/ Kişniş Otu

Çarşamba, Ağustos 05, 2015

KAKAOLU CEVİZLİ ŞEKERPARE

Tatlı tarifleri, Tatlı çeşitleri, şekerpare tarifi kolay, kakaolu şekerpare tatlısı, kakaolu şekerpare yapılışı
Bayramda yaptığım tatlıydı. Biraz vaktimin kısıtlı olmasından,  biraz tembelliğimden yazamamıştım. Çok lezzetli olduğu ve ikram ettiğim herkes beğendiği için geç de olsa sizlerle paylaşmak istedim.

Kakaolu Şekerpare Nasıl Yapılır?

Kaç Kişilik?

24 adet 8-12 kişilik

Malzemeleri:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket (250 gram) tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Şerbeti İçin :
  • 3 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1/4 limonun suyu

Salı, Temmuz 28, 2015

ETLİ KABAK DOLMASI

Kabaklı Tarifler, Dolma, etli dolma, Kabak dolması, Tarifi, Nasıl Yapılır
ETLİ KABAK DOLMASI
3 Kişilik
Malzemeler:
Kabaklı Tarifler, Dolma, etli dolma, Kabak dolması, Tarifi, Nasıl Yapılır
  • 6 adet dolmalık kabak
  • 350 gram orta yağlı kıyma
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1,5 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık olursa daha iyi)
  • 1 adet sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1/4 demet dereotu
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 su bardağı su
Kabakların içini şekildeki gibi oyun. 
Kuru soğanı küçük yemeklik doğrayın.
Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın.
Pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün.
Domatesi rendeleyin. Sarımsağı ezin.
Derin bir kaba kıymayı koyun. Pirinci, kuru soğanı, maydanoz ve dereotunu, sıvı yağı, salçanın 1 kaşığını, tuz ve karabiber ile kırmızı pul biberi ekleyin. İyice karıştırın.
Kabakların içine doldurun. (1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun)
Tencereye yerleştirin. 1 su bardağı suyu kabakların içine de gelecek şekilde dökün.
Kabakların kapaklarını üstüne yerleştirin. Kalan suya yarım yemek kaşığı salçayı katıp iyice erimesini sağlayın. Tencereye dökün.
Ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca ateşi biraz kısın. Kabaklar ve pirinç yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun.
Kabaklı Tarifler, Dolma, etli dolma, Kabak dolması, Tarifi, Nasıl Yapılır
NOT: Benim tarifini verdiğim kabaklar yuvarlak olan kabak. Ancak tarifi diğer sakız kabağı  (küçük resimde ki) ile de yapabilirsiniz.  Sakız kabağı uzun olduğu için uzunluğuna göre 2'ye veya 3'e bölerek içlerini oyun ve malzemeyi doldurun. Eğer malzemeniz artarsa sert bir domates veya varsa dolmalık biberi doldurarak değerlendirebilirsiniz.


Perşembe, Temmuz 23, 2015

SÜT REÇELİ TARİFİ

süt, reçeli, tarifi, dulce de leche, kolay, pratik, lezzetli, kişniş, otu, tohumu

Süt reçeli ile tanışmam sanırım 15-16 yıl evveldi. Erkek kardeşim Ogün'ün kız arkadaşı Anya bize ziyarete gelmişti. Nefis bir pasta yaptığını hatırlıyorum. Yanında küçük bir kutuda yoğun kremsi çok lezzetli bir şey getirmişti. Pastayı onunla yaptı. Ne olduğunu ne kadar merak etsem de maalesef anlatamadığı için bu nefis pastayı ne ile yaptığını bir türlü öğrenemedik. Yıllar sonra süt reçelini tattığımda aklıma ilk gelen o pasta oldu. Bugün ben de ilk süt reçelimi yaptım. Çok basit yapılışı var. Şimdi kavanozda benim harika bir pasta ile onu taçlandırmamı bekliyor. En kısa zamanda pastayı yapıp sizlerle paylaşacağım.

SÜT REÇELİ (DULCE DE LECHE)

350-400 gram

Malzemeler:


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu veya 1 çay kaşığı karbonat
  1. Sütü, toz şekeri ve vanilyayı bir tencereye koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. 
  2. Ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu veya karbonatı katın.
  3. Sık sık karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin.
  4. Krem rengini alıp koyulaşmaya başladığında ocağı kapatın.
  5. Bir kaç dakika kaynar ısısının düşmesini bekledikten sonra kavanoza doldurun.
  6. Kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirerek soğumaya bırakın.
NOT: Süt reçeli her türlü pasta ve tatlıda kullanılıyor. Kahvaltıda ekmeğinize sürerek de yiyebilirsiniz. 
Karıştırmayı sakın unutmayın. Dibinin tutmaması gerekiyor.
Yine dibinin tutmaması için tencereyi yıkayıp ıslak haldeyken sütü ve şekeri katın derim.
3-4 hafta buzdolabında bozulmadan bekleme süresi var.

Cuma, Haziran 26, 2015

MEYVELİ PARFE

Meyveli, Kolay, Parfe, Tarifi, Nefis, Pratik, Tatlı, Soğuk, Kişniş
Geçen gün yaptığım İki Renk Pudingli Tatlıdan artan malzemeleri değerlendirmek için ne yapabileceğimi düşündüm. Aklıma parfe geldi. Yapımı o kadar kolay ki. 10 dakika sonra yapmış ve dondurucuya koymuştum bile. İşte tarifi:

Cuma, Haziran 19, 2015

İKİ RENK PUDİNGLİ TATLI

İki Renkli Puding, Tatlı, Muhallebi, Kolay, Sütlü, Çay, İkram, Kişniş
Bu tatlıyı ilk yediğimde çok beğenmiştim. Çünkü aynı anda hem şekerli hem de mayhoş tatları içinde barındırıyordu. O yüzden de insanı baymayan tıkamayan hafif bir lezzeti vardı. Sonra başka bir davette iki renkli değilde sadece bisküvi ve vişneli pudingle yapılmış olanını yedim. Oda hoşuma gitti. Sizde bu tatlıyı sevdiğiniz meyve suları ile yapabilirsiniz. İster benim verdiğim tarifteki gibi çift katlı, isterseniz de tek katlı yapabilir. Vişne suyu, portakal suyu veya elma suyu veya kakaolu gibi sevdiğiniz herhangi bir pudingle yapabilirsiniz.

Pazar, Haziran 14, 2015

SEMİZOTU SALATASI

Yine yollardayım. Bu sene sanırım leyleği hava da sürüsüyle gördüm :) Kopenhag gezisinden yeni dönmüştüm ki sevgili arkadaşım Hatice'nin biricik kızı Tuğba'nın düğünü için Mersin'e geldim. Yazlıktayım. Yine tariflere uzun süreli ara vermemek için basit ve kolay bir tarif vereyim dedim. Cumartesi günü yazlığın hemen yanındaki sokakta kurulan pazardan körpe semizotu almıştım. Öğlen yemeğine salatasını yaptım. Harika oldu. Şimdi sizlerle paylaşacağım.