/ Kişniş Otu

Pazar, Ağustos 21, 2016

BADEMLİ PİLAV

Bademli, Pilav, Tarifi, Pilav tarifleri, Kişniş Otu, Kisnis, Glütensiz, Kolay, Vejetaryen
Bir önceki tarifim olan zeytinyağlı nohudun yanına yaptığım bademli pilavı beğeneceğinize eminim. Sunumu biraz damak zevkinize kalmış diyeceğim. Sadece bademli yapabileceğiniz gibi, bademli ve dereotlu veya bademli ve frenk soğanlı yapabilirsiniz. Hepsi de nefis oluyor. 
Evet, bu nefis pilav hakkında önerilerimde bittiğine göre tarife geçebilirim :)
Bademli, Pilav, Tarifi, Pilav tarifleri, Kişniş Otu, Kisnis, Glütensiz, Kolay, VejetaryenBADEMLİ PİLAV
4 kişilik
Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • 1 avuç badem
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çeyrek demet dereotu 
Bademlerin kabuğunu kolayca soyabilmek için kaynar suda 10 dakika kadar bekletin. Kabuklarını soyun. Pirinci, suyu berraklaşana kadar yıkayın ve süzün.
Bir tencereye yağları koyun. Isınınca pirinci ekleyin. Bademleri ekleyin. 2-3 dakika kavurun. Suyu ve tuzu katın. 
Kaynayınca ateşi kısıp, suyunu çekene kadar pişirin. (Suyu çektiği halde pirinçler hala biraz sertse yarım çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz.) Pişince ateşi kapatın.
Bademli, Pilav, Tarifi, Pilav tarifleri, Kişniş Otu, Kisnis, Glütensiz, Kolay, Vejetaryen
Dereotunu iyice doğrayın. Pişmiş olan pilava ekleyip karıştırın. 5-10 dakika dinlendirin. Servis edin. Afiyet olsun.
Bademli, Pilav, Tarifi, Pilav tarifleri, Kişniş Otu, Kisnis, Glütensiz, Kolay, VejetaryenNOT: Yukarıda da dediğim gibi sade veya dereotlu veya  frenk soğanlı yapabilirsiniz. (Frenk soğanının yeşil kısımlarını katın)
Bu pilavdaki yağ oranı da sizin damak zevkinize kalmış. İster sadece tereyağı, ister zeytinyağı veya oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI NOHUT

Zeytinyağlı Nohut yemeğinin tarifine geçmeden evvel, geçen ay, yeğenimin düğünü için gittiğimiz İzmir'den İstanbul'a dönerken yol üzerinde dinlenme ve yemek molası için durduğumuz dinlenme tesisinden bahsetmek istiyorum. CerenTur, Kırkağaç Gelenbe'de harika ve çok nezih butik bir tesis. 
Çeşit çeşit yemek ve pasta, kurabiye, tatlı bulabileceğiniz harika bir yer. Akaryakıt istasyonu bitişiğinde keyifle dinleneceğiniz güzel bir tesis. Tek kelimeyle bayıldım. Zeytinyağlı nohudu ilk burada yedim. Yanında bademli pilavla yememizi tavsiye ettiler. Biz de öyle yaptık. Gerçekten çok lezzetliydi. Sonrasında satış mağazalarını gezdik. Harika eşyalar ve kurutulmuş baharatlar ve kuru fasulye, nohut, reçel, salça gibi kendi kullandıkları ve yaptıkları malzemeleri satıyorlar. Nohut o kadar güzel ve kocaman olunca ben de bir paket aldım. Geçen yaptım. Of çok güzel olmuştu. O yüzden sizlerle paylaşmak istedim. Bence sizde nohut yemeğini bir de zeytinyağlı yapın derim. Yanına da bademli pilav. Bana hak vereceksiniz.
ZEYTİNYAĞLI NOHUT
4 kişilik
Malzemeler:
  • 2 su bardağı nohut
  • 3 adet kuru soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 4 su bardağı su.
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber (isteğe bağlı)
Nohudu, şişmesi için geceden bol suda bekletin. Sonra suyunu süzün. Kuru soğanları yemeklik küçük doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Kuru soğanı ekleyin. Hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Nohudu katın. Tuzu, karabiberi ve soğuk suyu ekleyin. Kaynayınca ateşi kısıp, nohutlar pişene ve soğanlar eriyip suyla özleşene kadar yaklaşık 2 saat pişirin. Dinlendirin. Yemeğiniz hazır. Afiyet olsun.
NOT: Yemeğe katacağınız su sıcak olmasın. Pişerken de bir iki kere yarım çay bardağı kadar soğuk su ekleyin. O zaman nohutların kabukları ayrılmayacaktır. Yemeğinize katacağınız baharatlar damak zevkinize kalmış. İsterseniz karabiber, kırmızı pul biber ve yine yarım çay kaşığı kimyon katarak daha da lezzetlendirebilirsiniz. 

Salı, Ağustos 16, 2016

İMAM BAYILDI

İMAM BAYILDI
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 8 adet patlıcan (uzun veya topalak olabilir)
  • 5 adet kuru soğan
  • 5 adet domates
  • 4 adet tatlı sivri biber
  • 10 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı su
  • Kızartma yağı 

Pazartesi, Ağustos 08, 2016

PATLICAN KEBABI

patlıcanlı tarifler, tarifler, kebap, kebap tarifleri, patlıcanlı kebap tarifi,
Geçen gün kızımın canı Patlıcan Kebabı diğer adıyla Patlıcanlı Kebap çekince, eşim de hemen yapmaya karar verdi. Hani eşim diye söylemiyorum. Gerçekten çok güzel yemekler yapar. Patlıcan kebabını da çok lezzetli yapıyor. Ben de o zaman videosunu çekip  sizlerle paylaşayım istedim. Bugün bu lezzetli yemeğin tarifini paylaşacağım. Sonrasında ise yine bir patlıcanlı tarif vereceğim. Daha doğrusu eşimin yaptığı patlıcanlı yemekler haftası yapmaya karar verdim. Ama diğer tarifin videosu şimdilik olmayacak. İnşallah en kısa zamanda videolu tarifini de eklerim. 
Patlıcan kebap hakkında şunu söylemeliyim ki çok basit ve kolaylıkla yapabileceğiniz bir kebap. Benim çöp şişlerim vardı. Çöp şişle hazırladım. Siz de şişle veya şiş yok ise şişe takar gibi yan yana dizerek bu güzel yemeği yapabilirsiniz. 
Kıymayı biraz yağlı alın derim. Hatta biraz dana biraz da yağlı koyun etini  karıştırarak çektirirseniz daha lezzetli olur. 

PATLICAN KEBABI TARİFİ

4-8 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg koyun kıyması (koyun ve dana karışıkta olur )
  • 8 adet patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 8 adet çöp şiş
  • Garnitür olarak kuru soğan, yeşil biber, sarımsak,domates vs.
Kıymayı, tuz ve karabiberi ekledikten sonra 5-6 dakika kadar yoğurun. Dinlenmeye bırakın. O sırada patlıcanları yıkayıp kurulayın. 3 cm (2-3 parmak) kalınlığında eşit parçalara bölün.
Çöp şişe ilk olarak patlıcan sonra kıyma şeklinde şişin alabildiği kadar dizin. Yağlanmış tepsiye yerleştirin. Boş kalan kısımlara veya başka bir tepsiye de kebapla sunacağınız garnitürleri kabuklu şekilde yerleştirin. Izgarada veya fırının ızgarasını 250 dereceye ayarlayarak kebabın her iki yüzünü çevirerek 20 şer dakika pişiriniz. 
patlıcanlı tarifler, tarifler, kebap, kebap tarifleri, patlıcanlı kebap tarifi,
Tepsiyi fırından alıp üzerini alüminyum folyoyla kapatarak kebapların terlemesi için 10 dakika dinlenmeye bırakın. Daha sonra servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Patlıcan kebabının lezzetli olmasının püf noktası patlıcanların iyi pişmesi ve pişme sonrası yapılan terletme aşamasıdır. Yanına lavaş ekmek ikram ederseniz lezzetine doyum olmaz. 

Cumartesi, Temmuz 23, 2016

KAZANDİBİ

Kazandibi, Tarifi, Sütlü Tarifler, Tatlı tarifleri, Nefis, Kişniş, otu, blog, Glütensiz
Kazandibi, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş sütlü tatlıların en lezzetli olanlarındandır. Yapımı ve malzemeleri çok basittir. Süt, şeker, nişasta ve pirinç unu  ve tavuğun göğüs kısmı. Tavuğun göğüs kısmı iyice pişirilip diğer malzemelerle karıştırılıyor. Kazandibini tavuksuz da yapabilirsiniz. Ama şunu bilin ki iki türlü de harika oluyor. Şimdi ben sizlere etsiz tarifi vereceğim.