6-8 kişilik
Malzemeler:
- 2 ip kuru patlıcan
- 1 ip kırmızı biber
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 demet maydanoz
- 1/2 demet taze nane (yada 1 yemek kaşığı kuru nane)
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 domatesin rendesi
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Kuru patlıcan ve biberleri ipten çıkarın. Ayrı kaplara koyup, üzerini geçecek kadar sıcak su dökün.
- Kuru patlıcanı ocağa alıp, 5-6 dakika kaynatın ve aynı suyun içinde 1-2 saat yumuşaması için bekletin.
- Kırmızı biberi kaynatmadan sıcak su içinde 1-2 saat bekleyin.
- Kuru soğanı incecik yemeklik doğrayın. Maydanozu ve taze naneyi de incecik kıyın. Sarımsağı ezin.
- Tüm malzemeleri karıştırarak içi hazırlayın.
- Yumuşayan patlıcan ve biberleri iç malzemeyle doldurun. Ağız kısmında 1-2 parmaklık boşluk kalacak şekilde doldurun.
- Tencereye birbirlerinin ağzını kapatacak şekilde sırt sırta dizin. Kırmızı biberler acıysa ve patlıcanların acı olmasını istemiyor iseniz, ayrı kaplarda pişirin.
- Dolmaların üstüne dağılmalarını önlemek için bir tabak kapatın. Hafifçe bastırın. Üstünü geçecek kadar su koyun. Tencerenin kapağını da kapatıp, kaynayınca ocağı kısın. Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
- Kapattığınız kapağı alıp üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon karışımını gezdirin. (bu isteğe bağlı)
- Dinlendirip servis edin.