/ Kişniş Otu

Cuma, Mayıs 30, 2014

MAYDANOZLU OMLET

Kahvaltıda canımız omlet çekti. Her zaman bol peynirli omlet yapıyordum. Bu sefer kızım değişik bir malzemeyle yapalım dedi. Ben de maydanozlu yaptım. Nefis oldu. Basit ama bir o kadar lezzetli bir omlet oldu. Fotoğrafı çok güzel çıkmadı ama yine de sizlerle paylaşmak istedim. Emin olun lezzeti fotosundan çok daha güzel. :))
MAYDANOZLU OMLET
1-2 kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ karışımı
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
Maydanozu bolca yıkayın. Yapraklarını incecik doğrayın.
Yumurtaları derin bir kaba kırın ve çırpın. İncecik doğradığınız maydanozu , tuz ve karabiberi ekleyin. İyice karıştırın.
Tavaya yağı koyun. Eriyince yumurtalı karışımı ekleyin. Tavanın her yerine yayın. Ocağın ateşini kısın ve kızarana ve sulu kısımları katılaşana kadar pişmesini sağlayın. 
Bir spatula yardımı ile diğer tarafını çevirin ve o kısmında pişmesini sağlayın.
İkiye katlayıp servis edin. İsterseniz katlamadan önce ezilmiş beyaz peynir veya rende kaşar yayıp katlayabilirsiniz. 
Afiyet olsun.
NOT: Tuzunu biraz az koydum. Arasına peynir koymayı düşünürseniz, peynir tuzlu olduğu için fazla tuzlu olmasını istemedim. Siz ona göre biraz daha artırabilirsiniz.
İsterseniz peyniri yumurtaya katıp peynirli maydanozlu da yapabilirsiniz.

Çarşamba, Mayıs 28, 2014

RENKLİ PEYNİR TOPLARI

RENKLİ PEYNİR TOPLARI TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
Kahvaltı için harika peynir topları hazırladım. Pazar kahvaltılarını dışarıda yaptığımızda açık büfe de her zaman gördüğüm ve uzun zamandır yapmayı istediğim tarifti. Geçen pasta yapmak için aldığım ama tembelliğim yüzünden yapamadığım labne peyniri ve taze loru peynir topları için kullanayım dedim. İçine de evde az kalmış beyaz peynir ve kırıntılarını karıştırdım. Peynirleri bulayacağınız malzemeler de isteğe kalmış. Ben evde olan maydanoz, toz Antep fıstığı ve kırmızı pul biber kullandım. Ceviz ve dereotu da harika gidiyor. Hem lezzetli hem de sunumu çok güzel bir ikram. 
RENKLİ PEYNİR TOPLARI
24 adet
Malzemeler:
RENKLİ PEYNİR TOPLARI TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
  • 200 gr. beyaz krem peynir veya labne peyniri
  • 100 gr. taze tuzlu veya tuzsuz lor peyniri
  • 100 gr. yumuşak beyaz peynir
Üzerini bulamak için:
  • ince kıyılmış maydanoz
  • ezilmiş ceviz-Antep fıstığı
  • incecik kıyılmış dereotu
  • kırmızı pul biber veya tatlı kırmızı toz biber
  • incecik kıyılmış fesleğen veya nane
RENKLİ PEYNİR TOPLARI TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
Peynirleri karıştırın ve birbirine özleşmesi için iyice ezin. Pütürsüz hale getirin.
Peynirleri bulayacağınız malzemeleri tabaklara yayın.
Ellerinizi ıslatıp peynirden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayın.
İstediğiniz malzemeye bulayın.  
Elde ettiğiniz renkli peynir toplarını 10-15 dakika buzdolabında beklettikten sonra servis edin.

Salı, Mayıs 27, 2014

MANTARLI BÖREK

börek, mantar, mantarlı, börek tarifi, tarifler, çay saati, hamurişi

MANTARLI BÖREK TARİFİ

Börek tarifleri, Mantarlı tarifler, Kişniş, otu, Yemek, Bloğu8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 800 gram mantar (2 paket)
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Salı, Mayıs 20, 2014

FIRIN TAVA

Bugün çok basit bir yemek yaptım. Basit olduğuna bakmayın. Lezzeti 10 numara. Tüm malzemeleri katıp, harmanlıyor ve fırına veriyorsunuz. O pişerken siz diğer  ikram edeceğiniz yemeklerinizi yapabilirsiniz.

Cumartesi, Mayıs 17, 2014

DR. OETKER TİRAMİSU



Bir kaç aydır hiç keyfim yoktu. Hani hiç bir şeyin zevk vermediği, seni mutlu edemediği, rahatlatamadığı zamanlar vardır ya işte öyle geçen zor haftalardı.
Günlerdir, bırakın bir şeyler yazmayı hiçbir şey yapmak bile istemiyorum. Ama hayat her zaman böyle değil mi? Tüm acılara, darbelere, hastalıklara rağmen kaldığı yerden eninde sonunda devam ediyor. Yaşayabilmek için ayakta durmak, güçlü olmak zorunda bırakıyor.
Ben de kendimi zorlayarak en azından çok önceden denediğim ve paylaşmaya fırsat bulamadığım bir tarifi yazayım istedim. Fotoğraf arşivinde Tiramisu resmini görünce hemen bunu seçtim. Çünkü tarif anlatmak zorunda kalmayacağım bir tatlı.
 Dr. Oetker Tiramisu, denemeyi en çok istediğim ve tadını çok merak ettiğim tatlıydı. Çünkü Tiramisu delisiyim. Harika bir İtalyan tatlısı. Tiramisunun anlamı ise beni mutlu et. Beni yukarı çek. Çok trajikomik bir şey. Sanki özellikle bu günler için seçmişim. Keşke gerçekten mutlu etse. Keşke  mutlu olabilmek bir tiramisuyu yemek kadar kolay olsaydı. Sonunda aldım ve yaptım. Sonuçtan çok memnun oldum. Gerçekten lezzetli bir tatlı oldu. Çok hoş bir aroması var.
Yapımı krema ve kekin hazırlanışı olarak iki kısımdan oluşuyor. Bir paketten ortalama 12 dilim çıkıyor. İcinde krema malzemesi, süsleme poşeti, pişirme kağıdı ve özel un karışımı çıkıyor.
Eklenmesi gereken bir kaç malzeme var. Süt, labne peyniri, yumurta, margarin gibi.
Ben tam not verdim ama önemli olan sizin notunuz. Deneyin. Memnun kalacaksınız. Şimdiden Afiyet olsun.



Çarşamba, Mayıs 07, 2014

HAVUÇLU PATATES SALATASI


Bildim bileli, patates salatasının her türlüsünü çok severim. Havuçlu ve yoğurtlu yapılan bu salatayı da çok seviyorum. Yoğurdunu bazen mayonezli bazen sarımsaklı çoğu zamanda sade yaparım. Özellikle sade yoğurt kullandığımda üzerine kırmızı pul biberli yağ gezdiriyorum. Çok güzel oluyor. O an canım hangisini çekiyorsa onu yapıyorum sonra da afiyetle yiyorum. 
Aynı malzemeler kullanılarak değişik sunumlarla ikram edebileceğiniz bir salata.  Size en çok rastladığım iki sunum şeklini göstereceğim. İkisi de çok güzel. İkisinin de sunumu beğeni topluyor. Birisinde çanak şeklinde yapıyorsun. Diğerinde ise malzemeler kat kat konarak pasta şeklinde yapılıyor. Seçim size kalmış.  İşte tarifim.
HAVUÇLU PATATES SALATASI
8-10 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. patates (5 orta boy)
  • 5 adet orta boy havuç
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (tatlı veya acı)
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz.
Patatesleri bir kaç yerinden bıçakla delin ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Ilıyınca kabuklarını soyup rendeleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu, karabiberi 3 yemek kaşığı sıvı yağla,  limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.
Havuçların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Yarım çay bardağı suyu ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Devamında 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve  1 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra 1-2 dakika kavurun.
Maydanozun yapraklarını incecik kıyın. Süsleme için kullanacağımızdan düz bir tabağa yayın.
Yoğurdu, mayonezi ekledikten sonra pürüzsüz olana dek karıştırın.
Salatayı çanak şeklinde ikram edecekseniz elinizi ıslattıktan sonra patatesten cevizden büyük parçalar koparın. Yuvarlayarak şekil verdikten sonra, maydanoza bulayın.
Orta kısmına bastırarak çukur haline getirip çanak şeklini verin.
Çukur kısıma bir kaşık kadar havuç rendesinden koyun. Onun üstüne de 1 kaşık kadar yoğurt koyun.
Kalan 1 yemek kaşığı yağı ısıtın. Kırmızı biberi ekleyin ve biberin yanmaması için hemen ateşi kapatın. Hazırladığınız sosu yoğurtlu kısımın üstüne birazcık dökün. (yağlı sos istemezseniz sadece pul biber serpmeniz de yeterlidir.
Salatayı kat kat pasta gibi hazırlamak isterseniz. Tabanı düz yaklaşık 20 cm. ebadındaki bir kabı (ister yuvarlak ister kare olsun farketmez) salatanın yapışmaması için streçle kaplayın. En alta 2 ye ayırdığınız patates püresinin birini yayın. Onun üstüne havucu onun üstüne de kalan patates püresini yayın. En üste de kıyılmış maydanozdan serpiştirin. Buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Devamında kalıptan çıkarıp servis tabağına ters çevirin.
Hazırladığınız yoğurtlu mayonezli karışımı en üste yayın ve kırmızı biberli sosu da döktükten sonra pasta görünümlü kat kat harika bir salatanız hazır. Eminim herkes çok beğenecek. Şimdiden afiyet olsun.