Pazar, Mayıs 20, 2012

ENGİNAR DOLMASI

Baharı yaşadığımız bu günlerin en güzel taraflarından birisi de enginarın kısa süreliğine de olsa hayatımıza girmesidir. Tıpkı bahar gibi o kadar çabuk merhaba diyip yine aynı hızla hayatımızdan uçup gider ki çoğumuzun mutfağına uğramaz bile. Oysa lezzeti bir yana vücudumuza faydalarını saymakla bitiremeyiz. Enginar, özellikle karaciğer ve kalp dostu  güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yenilmesinde fayda vardır. İşte bende enginar zamanı enginar yemeği yapılıp tarifi verilmez mi diye düşündüm. Elimden geldiğince zamanım yeterse bir kaç enginarlı tarif vermeye çalışacağım. İlki Enginar dolması. Genelde zeytinyağlısı yapıldığı için biraz değişik bir tarifle başlamak istedim. Kültür Bakanlığımızın Hünkar Beğendi isimli kitabını incelerken bu tarifi buldum. Kitapta Osmanlı saray mutfağından tarifler veriliyor. Benim kızlar çok beğendiler. Umarım sizlerde beğenirsiniz.

Enginar Dolması :
4 kişilik
Malzemeler :
  • 8 adet enginar
  • 300 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 büyük soğan
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 8-10 dal maydanoz
  • 2 dal taze nane yada 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı(isteğe göre)
  • yarım çay bardağı su
  • tuz karabiber
  • süs için 1 adet domates
Yapılışı :
Enginarlar yapraklarıyla alınmışsa yaprakları soyulur, içindeki etli çanak şeklindeki kısmın üstünde bulunan tüylü kısmın tepsi temizlenecek şekilde bir bıçak yardımıyla dikkatlice oyulur ve kararmamaları için hemen limonlu suya konulur. Limonlu su içinde alınmışsa iç malzeme hazırlanana kadar o şekilde muhafaza edilir. Çünkü çıkarır çıkarmaz kararmaya başlıyor.
Bir kapta pirinçler nişastası gidene kadar yıkanır. Kıyma eklenir. İncecik yemeklik doğranmış soğan ilave edilir. Salça, maydanoz, nane, sıvı yağ, su, tuz ve karabiber konulur. İyice karıştırılır.
Sonra limonlu suda bekleyen enginarlar iyice yıkanır. Üstlerini kapatacak şekilde etli malzemeyle doldurulur. Süslemek için domates halkası veya biber halkaları yerleştirilir. Sonra tencereye dizilir. Enginar çanaklarını kapatacak kadar su konulur.
Tercihe göre ufak parçalar halinde tereyağı eklenir ve kaynadıktan sonra ağır ateşte  yaklaşık bir saat pişirilir. Arada bir kaşık yardımıyla suyundan alınarak enginarların üzerinde gezdirilir.
Yine arzu eden ocak yerine fırında da pişirebilir. Sadece kapaklı bir kapta pişirmeye özen göstermelisiniz. Yada üstünü hava almayacak şekilde alüminyum kağıt veya yanmaz kağıtla örtmelisiniz. Afiyet olsun.

Çarşamba, Mayıs 09, 2012

TARÇINLI BİSKÜVİ

Nefis-Tarçınlı-Bisküvi-Tarifi- Nasıl-Yapılır-Kişniş Otu- Çay saati
Geçen pazar kahvaltısı için şimdi tarifini vereceğim bisküvileri hazırladım.
Türk ve dünya tatlı tariflerinden oluşan Tatlı Kitap isimli kitaptan görüp beğendiğim ve yapmaya karar verdiğim bir tat. Tarifin neredeyse aynısı sadece ufak tefek değişiklikler yaptım. Tarifinde toz fındık kullanmışlardı. Ben cevizin de yakışacağını düşündüm. İkisinden de ayrı ayrı denedim. gerçekten de çok güzel oldular.
Tarifin orijinaline sadık kalmak için aralarına sürülen elma marmeladını hemen o an 1 elmayı rendeleyip 3 yemek kaşığı toz şeker ve 3-4 damla limonla pişirerek hazırladım.
 Cevizli yaptığım kalp şeklindeki bisküvilerde ise erik marmeladı kullandım.
İnanın hepsi birbirinden hoş ve lezzetliydi. Bu bisküvi hamuru klasik bir hamur olduğu için içindeki bazı malzemeleri değiştirerek yada ekleyerek ve bisküvi kalıplarıyla değişik şekiller vererek çeşitli  bisküviler hazırlayarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
 Bu tarifte ki oranlarla ortalama 30-35 adet çift taraflı bisküvi çıkıyor. Afiyet olsun.

Cumartesi, Mayıs 05, 2012

EKMEK HAMURUNDAN BASİT BÖREK

kolay börek, ekmek hamuru, ekmek hamurundan, börek tarifi,  nefis
Pazar günleri aile fertlerinin bir arada olduğu  nadide günlerdendir. İş yok okul yok.
O yüzden harika bir kahvaltı hazırlayıp, demli bir çay ve keyifli bir sohbet eşliğinde,  evdekilerin hayallerini süsleyen lezzetleri yemek insanı mutlu eder.
Hepimizin çok sevdiği ve  eşim, dışarıdan neler istiyorsunuz dediğinde ağız birliği etmişçesine  ismini söylediğimiz tek ortak yiyecek simittir.
Ben ve 2 kızım ise mutfakta paylaşım yapıp güzel değişik tatlar hazırlamaya girişiriz. Kimse diğerinin ne yaptığıyla ilgilenmez, neredeyse o küçük mutfakta gizli gizli ya içine ne kattığıma bakmasana nidaları yükselirken değişik malzemeli omletin, gözlemenin yada başka bir lezzetin buram buram iştah açıcı kokuları evi doldurur.
Geçen pazar, benim canım ekmek hamuru ile kolay pratik bir tarif hazırlamak istedi. Lezzet dergisinin ekmek hamuruyla yapılan tatlar bölümünde gördüğüm tarifi evdeki malzemelere uyarlayarak birazcık değiştirerek yaptım. Gerçekten çok lezzetli, yumuşacık puf puf bir şey oldu. Kahvaltı için ideal bir hamur işi.

Pazartesi, Nisan 23, 2012

ÇİLEKLİ TART

Bu hafta tatlı krizimin doruk noktasına geldiği bir zamandı. Öyle ki yemek yapmayı bile unutup, tatlıyla yatıp kalkar hale geldim. İşte sizlerle paylaşacağım  2 tarifim de bu krizli anlarımın lezzetleri. Tatlının meyveyle buluşmasından oluşan Çilekli Tartın  damağımda bıraktığı o güzel haz tükenmeden, dünyadaki en harika lezzet olan çikolataya aşerdiğimi fark edip yaptığım Browni beni kendimden geçirdi. Böyle büyülü bir lezzete kim hayır diyebilir ki.
ÇİLEKLİ TART 
6 kişilik
Tart Hamuru İçin :
  • 2 Su bardağı un
  • 125 gr.tereyağı veya margarin
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 1/3 çay kaşığı tuz
Kreması İçin :
  • 2,5 Su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Üzeri İçin :
  • 500 gr çilek
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket çilek jölesi
YAPILIŞI :

Tart hamurunun hazırlanışı;
Unu,  pudra şekerini, vanilyayı ve tuzu bir kaba eleyin. Tereyağını (tereyağının baskın tadını sevmediğim için margarinle tereyağını birlikte kullandım) ve yumurta akını ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru top haline getirdikten sonra birazcık yassılaştırıp strece sarın ve en az yarım saat  buzdolabında dinlendirin.
Dinlenmiş hamuru, tereyağı ile yağlanmış ve unlanmış, 24 veya 26 cm lik tart kalıbınızın ortasına koyup parmaklarınızla bastırarak kalıbın tabanına ve kenarlarına doğru yayın. İsterseniz merdaneyle de açabilirsiniz. Ancak bu şekilde yapmak çok daha kolay. Çünkü hamur çok çabuk yumuşuyor ve yapışıp bozulabiliyor. Kalıbın kenarlarından taşan hamurları spatula, bıçak, merdane gibi sert ve düzgün bir aletle sıyırarak alın. Hamurun İçinde  kabartma tozu olmadığı için kabarmayacaktır ama yinede hamurun tabanına bir çatal yardımıyla  sık aralıklarla delikler açın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 25-30 dk pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Bu tart hamurunu hazırlayıp strece sarılı olarak dondurucuda 1 hafta saklayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz anda tercihen akşamdan, dondurucudan buzdolabına çıkartmak kaydıyla evinizde bulunan meyvelerle sadece kremasını yaparak çok kısa sürede harika bir tart hazırlayabilirsiniz.

Kremasının hazırlanışı:
Şeker, yumurta sarısı ve unu bir tencereye koyun ve devamlı karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Ağır ateşte karıştırmaya devam ederek pişirin. 4-5 dakika kaynaması yeterlidir. Ateşten aldıktan hemen sonra vanilyayı ve tereyağını ilave edin. İyice karışması için kuvvetlice çırpın. Sonra kremanın üstünün sertleşmemesi için arada karıştırarak soğumaya bırakın yada hemen kullanacaksanız tencereyi soğuk su dolu bir kaba oturtarak devamlı karıştırmak suretiyle kremayı soğutun.

Tartın Hazırlanışı:
Soğuyan tartı kalıbından çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine kremayı,  her tarafını eşit kaplayacak şekilde sürün. Kremanın üstüne çilekleri dizin. Çileklerin üstünü de erittiğimiz ve pudra şekeriyle karıştırdığımız çilek jölesiyle kaplayın. Bahsettiğim jöleyi iki çeşit olarak denedim. Marketlerde satılan sade jöle içine çilek suyu kattığım halde hoş olmadı bilindik bir markanın çilekli jel adı altında sattığı ürün daha güzel bir tat verdi. Afiyet olsun.

Cumartesi, Mart 24, 2012

BAHARATLI TAVUK KANATLARI

Merhaba,
Her işe başlarken ilk adımı atmak hem zor hem de streslidir. İlk tarifimi sizlerle paylaşmak için heyecanlanırken söze nasıl başlayacağımı bilemedim. Tabi birde acemilik var.
Kızımın bana nasıl sayfa düzenini  yapmam ve yazılarımı eklemem gerektiğini anlattığı ama şimdi anladığım kadarıyla hepsinin aklımdan uçup gittiği uygulamayı çözmeye çalışarak ilk cümlelerimi yazıyorum. İnanın çok heyecanlıyım.
Sizlerle paylaşacağım tariflerimi, yıllardır büyük bir keyifle biriktirdiğim Türk-Osmanlı  mutfağına  ait birbirinden  güzel lezzetleri  barındıran kitap ve dergilerimden yararlanarak yapacağız.
Bilindiği üzere; Mutfağımız  çeşit ve lezzet açısından yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip ve bu özelliği ile dünya mutfakları arasında da önemli bir yer teşkil ettiğinden  sizlerle harika, lezzetli yemek tarifleri  yapacağımızdan hiç kuşkum yok.
Tabi Türk –Osmanlı Mutfağının yanı sıra  değişik yemek tarifleri yapmayı, tatmayı sevenlere, dünyanın önemli mutfaklarından bir çok değişik ve farklı lezzette  tarifler  sunacağım.
Bizim damak zevkimize uyan Orta doğu, Yunan, İtalyan lezzetleri gibi Uzak doğu, Afrika gibi biraz daha yoğun ve değişik tatlar içeren mutfaklardan da örnekler vereceğim.
Bilindiği gibi, her insanın damak zevki  çeşitlilik gösterir, kimi tavuk etinden hoşlanmazken , kimi balıktan hoşlanmaz, yada acı ve baharatlar birimizin mutfağının baş tacı iken diğerimiz acıdan nefret eder.
İşte ben bu çeşitliliği de göz önünde tutarak , ufak ama işe yarar bilgiler vererek yada tarifleri biraz daha herkesin hoşlanacağı biçimde değiştirerek ama orijinalinden de bahsederek hem bilgi dağarcığımızı renklendireceğim hem de biraz daha yeni , bizim mutfağımıza yakın yada günümüz mutfağına uyarlanmış şekle getireceğim.
Sizlere anlatacağım ilk tarifim İspanya mutfağından, Baharatlı Tavuk Kanatları. İspanya mutfağı çok zengin bir kültüre sahip ve bizim damak zevkimize de uyan bir mutfaktır. Yüzyıllar boyunca coğrafi konumu nedeniyle uğradığı göçlerden dolayı Arap, Yunan, Osmanlı mutfak kültüründen etkilenmiştir.Bu tarifte onun bir göstergesi.