Pazar, Temmuz 15, 2012

PİRİNÇ PİLAVI


Pilav, her yemeğin yanına yakışan, sıcak, soğuk, erişteli, sade, nohutlu, etli, sebzeli say say bitmeyecek çeşitte tarifi olan çoğu zaman ana yemeği tamamlayıcı ama bazende tek başına bile ana yemek olabilen lezzette ve tariflerde çok doyurucu bir tat.
Genellikle pirinç ve bulgurdan yapılır. İki bakliyattan da yapılan pilavlar iştah açıcı lezzettedir. En sık yapılan ise pirinç pilavıdır. Pilavın bu derece sevilen ve doyurucu bir gıda olmasının nedeni tabiki içindeki pirinçten kaynaklanıyor.
Pirincin katıldığı her yemek harika oluyor. Çorbadan, köfteye kadar hatta tatlıya kadar içine konduğu herşeyi lezzetiyle mükemmelleştiriyor. Ne diyebilirim ki bu kadar çeşitli tariflere lezzet verince bize de hepsini yapmak düşer.
İşte ilk pilav tarifim. Sade bir pilav. Haşlama usulü yaptım. Bence çok kıvamında ve pirinçler tane tane olmuştu. Bamya yemeğime tamamlayıcı olarak yaptım. Umarım sizde beğenirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

Zeytinyağlı bamya yemeği, tarifi, nefis, lezzetli, sebze, sağlıklı, glütensiz, vejetaryen, kişniş otu
  Zeytinyağlılar, mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından birisidir. Özellikle yaz aylarında sebzenin bol olduğu zamanlarda hemen hergün buzdolabında zeytinyağlı bir sebze yemeğim olur. Genelde her sebzeyi zeytinyağlı yapmayı severim. Hatta daha hafif oldukları için ana yemek olarak pişiririm. Eşim ve kızlarımda etli sebze yemeği yerine zeytinyağlı yapmamı tercih ederler. Bugün size vereceğim tarif bazılarınızın çok hoşuna gidecekken bazılarınızın da ya hiç sevmem diyeceği bir yemek. Zeytinyağlı bamya. Bir zamanlar yani bekarlık zamanlarımda anneciğim bamya yemeği yaptığında annemi yaptığına pişman edecek kadar mızmızlandığım bamya , şimdi keyifle yaptığım ve yediğim bir yemek oldu çıktı. Klasik bir anne yemeği ve aslında genelde herkesin yaptığı tarif ama ben bugünden itibaren mutfağımıza ait klasik yemekleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yeni evli kızlarımızın yada yalnız yaşayan bekarlarımızın yani aslında mutfağa ve yemek yapmaya meraklı herkesin yapmayı bilmesi gereken bazı yemekler olduğunu düşündüğümden klasik yemekler kategorisi altında toplayacağım. Umarım detaylı açıklamalarım yeni başlayan , acemilere yardımcı olur.

Çarşamba, Temmuz 11, 2012

Karides Güveç Tarifi, Nasıl Yapılır?

Karides Güveç Nasıl Yapılır? Balık tarifleri, Kişniş Otu'nda

Bugün sizlere tarifini vereceğim karides güveç, deniz ürünleri tarifleri kategorisindeki ilk tarifim olacak. Güzel bir tarif. Hakikaten lezzetli. Umarım en kısa zamanda yaparak lezzetini tatma fırsatı bulursunuz. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Temmuz 10, 2012

BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA


Beşamel soslu makarna, makarnanın en lezzetli ve görkemli hallerinden biridir. Aslında makarnanın her hali çok lezzetlidir. Soslu, sossuz, yağsız yada tereyağlı,  sebzeli, deniz ürünleri ile dopdolu hali ve spagettisi, burgusu, kepeklisi, ıspanaklısı, lazanyası ya say say bitmeyen çeşidi ve lezzeti ile hamur yemeklerinin baş tacıdır. En sevdiğim yemeklerdendir. Neredeyse her şeyle uyum sağlar. Her yemeğin yanına yakışır. Hatta salatası bile yapılır.
Evde kendimi güçlü kuvvetli hissettiğim zamanlarda kendim makarna yapmaya bayılırım. Güçlü hissettiğim zamanlar diyorum çünkü makarna hamuru gerçekten sert bir hamurdur ve onu açması biraz kuvvet ister. Hatta geçenlerde pasta malzemeleri satan bir dükkanda minik ve fiyatı da makul bir makarna kesme makinesi buldum ve aldım. İnşallah yakında denemelere başlayacağım. Gerçi manuel çalışan bir makine. Devamlı kolla çevirmek gerekiyor ama eminim yine de o sert hamuru açarken ki kadar yormuyordur. Neyse coştukça coştum en iyisi tarifime geçeyim yoksa şimdi gidip makarna yapacağım. Canım çekti.
BEŞAMEL SOSLU MAKARNA TARİFİ:
6-8 Kişilik
Malzemeler:
  •  Bir paket makarna
  • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı ılık süt (1 lt)
  • 2 su bardağı kaşar rendesi 
  • Beyaz toz biber (isteğe bağlı)
  • Muskat cevizi rendesi (isteğe bağlı)
  • tuz
Derin bir tencereye bolca su koyup içine de tahmini 2 yemek kaşığı tuz atıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca makarnayı içine atın ve yaklaşık 12- 13 dk. pişirin. Bu sürede makarna dişe değecek kadar yani çok pişmemiş hafif sert hale gelecektir. Sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
Makarna pişerken başka bir tencereye margarini koyun eriyince unu katın ve ağır ateşte unun renginin değişmemesine dikkat ederek 5 dk kavurun. Sonra ılık sütü yavaş yavaş katın ve bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir muhallebi kıvamında sos elde edene kadar ağır ateşte karıştırmaya devam edin. Eğer yine de pütürleşirse önemli değil. O zamanda bir blendir yardımıyla pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
Sosumuzu dibinin tutmaması  için hafif koyu bir kıvam alana kadar yani yaklaşık 10-15 dk devamlı yada sık aralıklarla karıştırın. En son tuzunu, beyaz toz biberi ve muskat cevizi rendesi ve yarım su bardağı kaşar rendesi katın ve karıştırdıktan sonra ateşi kapatın.
Bir fırın kabına makarnayı dökün üstüne de beşamel sosun yarısını dökün ve iyice karıştırın.Makarnanın her yerine nüfus etsin  Sonra üstünü bir kaşık yada spatula yardımıyla yayarak düzeltin kalan beşamel sosu da üstüne dökün onunda her yeri kaplamasını sağlayın. En üstünü de kalan kaşar rendesi ile döşeyin. Ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü nar gibi olana kadar pişirin.
Servis etmeden önce 10 dk dinlendirin. Afiyet olsun.

Perşembe, Temmuz 05, 2012

MISIR GEVREKLİ TAVUK

Tavuklu tarifler, Kolay tarifler, Fırın yemekleri, cornflakesli tavuk, glutensiz tarifler
Ve yine güzel bir tarif paylaşacağım. mısır gevrekli tavuk gerçekten çok lezzetli. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunacağınız lezzette ve görüntüde ve  bir o kadarda basit, kolayca yapılabilecek bir tarif.
Yanında pirinç pilavı ile servis yapmanızı öneririm. Birbirlerini çok güzel tamamlıyorlar.
Aslında 4 kişilik bir yemek ama iştahı fazla olmayanlar için 6 hatta 8 kişilik bile olabilir.
Çünkü 8 adet tavuk kalça şiş kullanacağız. Marketlerde aynı adla ambalajlı paketler halinde satılıyor. Kasabınıza da hazırlatabilirsiniz. Yanında pilavla birlikte bir tanesi de çok doyurucu oluyor.

Pazartesi, Temmuz 02, 2012

ELMALI TURTA

Elmalı tart tarifi, Elmalı tart nasıl yapılır. Elmalı tarifler. Kolay tarifler
Bugün sizlerle paylaşacağım tarif hakkında tek söyleyebileceğim kızımın çok sevdiği bir tarif olmasıdır. Ben şimdiye kadar bu turtayı  beğenmeyen kimse görmedim. Çünkü içinde birbiriyle çok iyi uyum sağlayan ve turtaya harika bir tat veren 3 malzeme var. Bunlar elma.  ceviz ve tarçın. Birbirlerine müthiş yakışıyorlar. Ayrıca sağlığımız için de çok yararlı yiyecekler. Merak edip yaptığınız takdirde ikram ettiğiniz konuklarınızın çok beğeneceğine ve hatta  tarifini isteyeceğine eminim.
Bu güzel tatlının videosunu da çektim. İsterseniz aşağıdaki videodan yapılışını izleyebilirsiniz. Ayrıca abone olursanız çok sevinirim.
ELMALI TURTA/ TART TARİFİ :
Malzemeler:
Hamuru için:
Elmalı tart tarifi, Elmalı tart nasıl yapılır. Elmalı tarifler. Kolay tarifler
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 150 gr. margarin veya tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
İç Malzemesi için:
  • 5 orta boy elma
  • 4-5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz 
Öncelikle iç malzemeyi hazırlamak için bir tencereye elmaları rendeleyin. 
Ocağa alın ve toz şekeri de ilave ederek 5-6 dk. pişirin. 
Sonra tarçını ve cevizi katın.
İyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Eğer elmalar yeşil hafif mayhoş elma ise 5 yemek kaşığı şeker koyun.
Diğer tatlı elmalardan ise 4 yemek kaşığı yeterli olacaktır.
Diğer tarafta fırını 180 dereceye ayarlayın.
Derin bir kaba yumuşamış margarini alıp toz şekeri katın . 
Yumurtaları ilave edin ve elinizle toz şeker eriyip yağ ve yumurtayla özleşene kadar karıştırın. 
Sonra elediğiniz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da katarak güzelce yoğurun. 
Sonra hamurun 1/3 nü koparın ve buzdolabında veya buzlukta 10 dakika kadar sertleşmesi için bekletin. Bu arada diğer hamurda dinlenmiş olur.
Yağladığınız bir fırın kabına veya borcama (benimki 26x26 cm. boyutunda kare bir borcam) dinlendirdiğiniz hamuru parmak uçlarınızla bastırarak eşit şekilde yayın.
Sonra üstüne elmalı iç malzemeyi yayın. 
Onun üstüne de buzlukta sertleştirdiğiniz hamuru bir rende yardımıyla her yerine gelecek şekilde rendeleyin. 
180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika yani üstü pembeleşene kadar pişirin. 
Afiyet olsun.