Cumartesi, Ekim 06, 2012

PİŞİRİLMEYEN ÇİKOLATALI CHEESECAKE TARİFİ

cheesecake, kolay tatlı tarifleri, pişirilmeyen cheesecake tarifi, çikolatalı tarifler, kolay cheesecake, çikolatalı cheesecake,
Çikolatanın vazgeçilmez ve dayanılmaz bir çekiciliği olduğunu kabul edeli yıllar oldu.
Bu benim için çok sık yakalandığım bir hastalık gibi. Ama çok şükür ki tedavisi çok kolay ve keyifli.
Evde her zaman bu kriz anlarında ilaç niyetine kullanılacak dozda çikolata bulunduruyorum ve kendimi kötü hissetmeye başladığımda can yeleği gibi yetişiyor.
Ve işte öyle günlerden birinde elimde olmadan çikolatalı lezzetler beni çekmeye başladı. Pasta tarifleri kitabımda çölde kalmış susuz birisi gibi çikolatalı tarifler aramaya başladım. Gerçekten güzel tarifler buldum. Bu tarifi kolaylığı ve pişmeden yapılıyor olması nedeniyle seçtim. Aslında ne kadar çabuk yaparsam o kadar çabuk yerim diye düşünmüştüm ama en az 6-8 saat buzdolabında bekletilmesi gerekiyormuş.
Sonunda her güzelliğe kavuşmanın bir sabır gerektirdiği fikrinden yola çıkarak sabaha kadar beklemeye karar verdim.
Kahvaltıda ilk parçayı ağzıma aldığımda hissettiğim tat çok harikaydı. Beklemeye değmişti. Hem çok hafif  bir tatlı, hem yoğun bir çikolata tadı beni esir aldı. Kendimden geçirdi.
Karar:  çikolatadan nefret ediyorum beni kendine bağımlı etti ve çikolataya aşığım çünkü onunla hayat daha güzel.

Çarşamba, Ekim 03, 2012

ŞEFTALİLİ KREMALI TATLI


Bu tatlıyı yapalı epey uzun bir zaman oldu. Tarifini bulduğum sıralarda arkadaşım Gülhan'ı çaya davet etmiştim. Kendisine yaptığım Glutensiz Unlu Tiramisu tarifini umarım hatırlarsınız. İçinde glutensiz unla yaptığım kedi dili bisküvileri kullanmıştım. O sıralarda dergi ve kitaplara göz gezdirirken şimdi tarifini vereceğim tatlıya rastladım. Normal unla yapılmış kedi dili bisküvi kullanılmıştı. Ama ben glutensiz unla yapmak istedim. Siz isterseniz normal un kullanarak kedi dillerini hazırlayabilirsiniz. Pasta o kadar hafif ve güzel ki her türlüsünü denemeye değer. Eminim sevgili arkadaşım Gülhan da güzeller güzeli kızı İlkim'den kalan boş vaktinde, en kısa zamanda deneyecektir. Şimdiden herkese afiyet olsun. Önce kedidili bisküvileri hazırlayalım.

KREMALI VE PASTIRMALI PATATES ÇORBASI


Kremalı çorba, Patatesli çorba, çorba tarifi, sağlıklı tarifler, kişniş otu
Aslında bugün sizlerle çok güzel bir pasta tarifi paylaşacaktım. Ama telaşımın kurbanı olunca pasta tarifim başka bir güne kaldı. 
Gerçekten çok güzel limonlu bir pasta tarifi idi. Malzemeleri ayarladım. Her şey harika gidiyor. Keki çırptım. Nefis bir limon kokusu içimi ve etrafı kapladı. Malzemeyi kek kalıbına döktüm ve fırına koydum. İç dolgu malzemesine giriştim. İncecik bir kek olacağı için çabucak pişti. Kalıptan çıkarayım da soğusun dedim. Ama tüm uğraşlarıma rağmen kalıptan tek parça çıkaramadım. 
Meğer en aptalca hatayı yapıp kek kalıbını yağlamayı unutmuşum. Kek yapışmış. Sonuç çok büyük hayal kırıklığı. Gerçi parçalanmış keki atmadım. Küçük parçalara ayırıp , iç dolgu malzemesini de üzerine dökerek başka bir tatlı yaptım ama sizlerle paylaşamadığım için çok üzüldüm. En kısa zamanda yeniden deneyeceğimi belirterek onun yerine dün akşam yaptığım çorba tarifini paylaşıyorum. Bence tatlının yerini tutmaz ama çok lezzetli bir çorba olduğunu vurgulamak isterim. Çocuklarınızın da seveceğine garanti veririm.

Pazar, Eylül 30, 2012

MAHLEPLİ VE PEYNİRLİ POĞAÇA

Pazar kahvaltısına sürpriz bir şeyler hazırlayayım diye düşünürken kızım, anne keşke Fatma Abla'ya sabah ekmekle birlikte poğaça da bırakmasını söyleseydik dedi. Sürprizin adını koymuş oldu.
Birkaç çeşit poğaça tarifimden, mahleplisini hiç denememiştim. Bu fırsatla deneyim dedim. Kokusu buram buram eve yayılmaya başlayınca, hafta sonları nazlanarak uyanan kızım ne güzel bir şey kokuyor diyerek yataktan o kadar hızlı fırladı ki çok hoştu.
Mis gibi susam kokan poğaçamın tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ:
16 Adet
Malzemeler:
  • 3 su bardağı kepekli veya sade un( 18 yemek kaşığı)
  • 1 çay bardağı yoğurt( 3 yemek kaşığı)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet yumurta akı
İçi için:
  • 100 gr. beyaz peynir
  • 5-6 dal maydanoz
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı susam
Derin bir kapta, yoğurdu, margarini, tuzu,  toz şekeri ve mahlebi karıştırın. Unu ilave edin. Kabartma tozunu ekleyin ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru yarım saat dinlendirin.
Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Maydanozları kıyın. Peynirle karıştırıp, iç hazırlayın.
Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parmak uçlarınızla yassılaştırın.
Ortasına hazırladığınız içten koyup karşılıklı kenarlarını birleştirin. Yarım ay şekli verdiğiniz poğaçaları yağladığınız veya  yapışmaz kağıtla kapladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 15 -20 dakika pişirin.
NOT: Bu poğaçayı iç koymadan sade olarak da yapabilirsiniz.  Susam yerine çörek otu da kullanabilirsiniz. Ben kepekli un kullandım. Siz sade un tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cuma, Eylül 28, 2012

Etli Ve Buğdaylı Ispanak Çorbası

Etli, Buğdaylı, Ispanak Çorbası, Tarifi, Çorba tarifleri, çorba çeşitleri, çorbalarÖncelikle söyleyeceğim şey bu çorbayı pazı ile de yapabileceğiniz olacaktır. Ben taze pazı bulamadığım için ıspanakla denedim. Çok lezzetli, malzemesi bol ve çeşitli ayrıca da doyurucu bir çorba. Herkes çok beğendi. O yüzden heyecanla fotoğrafını çektim. Bir tarifimi daha sizlerle paylaşmanın keyfiyle yazmaya başladım. İşte bu güzel çorbanın tarifi:

 Ispanak Çorbası Tarifi

6 Kişilik
Malzemeler:
  • 250 gr. ıspanak 
  • 250 gr. koyun veya dana kuşbaşı 
  • 5 tepeleme yemek kaşığı buğday 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 4 tepeleme çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 6 su bardağı su

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt (5 tepeleme yemek kaşığı) 
  • 1 yumurta sarısı 
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane

  1. Buğdayı yumuşaması için bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Kaynayınca ateşi kısarak yumuşayıncaya kadar pişirin.
  2. Soğanı  yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Kırmızı biberi de yemeklik yada tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
  3. Kuşbaşı etleri yine tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Ispanakları bol suda bir kaç kere yıkayıp süzün ve incecik doğrayın. 
  4. Bir tencereye tereyağını koyun. Yakmamaya dikkat ederek eritip, soğan ve kırmızı biberi ilave edin. Kavurun. 
  5. Kuşbaşı eti de ekleyip kavurmaya devam edin. Et suyunu bırakıp çekinceye kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.
  6. Diğer tarafta haşlamaya devam ettiğiniz buğdayı, suyu ile birlikte ekleyin. 6 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, 10 dakika daha pişirin.
  7. Terbiyesini hazırlamak için bir kaba, yoğurdu, yumurta sarısını, unu ve limon suyunu koyun. Pürüzsüz olana  ve krema haline gelene kadar karıştırın.
  8. İncecik kıydığınız ıspanakları kaynamakta olan çorbaya ilave edin. Kaynayan çorba suyundan bir kepçe alarak yavaşça yoğurtlu karışıma yedirerek ılınmasını sağladıktan sonra devamlı karıştırmak suretiyle yavaş yavaş çorbaya katın. 
  9. Çorba tekrar kaynamaya başlayana kadar yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişmeye bırakın.
  10. Ocağı kapattıktan sonra tuzunu ve karabiberini ilave edin. Üzeri için ayırdığınız tereyağını eritin. Kırmızı biber ve naneyi katın. Hazırladığınız bu sosu servis edeceğiniz çorbanın üstüne gezdirin. Afiyet olsun.
NOT: Öncelikle ekşi çorba sevmiyorsanız limon suyunu katmayabilirsiniz. Çünkü yoğurt zaten birazcık ekşilik veriyor. Buğdayı geceden ıslatmadıysanız, yaklaşık 1 saatte pişiyor bilmenizi isterim
Kullanacağınız "ıspanak" ya da pazı konusunda dikkat etmeniz gereken şey, eğer çok taze ve sapları ince değilse pişmesi zor olacaktır. Çorbaya katarken saplarını ayırıp, yaprak katmadan 5 dakika önce ilave ederseniz daha iyi olur. Yapraklarını da incecik kıyın ama uzun olmamasına dikkat edin. Çorbayı içerken pek hoş olmuyor. Ayrıca bu çorba yoğun kıvamlı bir çorba. Normalde 6 su bardağı su ve buğdayın pişme suyu güzel bir kıvam vermeye yetiyor.
Eğer buğday pişerken bütün suyunu çekerse çorbanın suyunu 7 su bardağına çıkarın. 
Ertesi güne kalan çorba, içindeki buğday nedeniyle daha da yoğunlaşıyor biraz su ilave etmeniz gerekecektir. Bütün bu notlardan sonra söyleyeceğim şey şudur: Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz.
Ailenizin damak tadını siz benden daha iyi bilirsiniz. Çorbayı benim tarifime göre yapın ama son rötuşlar her zaman size ait olsun.