Salı, Ekim 30, 2012

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

ZEYTİNYAĞLI, YAPRAK, SARMASI, TARİFİ, GLÜTENSİZ, VEJETARYEN TARİFLER,
Bugün sizlerle zeytinyağlı yaprak sarması tarifini paylaşacağım. Ama bildiğiniz kuş üzümlü, çam fıstıklı yaprak sarmasını değil de, sarımsaklı, salçalı, bol naneli, baharatlı yöresel yaprak sarmasını tarif edeceğim. Daha sararken çiğ olmasını umursamadan yiyeceğimiz kadar lezzetli bir sarma. İşte tarifi.

Cumartesi, Ekim 27, 2012

MERCİMEKLİ KÖFTE


MERCİMEKLİ KÖFTE:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 veya yarım demet maydanoz
  • 8-9 adet yeşil soğan 
Kırmızı mercimeği ayıklayın, yıkayıp, süzün ve 2 su bardağı su ile 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
Mercimek pişerken, kuru soğanı çok küçük doğrayın. Maydanozun saplarını ayıklayıp, yapraklarını yıkayın ve suyunun iyice süzülmesini sağlayın. İncecik doğrayın.
Yeşil soğanı da dış kabuklarını ayıkladıktan sonra bol suda yıkayıp süzülmeye bırakın. Çok küçük doğrayın. Limonun suyunu sıkın. Pişen kırmızı mercimeğe bulguru ilave edin ve bir iki kere karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak demlenip suyunu çekmesini sağlayın. 10 dakika yeterlidir.
O sırada bir tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca kuru soğanı ilave edin ve sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ekleyin. Biraz karıştırın ve yeşil soğanı ilave edip ateşi kapatın. Demlenmiş mercimek-bulgur karışımına salçalı malzemeyi katın.
Limonu, kimyonu, karabiber ve kırmızı biberi, tuzu, maydanozu katın. Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp, elinizi yakmayacak şekilde ılıyıncaya kadar demlendirin.
Elinizle malzemeleri iyice 5-6 dakika yoğurduktan sonra avuç içinizle sıkarak işaret parmağınız uzunluğunda köfteler yapın. Kıvırcık, marul, limon eşliğinde servis yapın.
NOT: Mercimekli köfte yapımında en önemli şey, mercimeği pişirirken suyunun ne çok ne de az olmasıdır. Ben 2 su bardağı olarak verdim ama siz 20 dakika sonra suyun ayarına bakın. Pişen mercimek susuz olmamalı ki, bulgurların demlenip şişmesini sağlayalım. Mercimeğin hafif nemli olması gerekiyor. Normalde verdiğim miktar yeterli gelecektir ama kontrol edin gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Baharatları da arzunuza göre artırabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ

Zeytinyağlı yemekler güzeldir, pratiktir. Ana yemeğin yanında, sofranızı renklendiren ve bence ana yemekten bile çok yenen tatlardır. Ben, zeytinyağlı yemekleri çok severim. Zeytinyağlı barbunya da favorilerimdendir. Şimdi sizlerle bu tarifi paylaşacağım.
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 750 gr. taze barbunya yada konserve barbunya
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 domates rendesi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker
  • 3 su bardağı su
Barbunyayı taze alıp kullanacaksanız, taneleri  kabuklarından ayıklayın. Yıkayıp süzün. Havucun kabuğunu bir soyacak yada bıçak yardımıyla kazıyın. Küçük kareler şeklinde doğrayın. Patatesinde kabuğunu soyun ve havuç gibi aynı ebatta doğrayın. Soğanın kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayın. Biberi de küçücük yemeklik doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca soğanı ilave edin. Hafif sararıncaya kadar kavurun. Havucu ve biberi ilave edin. 5-6 dakika kavurun. Patatesi katın. Salçayı ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra domatesi de katın. Barbunyayı ve suyu ilave edin. Tuzunu, şekeri ve karabiberi katarak tatlandırın ve kaynamaya başlayınca altını kısıp 20- 25 dakika pişirin. Barbunyanın pişme zamanı değişik olabilir 15. dakikadan sonra kontrol edin. Yumuşamışsa altını kapatın. Ilınınca yada soğuyunca maydanozla ve isteğe göre limonla servis edin.
NOT: Öncelikle taze barbunya yerine konserve kullanacaksanız kesinlikle suyunu 1 bardağa indirmelisiniz. Çünkü konserve barbunya yemeğin suyunu fazla çekmeyecektir. Ve yine önemli bir uyarı, konserve barbunyayı yemeğin en sonunda özellikle havuçların piştiğini anladıktan sonra katıp, 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatmalısınız. Taze barbunyada ise 3 su bardağı katın dedim. Çünkü piştikten sonra bile suyunu çekmeye devam etti. Son önerim ise zeytinyağlılarınızı mutlaka 1 gün önceden yapmanız. Ertesi güne kadar tatlar birbirine karışıyor ve çok daha lezzetli oluyor.

Cuma, Ekim 26, 2012

Revani

Revani tarifi, Revani nasıl yapılır, Tatlı Tarifleri için tıklayın!
Merhaba dostlarım, öncelikle Kurban Bayramınızı kutluyorum. Umarım bu bayram evinize mutluluk, huzur ve bol etle gelir. Bu seferde her bayram olduğu gibi, bayram hazırlıklarına bir gün önceden başladım. Ama gelin görün ki her şey ters gitti. Her yaptığım yemekte bir aksilik oldu. Sonunda annemle birlikte kahkahayı bastık. Tabi mutluluk kahkahası değil. O kadar yorulup sonuçta sadece hüsran olunca sinirler bozuluyor tabi. Önce tatlı yapayım bir gün sonra şerbetini daha iyi çekmiş ve daha da lezzetli olur dedim. Yaptığım revaniye son kez baktığımda gördüğüm şey doğru dürüst kabarmamış altı pişmemiş sönük berbat bir revaniydi. Bu tarif benim her zaman yaptığım tarif değildi. Kitaplarımı araştırırken bulduğum bir tarifti ve inanın yazdığı gibi yaptığım halde resimde gösterilen revaniyle hiç bir alakası yoktu. Ne diye bildiğim revaniyi yapmamıştım ki. Sonuç olarak yine her zaman yaptığım revani tarifine döndüm. Tekrar yaptım. Şu anda soğumasını bekliyorum. Güzel olduğunu biliyorum ama yine de sizlerle paylaşmadan önce bir kez daha tatmam gerekecek.

Pazar, Ekim 21, 2012

HÜNKARBEĞENDİ


Hünkarbeğendi, patlıcan yemekleri arasında en sevdiğim yemektir. Söylemeliyim ki Osmanlı saray mutfağının da en lezzetli yemeklerinden birisidir.
Zaten adından da belli olduğu gibi Hünkar o kadar beğenmiş ki adını Hünkarbeğendi koymuşlar. Ben tarifimi, saray mutfağındaki yapılış şekline ve kullanılan malzemelerine sadık kalarak yaptım.
Yapımı bir kaç aşamadan oluşuyor ve sonra bütün malzemeler güzel bir sunumla tabağınızda birleşiyor. Sonuç bir lezzet bombası. Padişahların sofrasından sizin sofranıza gelmiş, ağzınıza layık bir lezzet. Her yaptığınızda tekrar tekrar övgüler alacağınız bir yemek. Umarım sizlerde tattığınızda benim kadar heyecanlanır ve övgülerimi paylaşırsınız. Şimdiden afiyet olsun.
HÜNKARBEĞENDİ TARİFİ:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
Soslu et için:
  • 750 gram kuşbaşı et
  • 2 ad. kuru soğan
  • 3 adet  domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su
Beğendi için:
  • 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı ılık süt
  • 6 adet iri patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 veya 1/2 su bardağı kaşar rendesi
Soğanları kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayın.
Domatesleri de kabuklarını soyduktan sonra aynı şekilde küçücük doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca ince doğradığınız soğanları ilave edin. Renkleri değişinceye kadar kavurun. Sonra etleri ekleyin. Renkleri dönene kadar 5-6 dakika kavurun. Ocağı kısın ve kendi suyunu çekene kadar ağır ateşte 40-45 dk. pişirin. Suyunu çekince küçücük doğradığınız domatesleri, salçayı, tuz, karabiber ve 1 su bardağı sıcak suyu ete ekleyin. Kısık ateşte suyunu biraz çekip yoğun kıvamlı bir hal alıncaya kadar yaklaşık 20-30 dakika daha pişirin. 
Patlıcanların bir kaç yerine, bıçak yardımıyla minik delikler açın.Yıkayarak ıslak olmasını sağlayın. Eğer közleme tencereniz varsa onda, yoksa fırın ızgarasında yada ocağınızın üstünde iyice pişene kadar (resimdeki gibi) közleyin. Soğuyunca kabuklarını soyun. Bıçakla rastgele küçük parçalara doğrayın. 
Mümkünse teflon bir tencerede 3 yemek kaşığı tereyağını eritin. Unu da ilave edin ve 2-3 dakika hafif sararıncaya kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak una katmaya başlayın. Pürüzsüz bir sos olması için karıştırmaya devam ederek 6-7 dakika pişirin. Muhallebi kıvamında bir sos elde edin. Patlıcanları ilave edin. Tuzu ve kaşar rendesini ilave edin. Bir iki kez karıştırın.
Beğendiniz hazır. Servis tabağına beğendi den bir miktar koyun. Hafifçe ortasını çukurlaştırın. Domates soslu etten arzunuza göre üstüne koyun. Afiyet olsun.
NOT: Patlıcanları közlerken dikkat edeceğiniz şey çok fazla yakmamanız. Yoksa iç malzemesi iyice azalır. Kabuk iyice siyahlaşıp sertleştiği anda diğer pişmemiş tarafını çevirin. her yönünü bu şekilde pişirin. Zaten piştiği zaman ebadı küçülüyor adeta sönüyor. 
Beşamel sosu yaparken de eğer sütü katarken un topaklanırsa mikser yada el blendırı ile pürüzsüz hale getirin. Eğer yoksa ve topakları gideremediyseniz bir tel süzgeçten geçirebilir yada çatalla ezerek yok edebilirsiniz.

Çarşamba, Ekim 17, 2012

Ev Yapımı Biber Salçası Tarifi



Evde salça yapımı aslında çok kolay ama biraz oyalayıcı aşamalardan oluşuyor. Yine de katkısız denilerek satılan onca marka salça düşünüldüğünde, gerçekten sağlıklı ve daha hijyenik olan kendi yapım salçanız. Her türlü zahmete değer diyorum. Eğer bir kerede kilolarca yapamam diyorsanız haklısınız derim.