Salı, Mart 12, 2013

ISLAK KEK

Islak Kek-Kek tarifleri- Kunta kinte- Arap dudağı- Nefis-kişniş otu- çay saati
En sevdiğim keklerden birisi. Bir kaç ismi var. Islak kek, kunta kinte, arap dudağı. ismi değişse de lezzeti hiç değişmiyor. Hep aynı lezzet. Şimdiye kadar beğenmedim diyen bir kişi bile görmedim duymadım. Ha belki kakaoyu sevmeyenler olabilir. Yani lezzetinden değilde renginden beğenilmeyebilir. Siz hala yapmadıysanız bence yapın. Hiç pişman olmayacaksınız. İşte bu güzel kekin tarifi:

Pazar, Mart 10, 2013

TERBİYELİ PIRASA ÇORBASI

Terbiyeli Pırasa Çorbası Tarifi, Çorba, Tarifleri, Nefis, Kişniş Otu, Sebze,
Kışı yavaş yavaş geride bırakmaya başladığımız şu günlere, kış sebzeleriyle yapılmış bir kaç yemek tarifi daha sığdırmaya çalışıyorum.
Geçenlerde denediğim terbiyeli pırasa çorbasını tariflerin arasına katılmaya layık lezzette gördüğümden hemen sizinle paylaşmak istedim.
Gerçekten harika lezzette bir çorba oldu. Tavsiye ediyorum. İşte tarifim:

Perşembe, Mart 07, 2013

HAVUÇLU PİLAV


Bugün yemek olarak ne yapmalıyım diye bunalıp dururken, dondurucuda ki tavuklar aklıma geldi. Onları yaptım. Yanına da makarna yapayım dedim ama maalesef  evde makarna yokmuş. Neyse pilav yaparım dedim, Canım her zaman yaptığım pilav yerine yeni bir tarif denemek istedi.
Sonuç olarak şimdi sizlerle paylaşacağım Havuçlu Pilavı yaptım. Güzel değişik bir pilav. Gerçi benim yaptığım domates soslu tavukla pek uyum sağlamadı. Bence köfte, tavuk şiş veya ızgara tavukla yada etle yani soslu olmayan bir etle daha iyi gider diyorum. Ailecek kararımız bu yönde oldu. Sizlere de tavsiye ederim. Lütfen deneyin.
HAVUÇLU PİLAV:
3-4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı sivri biber
  • 1 adet havuç
  • 1 tepeleme yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çay kaşığı ucuyla tarçın
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Pirinci ayıklayın ve tuzlu suda yarım saat bekletip yıkayın ve süzün. Havucu rendeleyin. Domatesi de rendeleyin. Kuş üzümlerinin varsa çöplerini temizleyip yıkayın. Kuru soğanı küçücük yemeklik doğrayın. Sivri biberi de küçük doğrayın.
Bir tencereye yağları koyun. Eriyince dolmalık fıstıkları ardından doğradığınız kuru soğanları ekleyin. İkisi de sararıncaya kadar kavurun.
Rende havuç ve doğranmış biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Kuş üzümlerini ekleyin. Tarçın ve rende domatesi katın. Tuzlu suda beklettiğiniz pirinçleri de ekleyip suyu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
5-6 dakika demlendirdikten sonra servis ediniz.
NOT: İsterseniz dolmalık fıstık ve kuş üzümünü katmadan pişirebilirsiniz. Güzel bir sebzeli pilav olur. Pişerken suyunu arada kontrol edin. Gerçi öncesinde tuzlu suda beklettiğiniz için suyu yeterli gelecektir ama yine de gözünüz pilavda olsun. Pişerken fazla karıştırmamaya dikkat ediniz. Pirinçler kırılabilir, lapa olabilir. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Mart 05, 2013

KARNABAHAR HAKKINDA HERŞEY

KARNABAHARIN FAYDALARI, SEBZE, SAĞLIKLI BESLENME,

Karnabahar; Turpgillerden, yaprakları koyu yeşil olup, lahanaya benzeyen, ana gövdesi ise çiçeksi etli bir sebzedir. Lahanaya benzer çünkü lahananın çiçek saplarının kısalıp, etlenmesiyle lahanadan türemiştir.

Doğu Akdeniz Bölgesi bitkisidir. İlk kez İngiltere ve Fransa'da ortaya çıktığı sanılıyor. Ülkemizde kış bitkisi olarak bilinse de yazın yetiştirilen türleri de vardır.
Fosfor deposudur. B1, B2, B3, Kalsiyum, A, C, Potasyum, Fosfat ve Demir bakımından zengindir.
Haftada bir kaç kere tüketilmesi faydalıdır.
En makbul olanı başı yani çiçekleri sık olanıdır.
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyledir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 0 kolesterol; 21 mgr. kalsiyum;  295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0.7 mgr. demir: 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.

Perşembe, Şubat 28, 2013

ETLİ KARIŞIK DOLMA

Etli; Karışık, Dolma, Tarifi, Nasıl, Yapılır, yemek, Tarifi, Sebze, Kişniş OtuEtli dolma için diyebileceğim pek bir şey yok. Klasik bir yemek. Herkesin, her yemek yapma sevdalısı kişinin bilmesi gereken bir yemek. O yüzden klasik yemekler kategorisinde yerini almış oldu. Ben domates, kabak, dolmalık biber ve patlıcanla yaptım. Ama siz isterseniz orta boy patatesi oyarak onu da ekleyebilirsiniz. Hatta kenarlarına yaprak sarıp onu da ekleyebilirsiniz. Salçalık kırmızı biber var. O da olabilir. Hepsi çok lezzetli olacaktır. İşte tarifi:
ETLİ KARIŞIK DOLMA:
4-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 8 adet orta boy dolma biber
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet domates(birisi süs için)
  • 300 gram kıyma
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 10 dal kadar maydanoz yaprağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2,5 - 3 su bardağı su
Dolmalık biberlerin kapaklarını kesip içini temizleyin. Patlıcanları ikiye bölüp bir oyucu veya çay kaşığı yardımıyla iç kısımlarını oyun. Hemen tuzlayıp kararmamaları için tuzlu suda bekletin. Kabakların kabuklarını sıyırıp onları da patlıcanlar gibi oyun. Domateslerden bir tanesinin etli kenar kısımlarını dolmaların üstüne süs yapmak için küçük parçalara bölün. Diğer 2 domatesin üst kısmını bir kapak şeklinde kesin. İçinin yumuşak kısmını oyun. Üçünden çıkan yumuşak iç malzemeleri rendeleyin. Maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp incecik kıyın. Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde küçücük doğrayın. Bir kaba ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri koyun. Kıymayı ilave edin. Kuru soğanı, 1 yemek kaşığı salçayı, 1 tatlı kaşığı tuzu, maydanozu, domates rendesini, sıvı yağı ve karabiberi katın. İyice karıştırın. Sonra çok sıkı olmayacak şekilde üzerinde bir parmak boşluk bırakacak şekilde sebzeleri doldurun. Domates parçalarıyla üstlerini kapatın. Bir tencereye yan yana mümkünse devrilmeyecek şekilde dizin. Yada yatay koyacaksanız içlerinin boşalmayacağı şekilde birbirlerine yapışık dizin. Kalan 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı tuzu suyla karıştırın. Bir kaşık yardımıyla dolmaların üzerinden gezdirerek dökün. kaynamaya çıkınca ateşi kısarak yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Çarşamba, Şubat 27, 2013

PATATES SALATASI EŞLİĞİNDE TAVUK ŞİNİTZEL

Tavuk Şinitzel, Patates Salatası, Tavuklu Tarifler ve kolay yemek tarifleri Bloğumda
Bugün vereceğim tarifim  Tavuk Şinitzel, ülkemizde en çok tanınan şinitzeldir. Aslında şinitzel,  her türlü etle yapılır. Mesela Viyana'da tavuktan çok et şinitzel meşhurdur. orijinal adı; Schnitzel dir. Anlamı ise; Etin dövülerek inceltilmesi ve ekmek kırıntıları gibi malzemelerle kaplanarak kızgın yağda kızartılması işlemidir. Dışarıda herhangi bir restoranda bir sürü para vererek yediğimiz şinitzeli aynı görsellik ve lezzette hemde çok çok ucuza evde de yapabilirsiniz. İşte hem videolu hemde anlatımlı tarifim. Aşağıda ikisini de bulacaksınız. Videomu izleyip beğen butonuna basarak ve abone olarak beni desteklerseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)