Salı, Mart 19, 2013

KREMALI MANTAR GÜVEÇ

Güzel bir mantar yemeği. Mantarı sebzelerle soteledikten sonra güveç kabında fırında biraz pişirdim. Lezzetli bir yemek oldu. İsterseniz fırın yerine sadece ocakta soteleyebilirsiniz. Ama tavsiyem bir süre fırında pişirmenizdir. Daha yoğun güzel bir lezzet kazanıyor. İşte tarifim.
KREMALI MANTAR GÜVEÇ:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 25-30 adet mantar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 adet acı veya tatlı sivri biber
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı su
Mantarların ince kabuklarını bıçak yardımıyla sıyırarak soyun yada temiz bir bez yardımıyla silerek temizleyin. Çok büyük olanları 2 ye bölün.
Soğanı halka şeklinde incecik doğrayın. Sarımsakları incecik doğrayın.
Sivri biberleri uzunlamasına 2 ye bölün ve 2-3 cm uzunluğunda parçalar halinde kesin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
Bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ve sarımsağı katın. Soğanlar sararıncaya kadar kavurun.
Doğradığınız mantarları ekleyin.  Orta derecedeki ateşte, bir iki dakika karıştırdıktan sonra biberleri katın. Sonra domatesleri ekleyin. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra domates salçasını ekleyin. Ardından suyu ilave edin. Karıştırın ve  kremayı da ekleyin.
Tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir taşım kaynayınca güvece veya fırın kabına aktarıp, önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.
NOT: Kuru soğan çok büyükse halka şeklinde doğramayıp, yarım ay şeklinde doğrarsanız daha iyi olur. 
Bir de fırında pişirirken suyunun çekme ihtimaline karşı arada kontrol edin. gerekirse 1-2 kaşık su ilave edin. 
İsterseniz krema yerine kaşar peyniri rendesi kullanabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. O şekilde yapılmış tarifim de blogumda bulunmaktadır.

Cuma, Mart 15, 2013

ARAP TAVASI

ARAP TAVASI TARİFİ:
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 500 gr. kıyma
  • 3 adet soğan
  • 4-5 adet çarliston biber yada acı seviyorsanız sivri biber
  • 4 adet orta boy patates
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı su
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Patateslerin kabuklarını soyup,  3-4 cm ebatlarında kareler halinde doğrayın. Çarliston biberleri de yine 3-4 santim uzunlukta doğrayın.
Domatesleri ister kabukları ile ister kabuksuz iri parçalar halinde doğrayın.
Hepsini karıştırarak fırına dayanıklı bir kaba yayın.
Soğanları  incecik kıyarak yada rendenin iri kısmıyla rendeleyip fazla suyunu süzdükten sonra (suyunu yemeğe katmak için ayırabilirsiniz)  kıymaya ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber katın. 5-6 dakika iyice yoğurun. Cevizden küçük köfteler hazırlayın. Kaptaki sebzelerin üzerine yerleştirin. Bir kapta salça ve yağı iyice kavurup suyu da ekledikten sonra tuzun ve karabiberin kalanını katın.
Kaynayınca yemeğin üstüne dökün. Kabınızın kapağı varsa kapağını kapatarak yoksa bir alüminyum folyo ile kapatarak fırına yerleştirin. Yaklaşık 50-60 dakika pişirin.
Üzerinin biraz kızarmasını isterseniz son 5-6 dakika kala alüminyumu çıkararak üzerinin kızarmasını sağlayın. Pilav ve yoğurtla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Öncelikle alüminyum folyo yoksa önemli değil fırını alttan ısıtacak şekilde çalıştırabilirsiniz. Yada dediğim gibi fırına dayanıklı herhangi bir tabak örtebilirsiniz. 
Ayrıca bu yemeği isterseniz köfte yerine istediğiniz başka bir etle de yapabilirsiniz. 
Sebzeleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Bir de tarifin aslında hiç su konmuyor 5 fincan margarin eritilip salçayla karıştırılıp yemeğe ekleniyordu. Ben bu kadar yağın fazla olmasını istemediğimden su ekledim. Tercih size kalmış.

Salı, Mart 12, 2013

ISLAK KEK

Islak Kek-Kek tarifleri- Kunta kinte- Arap dudağı- Nefis-kişniş otu- çay saati
En sevdiğim keklerden birisi. Bir kaç ismi var. Islak kek, kunta kinte, arap dudağı. ismi değişse de lezzeti hiç değişmiyor. Hep aynı lezzet. Şimdiye kadar beğenmedim diyen bir kişi bile görmedim duymadım. Ha belki kakaoyu sevmeyenler olabilir. Yani lezzetinden değilde renginden beğenilmeyebilir. Siz hala yapmadıysanız bence yapın. Hiç pişman olmayacaksınız. İşte bu güzel kekin tarifi:

Pazar, Mart 10, 2013

TERBİYELİ PIRASA ÇORBASI

Terbiyeli Pırasa Çorbası Tarifi, Çorba, Tarifleri, Nefis, Kişniş Otu, Sebze,
Kışı yavaş yavaş geride bırakmaya başladığımız şu günlere, kış sebzeleriyle yapılmış bir kaç yemek tarifi daha sığdırmaya çalışıyorum.
Geçenlerde denediğim terbiyeli pırasa çorbasını tariflerin arasına katılmaya layık lezzette gördüğümden hemen sizinle paylaşmak istedim.
Gerçekten harika lezzette bir çorba oldu. Tavsiye ediyorum. İşte tarifim:

Perşembe, Mart 07, 2013

HAVUÇLU PİLAV


Bugün yemek olarak ne yapmalıyım diye bunalıp dururken, dondurucuda ki tavuklar aklıma geldi. Onları yaptım. Yanına da makarna yapayım dedim ama maalesef  evde makarna yokmuş. Neyse pilav yaparım dedim, Canım her zaman yaptığım pilav yerine yeni bir tarif denemek istedi.
Sonuç olarak şimdi sizlerle paylaşacağım Havuçlu Pilavı yaptım. Güzel değişik bir pilav. Gerçi benim yaptığım domates soslu tavukla pek uyum sağlamadı. Bence köfte, tavuk şiş veya ızgara tavukla yada etle yani soslu olmayan bir etle daha iyi gider diyorum. Ailecek kararımız bu yönde oldu. Sizlere de tavsiye ederim. Lütfen deneyin.
HAVUÇLU PİLAV:
3-4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı sivri biber
  • 1 adet havuç
  • 1 tepeleme yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çay kaşığı ucuyla tarçın
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Pirinci ayıklayın ve tuzlu suda yarım saat bekletip yıkayın ve süzün. Havucu rendeleyin. Domatesi de rendeleyin. Kuş üzümlerinin varsa çöplerini temizleyip yıkayın. Kuru soğanı küçücük yemeklik doğrayın. Sivri biberi de küçük doğrayın.
Bir tencereye yağları koyun. Eriyince dolmalık fıstıkları ardından doğradığınız kuru soğanları ekleyin. İkisi de sararıncaya kadar kavurun.
Rende havuç ve doğranmış biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Kuş üzümlerini ekleyin. Tarçın ve rende domatesi katın. Tuzlu suda beklettiğiniz pirinçleri de ekleyip suyu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
5-6 dakika demlendirdikten sonra servis ediniz.
NOT: İsterseniz dolmalık fıstık ve kuş üzümünü katmadan pişirebilirsiniz. Güzel bir sebzeli pilav olur. Pişerken suyunu arada kontrol edin. Gerçi öncesinde tuzlu suda beklettiğiniz için suyu yeterli gelecektir ama yine de gözünüz pilavda olsun. Pişerken fazla karıştırmamaya dikkat ediniz. Pirinçler kırılabilir, lapa olabilir. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Mart 05, 2013

KARNABAHAR HAKKINDA HERŞEY

KARNABAHARIN FAYDALARI, SEBZE, SAĞLIKLI BESLENME,

Karnabahar; Turpgillerden, yaprakları koyu yeşil olup, lahanaya benzeyen, ana gövdesi ise çiçeksi etli bir sebzedir. Lahanaya benzer çünkü lahananın çiçek saplarının kısalıp, etlenmesiyle lahanadan türemiştir.

Doğu Akdeniz Bölgesi bitkisidir. İlk kez İngiltere ve Fransa'da ortaya çıktığı sanılıyor. Ülkemizde kış bitkisi olarak bilinse de yazın yetiştirilen türleri de vardır.
Fosfor deposudur. B1, B2, B3, Kalsiyum, A, C, Potasyum, Fosfat ve Demir bakımından zengindir.
Haftada bir kaç kere tüketilmesi faydalıdır.
En makbul olanı başı yani çiçekleri sık olanıdır.
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyledir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 0 kolesterol; 21 mgr. kalsiyum;  295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0.7 mgr. demir: 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.