Salı, Ekim 29, 2013

ÇİLEKLİ LİMONATA

limonata tarifi, çilekli tarifler, içecek tarifi, tarifi, soğuk içecekler, nefis,
Blogumu açtığımdan beri yemek, pasta, börek, sos gibi değişik kategorilerde tarifler verdim. Her geçen gün tariflerin sayısı arttıkça çok seviniyorum. Kendimle gurur duyuyorum. Şimdiye kadar yapmadığım yada değişik neler yapabilir ve blogumu daha beğenilir ve güzel hale nasıl getiririm  diye devamlı düşünüyor planlar yapıyorum. 
Kafamda bir kaç düşünce oluştu ama hepsini hemen kısa sürede yapabilmek biraz fazla zaman ve uğraş istiyor. Ben de ise zaman varmış gibi görünse bile  ne kadar çabuk akşam olduğunu  ve çok yorgun hissettiğimi anladığım anda benim planlar bir daha ki güne veya haftaya kalıyor. 
İstiyorum ki can sıkıntısından hobi olsun diye başladığım ama daha sonra gittikçe beni sarmaya başlayan ve bende bir tutku halini alan blogumun sizlerde de aynı duyguları ve heyecanı uyandırması. Umarım bir gün tüm bu hayallerim gerçek olur. Her yaştan mutfak ve yemek severlerin uğrak yeri olan bir blog halini alır.
Neyse bu kadar laftan sonra aslında söylemek istediğim şey, bugün yeni bir kategori eklediğim olacaktı. Uzun zamandır alkollü ve alkolsüz içecekler bölümüne başlamayı düşünüyordum. İlk tarifimde klasik ve genelde herkesin bildiği ve sevdiği "limonata" olacaktı. Tabii evdeki limonlar salataya sıkılınca planımı ertelemek yerine biraz değişiklik yaptım. Yine limonata tarifi vereceğim ama çilekli limonata tarifi olacak. Gerçekten güzel mayhoş ve rengarenk bir içecek. Denemenizi isterim. Beğeneceksiniz.

Pazar, Ekim 27, 2013

ETLİ BİBER DOLMASI

Etli, Biber, Dolması, sebze yemekleri, tarifi, nefis, lezzetli, kıymalı, nasıl, yapılır, kişniş otu
Klasik bir yemek. Yapmışken tarifini de vereyim dedim. Neredeyse 10 günde bir her evde dolma pişirilir. Kabak, patlıcan biber yada domates. Bu iç malzemeyle diğer dolmaları da yapabilirsiniz. Sadece kabak dolması yaparken dereotu katmayı ihmal etmeyin. Çok yakışıyor. Bide yanında yoğurt güzel gidiyor. Hem sağlıklı da. Hele birde kendiniz yaptıysanız daha da sağlıklı ve lezzetli olur.
ETLİ BİBER DOLMASI TARİFİ
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 700 gram dolmalık biber (14-15 adet)
  • 1-2 orta boy kuru soğan
  • 300 gram kıyma
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1-2 adet domates
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
Dolmalık biberlerin çekirdekli iç kısmını yukarıdaki resimde gösterildiği gibi ayıklayarak temizleyin. Yıkayın ve süzün.
Dolmalık iç malzemeyi hazırlamak için maydanozların yapraklarını ayıklayın. Bol suda yıkayın Süzün ve incecik doğrayın. Kuru soğanları da incecik yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezin.
Derin bir kaba pirinci koyun ve bol suyla yıkayıp süzün. Kıymayı, sıvı yağı, domates rendesini, sarımsakları, maydanozu, salçaları ve tuz ile baharatları katarak iyice karıştırın.
Hazırladığınız dolma harcını biberlere doldurun. Doldururken üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde ve çok fazla bastırmadan doldurun.
Üzeri için ayırdığınız domatesleri biberlerin üstüne kapak olacak şekilde ince küçük parçalara kesin. Her dolma bibere bir tane koyarak ağzını kapatın. Geniş bir tencereye  dizin.
Üzeri için ayırdığınız domates salçasını ve tuzu 2 su bardağı su ile karıştırın. Dolmalık biberlerin üstüne dökün.
Ateşe koyun. Kaynamaya başlayınca ocağı kısarak pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
NOT: Genelde pirinçler yumuşadığında dolma biberler de pişmiş oluyor. Sürenin sonlarına doğru kontrol etmenizde yarar var. Suyu çok çekmezse son bir kaç dakika ocağın ateşini yükseltmeniz çözüm olacaktır. Baharatların miktarı size kalmış. İç malzeme tam yeterli geliyor ama olur da artarsa domates yada patates yada kabak gibi bir malzemeyi doldurarak değerlendirebilirsiniz. Ben genelde domatesi oyup dolma içini dolduruyorum. Güzel oluyor. 

Salı, Ekim 22, 2013

PATATESLİ PIRASA YEMEĞİ


Pırasayı çoğunlukla pirinçli yaparım. Bir kez de bu şekilde deneyim dedim. Güzel oldu. Ara sıra değişiklik yapmak isterseniz bence harika olur. Pirinçlisi gibi patateslisi de lezzetli oluyor.
PATATESLİ PIRASA YEMEĞİ
4 kişilik
Malzemeler:
  • Yarım kilo pırasa (4 adet)
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy patates
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı salça
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • limon
Pırasaların solmuş kısımlarını temizleyin. Resimdeki gibi verev parçalar halinde doğrayın. Bol suda yıkayın. Süzün. Kuru soğanı küçük yemeklik şekilde doğrayın.
Patatesleri küp doğrayın. Havucu ince dilimleyin. 
Tencereye yağı koyup ısıtın. Soğan ve havucu ekleyin. 3-4 dakika kavurun. Salçayı da katın. 1-2 defa karıştırarak kavurun.
Ardından patates ve pırasayı ekleyin. Biraz kavurun. Suyu ilave edin.
Tuzu ve baharatlarla şekeri de  katıp kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ateşi kısıp 15 dakika pişirin. Limonla servis edin.

Pazartesi, Ekim 21, 2013

Karışık Deniz Ürünlü Spagetti Tarifi, Nasıl Yapılır?

Deniz, ürünlü, spagetti, balık Tarifleri,,makarna, midye, kum,karides, nefis,

Kurban Bayramını Mersin'de geçirdikten ve uzun  yorucu bir İstanbul'a dönüş çilesi de yaşadıktan sonra alışverişe gitmeye üşendim. Tabii böyle günler için dondurucuda her zaman bir şeyler bulundururum. Onlardan yemek yapmaya karar verdim. 

Geçen ay IKEA'ya gittiğimde marketinden satın aldığım ARBİ marka Deniz Ürünleri Kokteylini yapmanın iyi olacağını düşündüm çünkü günlerdir kırmızı et yedikten sonra değişiklik iyi olacaktı. Gerçekten de spagetti makarna ile çok güzel gitti. Yolunuz IKEA'ya düşerse almanızı öneririm. Ayrıca yaş pastaları ve dondurulmuş içli köfte ile mozzarella  peynir çubukları gerçekten güzel.

Cumartesi, Ekim 12, 2013

Erik Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır?

ERİK MARMELATI, ERİK, MARMELAT, KAHVALTILIK TARİFLER, KIŞ HAZIRLIĞI,

Özellikle kahvaltıda afiyetle tüketebileceğiniz marmelatlar arasında bulunan erik marmelatı, sabah kahvaltınızı renklendirecek.

Perşembe, Ekim 10, 2013

Palamut Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?

palamut, tava, kızartma, balık,

Balığın bol ve taze olduğu aylardayız. Bu yararlı besini bolca tüketmemiz sağlığımız için çok önemli. Ayrıca lezzeti de düşünülünce haftada birkaç defa yememiz gerçekten çok yararlı olacaktır.vŞu sıralar raflarda palamut ve lüfer bolluğu var. 

Bugün de size balık tarifi vermeye karar verince gittim 2 adet palamut aldım. Tane hesabı satılıyorlar. Ebadına göre fiyat değişiyor. Ben büyük 2 tane aldım. Bana, kızıma ve eşime rahatlıkla yetecek.

Şimdi Palamut Tava tarifi vereceğim. En basit ve klasik tariften başlayacağım. Sonrasında diğer tarifleri de inşallah paylaşacağım. Evde balık yapmak hiç sevmediğim bir şey. Çünkü keskin kokulara karşı hassasiyetim var. Hemen başım ağrıyor. O yüzden çok fazla balık tarifi veremiyorum. Üzgünüm.