Pazartesi, Ocak 20, 2014

PANCARIN FAYDALARI

PANCAR NEDİR, FAYDALARI NELERDİR, SAĞLIKLI,

PANCARIN FAYDALARI NELERDİR?

Pancarın 2 çeşidi vardır. Şeker pancarı ve Kırmızı pancar. Şeker pancarı adından da anlaşılacağı gibi şeker yapımında kullanılıyor.
Kırmızı pancar ise benim burada bahsedeceğim , sofralarımızda tükettiğimiz ıspanakgillerden ve toprak altında ki yumrularını kullandığımız şifa deposu bir sebze. Yemeklerde, salatada ve turşusunu yaparak tükettiğimiz bir besin. (Bu arada turşusunu 10 gün evvel yaptım. Yarın kontrol edip sizlerle paylaşacağım.)

CEREN BÖREĞİ

börek, ceren, ıspanaklı börek, kabaklı börek, peynirli börek, börek tarifleri,
Şimdi tarifini vereceğim böreğin adını Ceren Böreği koydum. Çünkü tarifini kızım verdi. Evdeki malzemeleri katarak yapmış. Çok güzel oldu deyince ben de denedim. Gerçekten güzel oldu. Hem lezzetli hem doyurucu ve hem de bol vitaminli bir börek. Umarım siz de denersiniz.

Çarşamba, Ocak 15, 2014

KUYMAK "MIHLAMA" TARİFİ

Karadeniz yöresinin bu  lezzetli tarifini ilk olarak, yıllar evvel Trabzon'da tatmıştım. Görev gereği kaldığım 4 yıl boyunca da bolca yemiştim. Kuymak, mısır unuyla ve bol peynirle yapılıyor ve sünen peyniri gördükçe yedikçe yiyesiniz geliyor.  Aslında basit ve az malzemeli bir tarif. Biraz da kalorili. Ama o kadar lezzetli ki keyifle yiyorsunuz. Kahvaltıda ya da yemek olarak ta tüketiliyor.
İstanbul'a geldikten sonra ara sıra aklıma gelince yapıyordum. Geçenlerde Bahçelievler Yayla' da bulunan Eroğlu Peynircisinden bir şeyler almaya gitmiştim.
Peynirci dememe bakmayın aslında satmadığı şey yok. Her türlü kahvaltılık, doğal köy ürünleri, ceviz, kayısı gibi yemişler saymakla bitmeyecek lezzetler.
Kuymaklık KEBİR peyniri orada gördüm.  Üzerinde kuymağın tarifi yazıyor. Bende sizler için alıp, üzerindeki tarife göre denedim. Harika oldu. 
KUYMAK (MIHLAMA)
4-5 Kişilik
Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı rendelenmiş Kebir kuymak peyniri (paketin yarısı)
  • 1 çay kaşığı tuz
Kebir peyniri rendeleyin.
Tavaya tereyağını koyun. Eriyince mısır ununu ekleyin. 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
Suyu ekleyin. Bir iki kere karıştırarak mısır ununu dağıtın.
Kaynayıp bulamaç haline geline kadar 2 dakika pişirin. Rendelediğiniz Kebir peyniri katın. Eriyene kadar karıştırın.
Ocağı kapatın. Servis edin.
NOT: Tuzunu isteğinize göre artırabilirsiniz.

Pazartesi, Ocak 13, 2014

ELMALI KEK (TART)


Bugün sizlere, cumartesi günü yaptığım elmalı kekin tarifini vereceğim. Elmalı kekimi tart kabında yaptım. Hem onun şeklini aldığı için hemde ince bir kek olduğu için tıpkı tarta benziyor.
Tarifi özellikle dün vermeyip, tartın bir gün sonra ki lezzetini de öğrenmek istedim. Genelde tatlılar ve pastalar, kekler bir gün sonra çok daha güzel oluyorlar. Tartım ilk gün güzel ama 2. gün çok daha güzel olmuştu. Tavsiye edeceğim bir lezzet. Mutlaka bir kere bile olsun deneyin. Beğeneceksiniz.
ELMALI  KEK (TART)
10-12 Kişilik
Malzemeler:
  • 3 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 100 gram eritilip soğutulmuş tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 adet sert tatlı kırmızı elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Fırını 180 derece ayarlayın. Tart kabını veya  düz yayvan bir kalıbı yağlayın. 
Çıkarırken kolaylık olması hem de yapışmaması için varsa kalıptan biraz daha uzun bir yağlı kağıtla kaplayın. 
Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın ve mümkünse eleyin.
Oda sıcaklığında ki yumurtaları derin bir kaba kırın. Toz şekerin 1 tatlı kaşığını elmaların üstüne dökmek için ayırın. 
Kalanını yumurtalara ekleyerek kabarana ve rengi açılana kadar çırpın. 
Sonra sıvı yağı, tereyağını ve yoğurdu katın. Bir kaç kere karıştırın. Kuru malzemeleri ekleyin. 1 dakika kadar karıştırın. Yağladığınız kaba dökün.
Elmaların kabuğunu soyun. Önce 2 ye sonra onları da 2 ye bölün. İç çekirdek kısımlarını temizleyin. İncecik dilimlere ayırın. 
Ayırdığınız 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve tarçını elmaların üstüne dökün ve iyice karıştırın.
Dilimlediğiniz elmaları kekin üstüne istediğiniz şekilde dizin.
Önceden ısıttığınız fırında önce 15 dakika turbo olarak sonrasında ise 15 dakika alttan ısıtarak pişirin. Fırından alıp 5-6 dakika dinlendirin ve kalıptan çıkarın. Soğumaya alın. Afiyet olsun.
NOT: Elmaların kesilmesi biraz zor olsa da dilimleri yine de güzel kesebiliyorsunuz. 
İsterseniz dış kısıma 1 sıra olarak elma dizerek de yapabilirsiniz. 
Pişirilirken ilk 15 dakika normal pişirip diğer 15 dakika da alt kısmının pişirilmesinin nedeni alt tarafının daha fazla kızartılarak sertleşmesini, kıtırlaşmasını ve tarta benzemesini sağlamaktır. 
Bir de elmaların yanmasını önlemektir. 
Her fırının ısısında değişiklikler olabileceğini düşünerek kekin altının yanmaması için 10. dakikadan sonra arada altını kontrol ederseniz iyi olur.
Bu çok sade bir kek hamuru oluyor. İsterseniz içine ceviz veya fındık katabilirsiniz.

Cuma, Ocak 10, 2014

ZEYTİNYAĞLI ISPANAK


ZEYTİNYAĞLI ISPANAK
3-4 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 bağ ıspanak (1 kg)
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kesme şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Sarımsaklı yoğurt (servis için)
Ispanakları bir kaç defa iyice yıkayın. Süzün. Küçük parçalar halinde doğrayın. Pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün. Soğanı yemeklik doğrayın.
Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca küçük doğradığınız soğanı katın. Soğanlar sararınca salçayı ekleyin. 1-2 kez karıştırın ve ıspanağı katın.
Ispanakları bir kaç kez karıştırdıktan sonra pirinci, tuzu, şekeri, karabiberi ve suyu ekleyin. 
Kaynayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
NOT: Zeytinyağını bir kaşık kullanır ve şekeri katmazsanız çok güzel diyet yemeği olacaktır.

SOSLU KARNABAHAR PANE



Karnabaharı herkes sevmez. Hele pişirirken ağır bir kokusu vardır ki onu koklayan kesinlikle sevmez. Kokusunu ben de sevmiyorum. Ama o kadar yararlı bir sebze ki. 
Ayrıca o kadar lezzetli yemekleri var ki. Ben bir kaç tanesini yapmıştım. Karnabahar Çorbası, Karnabahar Musakka, Karnabahar Graten. Lezzetleriyle karnabaharın kokusunu gerçekten unutturuyorlar. Ben de yararını bildiğim için tabi birde kışın çok fazla sebze çeşidi olmadığı için elimden geldiğince fazla yapmaya çalışıyorum. 
Geçen manavda küçük ve bembeyaz çiçek gibi karnabaharı görünce hem o günkü yemeğin adını koyduğum hem de yeni bir tarif bulduğum için pek rahatladım. 
Evimizde pek fazla kızartma yapılmadığı için karnabahar paneyi kırk yılda bir yaparım. O kadar uzun zamandır yapmamışım ki ne kadar lezzetli olduğunu unutmuşum. 
Sabah 9,5 ta kızartma yaparken hala kahvaltımı yapmamıştım ve tadı tuzu nasıl olmuş diye ağzıma bir lokmacık attım. Sonra 2. ve 3. derken baktım bitireceğim. Anlayacağınız çok güzel olmuştu. 
Yanına domates sosu yaptım. Biraz ekşi bir sos. Ben paneye çok yakıştığını düşündüm. Kızartmanın ağırlığını ekşiliği ile dengeliyor. Ancak kızım Yasemin çok ekşi buldu. Hardallı bir sos daha iyi olur dedi. Onu mu kıracağım. Hardallı mayonezli sosta yaptım. 
Akşam domates sosun hepsini eşim bitirmişti. Çok beğenmiş. Sizde isterseniz ikisini de yapın. İster her hangi birini. Hangisi hoşunuza giderse. İsterseniz sadece yoğurtla da çok iyi gider. Seçenekler benden,  seçip uygulamak sizden. Şimdiden afiyet olsun.