Cuma, Ocak 31, 2014

EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK

Ekmek Hamuru, Zeytinli, Çörek, Kolay, Pratik, Nefis, Çay, Çocuklar içinGeçenlerde kahvaltı için yaptığım çok basit bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Ekmek hamuru ile yapılıyor. Hamur hazır olunca yapımı da kısa sürüyor. Çok güzel bir kahvaltılık. Denemenizi öneririm.
EKMEK HAMURUNDAN ZEYTİNLİ ÇÖREK
Ekmek Hamuru, Zeytinli, Çörek, Kolay, Pratik, Nefis, Çay, Çocuklar için13-14 Adet
Malzemeler:

  • 3 ekmek hamuru
  • 200 gram siyah zeytin
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
Tereyağını eritin ve ılınmasını bekleyin. Sıvı yağla karıştırın.
Salçayı da ekleyerek iyice karıştırarak salçanın erimesini sağlayın.
Ekmek hamurunu 1-2 kez yoğurun. 2 parçaya bölün. 
Yağladığınız bir zeminde yarım santim kalınlığında bir hamur olana kadar ellerinizle veya bir merdane ile hamuru açın.
Üstüne salçalı karışımdan bolca sürün.
Ekmek Hamuru, Zeytinli, Çörek, Kolay, Pratik, Nefis, Çay, Çocuklar içinDiğer hamuru ister başka bir yerde aynı ebatta ve aynı şekilde açın. ya da açılmış hamurun ortasına koyup, parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak ve yayarak diğer hamur ebadında açın. Üst üste iki hamur elde edin.
Ekmek Hamuru, Zeytinli, Çörek, Kolay, Pratik, Nefis, Çay, Çocuklar içinİki kat olan hamurun üst katını kalan salçalı sosla yağlayın ve zeytinleri üzerine yayın. 
Size yakın olan kenarından başlayarak uzun bir rulo olacak şekilde yuvarlayarak katlayın.
Orta kısmı uçlarından daha kalın olursa yine hafifçe bastırarak biraz inceltebilirsiniz.
Keskin bir bıçak yardımıyla  2 cm. kalınlığında rulolar kesin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olarak yerleştirin.
Kalan sos varsa üstlerine sürebilirsiniz.
Tepsiyi ılık bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın. (Ben fırını 10 dakika boyunca 50 dereceye ayarlayıp sonra ısıyı kapatıp 30 dakika bekletiyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz)
30 dakika mayalanma sonunda 170 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

Perşembe, Ocak 30, 2014

ETLİ NOHUTLU TOPALAK

Etli, Nohutlu, Topalak, Tarifi, kişniş otu, nefis, tarifler, çorba tarifleri
Günlerdir beni yatağa düşürüp, dövülmekten beter eden gribi atlatmaya çalışırken bir yandan da aklım blogumda idi. Her gün taze hazırlayıp içtiğim şifa çayı, ayrıca kefir ve şalgam suyu, pancar turşusu ve tel şehriyeli tavuk suyu çorba ile  bardak bardak su sanırım birazcık iyi geldi. Bugün biraz toparlanmaya başladım. Keşke bütün bu faydalı ve koruyucu şeyleri çok daha önce içmeye başlasaydım. Belki grip yakınımdan bile geçemezdi. Bin pişmanın ama olan oldu. Şimdi her gün inşallah yarına iyi olacağım diyerek 4 gündür yatak döşek yatıyorum.
Yine de bugün biraz canlanınca hemen bir tarif yazayım dedim. Kızımın ve annemin kendini yorma, bak yarın daha kötü olursun azarlamalarına rağmen bu tarifi yazdım. Umarım yarına gerçekten kötüleşmem. Yoksa kızımdan çekeceğim var demektir :))

Pazartesi, Ocak 27, 2014

PANCAR TURŞUSU

PANCAR, TURŞU, TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
PANCAR TURŞUSU
Malzemeler:
PANCAR, TURŞU, TARİFİ / KİŞNİŞ OTU
  • 1 kg. pancar
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1/2 su bardağı pancarın haşlama suyu
  • 8-10  diş sarımsak
  • 1/2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
Pancarın kabuklarını soyun. İri parçalar halinde doğrayın. Üstüne çıkacak kadar kaynar su dökün. Kaynara çıktıktan sonra yaklaşık 25 dakika pişirin.
Pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin. 
Sarımsakların kabuklarını soyup ikiye bölün.
Üzüm sirkesi, su, toz şeker ve tuzu karıştırın. (Boş bir kavanoza koyup çalkalayarak hem kolayca karıştırmış hem de toz şeker ve tuzun çabuk erimesini sağlamış olursunuz.)
Doğradığınız pancarları kavanoza yerleştirin. Aralarına sarımsaklardan serpiştirin. 
Hazırladığınız suyu üstüne dökün. Arada kavanozun yanlarına hafifçe vurarak hem oluşan hava kabarcıklarını yok etmiş olursunuz. Hemde suyun boşluklara iyice dolmasını sağlarsınız. Ya da temiz bir bıçağı bir kaç yerine sokup çıkararak havasını alabilirsiniz.
Eğer kavanozda hala su alacak yer kaldıysa kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek kapak hizasına kadar tamamen dolmasını sağlayın. 
Kapağını sıkıca kapatın. 10-12 gün serin ve loş bir yerde bekletiniz.
NOT: Öncelikle ben serin yer bulamadığımdan buzdolabında beklettim.  
Bu tür kavanozlarda bekletilmesi gereken reçel, salça ve turşu gibi hazırlıkları yaparken kavanozların iyice yıkanmış ve sterilize edilmiş ve iyice kurulanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Ben kaynatacak büyüklükte tencerem olmadığı için iyice yıkayıp duruladıktan sonra çaydanlığımda kaynamakta olan  suyun buharında yarım saat bekletiyorum. Tabi kapağına da aynı işlemi uygulamayı unutmayın.

Cumartesi, Ocak 25, 2014

SUSAMLI TUZLU KURABİYE

SUSAMLI, TUZLU, KURABİYE, TARİFİ, ÇAY, SAATİ, KAHVALTILIK, İKRAM, KİŞNİŞ,
SUSAMLI TUZLU KURABİYE
4-5 Kişilik
SUSAMLI, TUZLU, KURABİYE, TARİFİ, ÇAY, SAATİ, KAHVALTILIK, İKRAM, KİŞNİŞ,Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı tereyağı
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı susam
Tereyağını eritin ve ılımaya bırakın. Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazını bir kaba alıp çatalla çırpın. Susamı da ayrı bir kaba alın. Fırını 170 dereceye ayarlayın.
Geniş bir kaba unu ve kabartma tozunu koyup, karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Ilınmış tereyağını, sıvı yağı, yumurta sarısını, tuzu ve toz şekeri ve yoğurdu ortaya koyun. Parmaklarınız yardımıyla sıvı malzemenin birbirine karışmasını sağlayın.
Sonra unla karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında güzel bir hamur elde edene kadar 5 dakika yoğurun.
2 parçaya bölün. 2 parmak kalınlığında rulolar yapın. İşaret parmağınız  uzunluğunda parçalar kesin.
İster her yerini isterseniz sadece üst kısmını önce yumurta akına sonra susama bulayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
NOT: Kurabiyeleri istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Çubuk, simit, yuvarlak veya dikdörtgen her türlü çok güzel oluyor.
Bu kurabiyeye tuz ve şeker aynı miktarda katıldığı için hiç biri baskın değil. Biraz tuzlu isterseniz toz şekeri azaltabilir veya tuzu biraz çoğaltarak daha tuzlu kurabiye elde edebilirsiniz. Kıtır kıtır ağızda dağılan güzel bir kurabiye. Çay saatinde ve kahvaltıda çok iyi gidecek.

Perşembe, Ocak 23, 2014

Çerkes (Çerkez) Tavuğu


Çerkes, Çerkez tavuğu nasıl yapılır ve birçok tavuklu yemek tarifleri için tıklayın!Uzun zamandır vermeyi istediğim bir tarifti. Nihayet dün aklıma geldi. Yaptım. Güzel oldu. Ben içine ceviz giren her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Çerkes tavuğunda da bolca ceviz var.
İsminden de anlaşılacağı gibi Çerkeslere özgü bir yemek. Unla yapılanına Şıpsi deniliyor. 
Çerkes tavuğunun yapılışında ufak değişiklikler olabiliyor. Ben iki türlüsünü de yaparak lezzet kontrolü yaptım. Birinde tavuk parçaları didiklenip servis tabağına yayılıyor ve boza kıvamında hazırlanan cevizli ekmekli malzeme üstüne dökülüyor. Kırmızı biberli yağ gezdiriliyor.
Diğerinde ceviz, ekmek içi ve tavuk etinin büyük bölümü boza kıvamına getirilip, kalan tavuk etleri iyice didiklenip, bu bulamaca katılıyor. Çoğunluk kararıyla 2. tarifi daha lezzetli bulduğumuz için size bu tarifi vereceğim.

Salı, Ocak 21, 2014

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
Daha önceden pirinç pilavı tarifi vermiştim. Sade, nohutlu, havuçlu, bademli şam fıstıklı ve Özbek pilavı. Bilmiyorum unuttuğum var mı? Aaa evet bir de iç pilav tarifi vermiştim.Şimdi de en sık yapılan pilav tarifini vereyim dedim. Arpa şehriyeli pirinç pilavı ilk tercih edilen ve en fazla yapılan pilav. Arpa şehriye yerine tel şehriye kullanılarak ta yapılıyor.
Bugün kuru fasulye ve pilav günüm olduğu için ikisinin de tarifini vereyim dedim. Ama inanılmaz bir şey, kuru fasulye 2. saatini devirdi. Hala pişmedi. Bu nasıl bir fasulye anlayamadım. Sanırım 10-15 senelik. Kurumuş kupkuru olmuş. Ne suya doydu ne de pişmeye. Neyse sabırla pişmesini bekliyorum. O arada pilavın tarifini vereyim dedim. Çünkü hava karardı. Şu andan sonra fotoğraf çekemem. Fasulyeyi inşallah yarına vereceğim. Tabi sabaha kadar pişerse :)))
ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 1/2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 + 1/4 su bardağı su (tavuk suyu ve su karışımı olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  1. Pirinci ayıklayın. Yıkayın ve süzün.
  2. Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun. Eriyince arpa şehriyeyi ekleyip, rengi koyu sarı olana kadar kavurun.
  3. Süzdüğünüz pirinci ekleyin. 4-5 dakika kadar kavurun. Suyu ekleyin. Tuzunu katın.
  4. Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  5. Ocağı kapatıp, demlenmesi için temiz bir bez veya kağıt havlu ile tencerenin ağzını örtün. Kapağını da kapatıp 10 dakika kadar demlendirin.
NOT: Güzel bir pilav için öncelikle pirinciniz mutlaka pilavlık olsun. Ben genelde Baldo veya Osmancık kullanıyorum.
Pirincin nişastası gidene kadar bol suda yıkanması ve süzülmesi gerekiyor. Su berraklaştığında yıkanmış demektir.
Önceden tuzlu ılık suda bekletiyseniz uzun süreli kavurmaya gerek yok. Pirinçler parçalanabilir. 1 dakika kadar kavurmanız yeterlidir.
Tavuk veya et suyu ya da hazır bulyon kullanırsanız çok daha lezzetli olacaktır. Bulyon tuzlu olacağı için tuzu kontrol ederek ve azaltarak katın.
Normalde pirinç su ölçüsü 1 bardak pirince 1,5 bardak su veya 1 bardak pirince 2 bardak su dur. Bu  pirinçten pirince biraz değişiklik gösterir.

Ben her zaman 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde yapıyorum. Genelde yeterli geliyor ancak son 5-6 dakika kala pilavı kontrol edip gerekirse 1/4 bardak kadar sıcak su ekliyorum.

Burada 3,5 su bardağı su katmamın nedeni ise arpa şehriyenin pişme suyunu eklememdir.