7 Ağustos 2013 Çarşamba

MUZLU ETİMEK TATLISI


Etimek tatlısına bildim bileli bayılıyorum. Hem şerbetli, hem sütlü, hem hafif, hem isterseniz meyveli yani her şeyiyle 4-4 lük bir tatlı. Bu yüzden de tariflerimin arasında mutlaka olması gerektiğine karar verdim. Hemen yaptım. Umarım sizde beğenirsiniz. Öncelikle bu tatlının muhallebisinin bir kaç değişik yapılma yöntemi var. Ancak tat olarak çok fazla bir değişiklik olmuyor. Mesela krem şanti kullanmadan yapabileceğiniz gibi, isterseniz krem şantiyi muhallebi içine katarakta yapabilirsiniz. Ama benim asıl bildiğim şekli budur. Sonraki zamanlarda bu tarz sütlü tatlıların her versiyonunu sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İnanın hepsi birbirinden güzel.

MUZLU ETİMEK TATLISI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 9 adet tuzsuz etimek
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet muz
  • 2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi (isterseniz)
Şerbeti İçin:
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
Muhallebisi İçin:
  • 1 yemek kaşığı  tereyağı
  • 4 çorba kaşığı un
  • 7 çorba kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
Öncelikle şerbeti yapınız. Toz şeker ve suyu 5-6 dakika birlikte kaynatmanız yeterli olacaktır. Borcama  tek sıra olarak dizdiğiniz etimeklerin üzerine sıcakken dökünüz. 
Derin bir tencereye sütü, unu, yumurtayı, şekeri, nişastayı koyun ve mikserle veya çırpma teliyle iyice çırpın. Sonra ateşi açıp dibinin tutmaması için devamlı karıştırarak kaynamasını sağlayın. Muhallebinin üstü göz göz olup fokurdamaya başlayınca ateşi kısın ve yine karıştırarak 5 dakika pişirin. Ocağı kapatmadan hemen evvel vanilya ve tereyağını katın. 1 dakika kadar iyice karıştırın. Ocağı kapatın. Mikserle 2-3 dakika çırparak hem ılıklaşmasını hemde pürüzsüz olmasını sağlayın. Etimeklerin üstüne dökün. Her yerine eşit şekilde yayın. Soğuyunca buzdolabına koyun. 1 saat kadar soğumasını bekleyin.
Krem şantiyi, 1 su bardağı sütle iyice çırpın. Kıvamını alınca muhallebinin üstüne ister tümünü ister yarısını yayın. (Ben ince yaymayı seviyorum. Krem şanti yağlı ve  çok baskın olmuyor.) Düzeltin. Hindistan cevizini serpin. Katılaşması için buzdolabına koyun. Bir gece evvelden yada 5-10 saat evvelden yaparsanız daha lezzetli bir kıvam alıyor. Servis ederken ince dilimlediğiniz muz dilimleri ile süsleyin. Muzu çok önceden yerleştirecekseniz kararmamaları için biraz şekerli su ile üst kısımlarını ıslatmalısınız. Çok çabuk kararıyorlar. 
NOT: Bu tatlı için pek söylenecek püf noktası yok. Yukarıda bahsettiğim gibi muzu servis sırasında koymanız daha iyi olacak çünkü kararıyor. Erken koyarsanız dilimlerin üstüne şekerli su sürün. Krem şantiyi mutlaka muhallebiyi buzdolabında biraz soğuttuktan sonra üstüne yayın. Sıcak veya ılık olursa krem şanti eriyecektir. Bunun olmasını istemezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder