/ Kişniş Otu

Salı, Mayıs 19, 2015

PATATES DOLMASI

dolma, patates, dolma tarifi, patatesli tarifler, yemek tarifleri


PATATES DOLMASI
4 kişilik
Malzemeler:

  • 8 orta boy patates
  • 300 gram kuşbaşı et
  • 1 orta boy soğan
  • 5 adet çarliston biber 
  • 2 yemek kaşığı bezelye(dondurulmuş veya taze)
  • 1 adet havuç
  • 1 adet sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 su bardağı + yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı salça
Kuşbaşı eti bir tencereye koyun. 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyin. Hafifçe soteleyin. Suyunu bırakacaktır. Yarım çay bardağı su daha ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
O sırada havucu ve kuru soğanı ve 1 adet biberi küp şeklinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ezin.
Suyunu çeken ete ekleyin. 3-5 dakika kavurun. Salçayı ve bezelyeyi ekleyin. (Bezelyeniz konserve ise önceden ekleyip pişirmeye gerek yok. İç malzeme piştikten sonra en son eklemeniz yeterli) İyice karıştırın. Tuz, karabiber, kekik ve isterseniz kırmızı pul biberi ekleyin. Ocağı kapatın.
PATATES, DOLMASI, TARİFİ, ETLİ YEMEK TARİFLERİ, KİŞNİŞ
Patateslerin kabuğunu soyun. Eğer çok yuvarlaksa düzgün durması için alt kısmından hafifçe düzeltin. Bir kaşık veya oyma aleti ile içini oyun. Hemen kızgın yağda hafifçe kızartın.(Hemen kızartamayacaksanız kararmamaları için suda bekletin.) Biberleri de kızartın.
Kızarttığınız patatesleri bir tencereye koyun. İçlerini etli malzemeyle doldurun. Biberleri arasına dizin. Suda 1 çay kaşığı salçayı eritin ve salçalı suyu bir kaşık yardımıyla patateslerin üzerine de gezdirerek tencereye dökün. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 20 dakika pişirin. Suyunun hafif çekmesi ve yoğunlaşması için ateşi yükseltip 5 dakika daha pişirin. Harika "dolma" hazır.
Afiyet olsun.
NOT: Acı seviyorsanız çarliston biberlerin yerine sivri biber kullanabilirsiniz.
Bu yemeği fırında pişirebilirsiniz. 20-25 dakika yeterli olacaktır.
Bu yemeği kıyma ile de yapabilirsiniz. Ancak kekik yerine maydanoz ve dereotu ile lezzetlendirirseniz daha güzel olacaktır.
Hatta kuşbaşı tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz.

Pazartesi, Mayıs 11, 2015

KARADUTLU KREMALI PASTA

10 gündür Ege ve Akdeniz bölgesini kapsayan bir tura çıktım. Eşimle birlikte aniden planladığımız bir geziydi. Havalar iyice ısınmadan ve yaz sezonu başlayıp sahil kentleri kalabalıklaşmadan mümkün olduğunca her yeri ziyaret ederek son durak Mersin'de yazlığımızda mola verelim istedik. Bazen çay molası bazen yemek bazen sadece bir resim çekmek için akşamları ise vardığımız yerde rastgele bir otelde konaklayarak sonunda Mersin'e vardık. Tabi tatil her zaman harika bir şey ama sizlerden uzak kalıyorum. Çünkü tarif verebilme şansım yok. Neyse çok uzatmayacağım. Bari hemen yapabileceğim basit bir pasta tarifi vereyim ve sizlere tekrar merhaba diyeyim istedim.
Anamur'dan geçerken yoldan muz, çilek ve karadut almıştım. Hepsi çok lezzetliydi ama karadutun hoş tadı ve parmaklara işleyen rengini görünce hafif bir yaz pastasına çok yakışır dedim. Siz isterseniz böğürtlen veya ahududu gibi meyveleri de kullanabilirsiniz.

Cuma, Nisan 24, 2015

MADEİRA KEKİ

Madeira kek tarifi, Çay, Kek, Pasta, Kişniş, Kişniş Otu, nedir
Bu kek tek kelimeyle harika. Hem sade kekin lezzetini hem de içindeki limon kabuğu rendesi nedeniyle limonlu kek lezzetini barındırıyor.
Mutlaka deneyin diyeceğim keklerden birisi.

Cuma, Nisan 10, 2015

Yumurtalı Ekmek (Cici Papa)

Yumurtalı ekmek tarifi, kahvaltılık tarifler, Balık ekmek, cici papa tarifi,  Kişniş Otu
Bizim zamanımız da yumurtalı ekmek veya balık ekmek denirdi. Sonradan Cici Papa dendiğini de öğrenmiş oldum. Özellikle bayat ekmekleri değerlendirmek için, yumurtaya bulanıp sonrada kızartılmasına deniyor. Vallahi pekte güzel oluyor. İster reçel, bal veya meyve soslarıyla yiyin isterseniz peynirle harika bir kahvaltılık. Yapımı o kadar basit ki. Bayat ekmek biriktiğinde acaba ne yapsam? nasıl değerlendirsem diye uzun uzadıya düşünmeye hiç gerek yok. Hemen batırın yumurtalı bulamaca ve kızartın. Eğer şekerli olmasını isterseniz yumurtalı bulamaca bir kaşık toz şeker veya pudra şekeri katmanız yeterlidir. Sonra da afiyetle yiyin.