PATATES DOLMASI
4 kişilik
Malzemeler:
- 8 orta boy patates
- 300 gram kuşbaşı et
- 1 orta boy soğan
- 5 adet çarliston biber
- 2 yemek kaşığı bezelye(dondurulmuş veya taze)
- 1 adet havuç
- 1 adet sarımsak
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 su bardağı + yarım çay bardağı su
- 1 çay kaşığı salça
O sırada havucu ve kuru soğanı ve 1 adet biberi küp şeklinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ezin.
Suyunu çeken ete ekleyin. 3-5 dakika kavurun. Salçayı ve bezelyeyi ekleyin. (Bezelyeniz konserve ise önceden ekleyip pişirmeye gerek yok. İç malzeme piştikten sonra en son eklemeniz yeterli) İyice karıştırın. Tuz, karabiber, kekik ve isterseniz kırmızı pul biberi ekleyin. Ocağı kapatın.
Patateslerin kabuğunu soyun. Eğer çok yuvarlaksa düzgün durması için alt kısmından hafifçe düzeltin. Bir kaşık veya oyma aleti ile içini oyun. Hemen kızgın yağda hafifçe kızartın.(Hemen kızartamayacaksanız kararmamaları için suda bekletin.) Biberleri de kızartın.
Kızarttığınız patatesleri bir tencereye koyun. İçlerini etli malzemeyle doldurun. Biberleri arasına dizin. Suda 1 çay kaşığı salçayı eritin ve salçalı suyu bir kaşık yardımıyla patateslerin üzerine de gezdirerek tencereye dökün. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 20 dakika pişirin. Suyunun hafif çekmesi ve yoğunlaşması için ateşi yükseltip 5 dakika daha pişirin. Harika "dolma" hazır.
Afiyet olsun.
NOT: Acı seviyorsanız çarliston biberlerin yerine sivri biber kullanabilirsiniz.
Bu yemeği fırında pişirebilirsiniz. 20-25 dakika yeterli olacaktır.
Bu yemeği kıyma ile de yapabilirsiniz. Ancak kekik yerine maydanoz ve dereotu ile lezzetlendirirseniz daha güzel olacaktır.
Hatta kuşbaşı tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz.
Bu yemeği kıyma ile de yapabilirsiniz. Ancak kekik yerine maydanoz ve dereotu ile lezzetlendirirseniz daha güzel olacaktır.
Hatta kuşbaşı tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz.