Cuma, Eylül 07, 2012

TEL ŞEHRİYE ÇORBASI


Çorba, Çorba tarifleri, Şehriye çorbası, Sağlıklı tarifler, Kişniş otu

TEL ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ:

4-6 KİŞİLİK
Malzemeler:

    Çorba, Çorba tarifleri, Şehriye çorbası, Sağlıklı tarifler, Kişniş otu
  • 100 gram kıyma
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 1/2 su bardağı tel şehriye
  • 1 tatlı kaşığı  salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı su veya et suyu 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Havuç, patates, kuru soğan ve çarliston biberi küçük küpler şeklinde doğrayın. Tencereye yağı koyun. Eriyince kıymayı ilave edip kavurun. Kuru soğanı, biberi ve havucu katın. Biraz daha kavurun. Sonra patatesleri ve salçayı ve domatesi ilave edip bir iki kere karıştırdıktan sonra suyu katın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Tuzu ve karabiberi katarak çorbayı tatlandırın. Yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra havuçların pişip pişmediğini kontrol edin ve yumuşadıysa tel şehriyeyi katıp karıştırın. 1 dakika kaynatın ve ateşi kapatın. Kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
NOT: Bu çorbayı arpa şehriyeli de yapabilirsiniz. Salça katmadan bol domatesli de yapabilirsiniz. Acı seviyorsanız kırmızı pul biber çok yakışıyor. Şimdiden afiyet olsun.

Çarşamba, Eylül 05, 2012

ERİKLİ TURTA



Geçenlerde, sevgili Oktay Ustayı seyrederken bu turtayı yaptı. Yapımını hem kolay hemde çok zevkli buldum. Bütün malzemelerin mutfağımda olduğunu fark edince   hemen mutfağa girdim. Ve 1 saat sonra bu lezzetli turta ortaya çıktı. Yapımı gerçekten kolay. Meyve olarak isterseniz elma, armut hatta şeftali veya üzüm kullanabilirsiniz. Tabi ceviz yerine de fındık seçeneğiniz de var. Sonuçta çok güzel bir meyveli turta yapıyorsunuz. Herkesin beğeneceğine eminim. Bu arada yaparken aklıma çok önemli bir soru takıldı. Neden birbirine benzer tariflerin bazılarına turta deniliyor bazılarına da tart deniyor. Görüntü aynı, lezzette aynı. Aralarında ne gibi bir fark var diye düşünüp durmaktan birazcık araştırma yapayım dedim. Şimdilik bulabildiğim tart hamurunun yağ ve sıvı malzemelerinin soğuk olması gerektiği. Hamurun yaparken ısınmamasına dikkat edilip dinlendirilirken de buzdolabında muhafaza edildiği  oldu. Hala yeni şeyler öğrenmek güzel bişey. Hoşuma gitti. Araştırma yapmayı seviyorum ve araştırmacı ruhumun hiç bir zaman yok olmamasını temenni ediyorum. İnsanı canlandırıyor. Yeni bir şeyler öğrenmenin zevkine varıyorsun. Harika :))


ERİKLİ TURTA TARİFİ:
6-8 Kişilik
Malzemeler:
Hamuru için:
  • 2 su bardağı un(12 tepeleme yemek kaşığı)
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
İç harcı için:
  • 2 yumurta
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2 çorba kaşığı un
  • 8-10 adet mürdüm eriği
  • 1 paket  krema(200 ml)
Derin bir kap içine unu, tereyağını, pudra şekerini, yumurtayı, kabartma tozunu ve vanilyayı kat. Yumuşak ele yapışmayan kıvamda bir hamur yapın. Bir süre dinlenmeye alın. O sırada başka bir kaba yumurtayı, toz şekeri, kremayı katıp iyice karıştırın. Cevizi ve unu da ilave edip tekrar karıştırın. Kıvamlı bir iç elde edin. Fırını 180 dereceye ayarladıktan sonra dinlendirdiğiniz hamuru 26 veya 28 hatta 30 cm de olabilir yani hangi ebatta turta kalıbınız varsa ortasına koyup, parmak uçlarınızla dışa doğru eşit şekilde yayın. Kalıbın kenarlarından çok fazla artıp taşarsa bir spatula veya bıçak yardımıyla düzeltin. Cevizli, kremalı harcı içine yayın ve en üste de ister ince ister kalın dilimler halinde kestiğiniz erikleri dıştan içe doğru şekiller vererek yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üstü kızarana kadar 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra isterseniz üstüne pudra şekeri serperek servis yapın. 

NOT: Bu turta ilk tattığınızda sanki şekeri azmış gibi geliyor. Hoş bir mayhoşluğu var. Ama sonra kremalı cevizli iç malzemenin lezzeti, hamurun kıtırlığı ile birleşerek ağızda erimeye başlıyor ve aslında şekerli güzel bir turta yediğinizi farkediyorsunuz. Yine de şekersiz gibi gelirse pudra şekeri serpin. Ayrıca turtayı akşamdan yapıp ertesi gün yerseniz tatlar iyice oturmuş oluyor. Çok daha lezzetli bir turtaya kavuşuyorsunuz. İnanın 3 gün sonra bile harikaydı. Afiyet olsun.

Pazar, Eylül 02, 2012

MANTI


Mantıyı sevmeyen var mı? Bu soruma, belki çok az kişi sevmiyorum diyebilir. Genellikle herkesin çok sevdiği lezzetli bir hamurişidir.
Mantı denilince aklımıza ilk gelen Kayseri mantısıdır. Minicik yapılır. Hatta bir kaşığa 40 tane sığmalı denecek kadar minik yapılan ama lezzetinden de ödün vermeyen bir mantıdır. Aslında adını sabır mantısı diyerek değiştirmek daha mantıklı geliyor. Pek bana göre değil. Eğer Kayseri'li olsaydım sırf bu yüzden evde kalabilirdim.
Çünkü yanlış bilmiyorsam, eskiden Kayseri'de bekar kızlara mantı yaptırıp bir kaşığa 40 tane sığdırmaları istenilirmiş. Eğer beceremezlerse yetenekli ve sabırlı olmadıkları düşünülürmüş.
Neyse, aslında her yöremizde yapılan mantının temeli aynıdır; kıyma, soğan ve baharattan  oluşan iç malzemenin, hamur içine yerleştirilerek haşlanması ve üzerine dökülen yoğurt, tereyağı, salça ve baharat gibi malzemelerle tatlandırılması.
Diğer bir çok ilimizde de mantı yapılıyor. Bazılarında yine şekil aynı, bazılarında ise üçgen şeklinde ya da ebat olarak daha büyük oluyor.
Ama sonuçta amaç aynı , lezzet aynı. Şekli veya ebatı değişse bile hepsi bizim severek yediğimiz mantı sonuçta. Ben aslında biraz büyük yapılan mantıyı severim. Bence içindeki eti ve soğanı hissetmek lazım. Çok küçük olunca pek hoşuma gitmiyor.
Şimdi elimden geldiğince görseli ve lezzeti güzel bir mantı yapmak istedim. Tadanlar beğendi ve bloğuma koyabileceğime onay verdiler. Tarifi açıklarken mutfağa çok yabancı takipçilerimin de olacağını düşünerek uzun uzadıya anlattım. Umarım sizlerde beğenirsiniz.

Cuma, Ağustos 31, 2012

PATLICANLI PENNE MAKARNA


Şimdi sizlerle, sebzeli ve soslu güzel bir makarna tarifi paylaşacağım. 
Biliyorsunuz makarna neredeyse her malzemeyle uyum sağlayan bir yiyecek. İşte aşağıda tarifini paylaştığım makarnada da güzel malzemeler bir araya gelmiş ve lezzetli hoş bir yemek olmuş.
Ben daha öncede patlıcanlı ve domatesli makarna yapıyordum. Bu tarifteki fıstık ve fesleğen gibi malzemeler değişik geldiği için bu şekliyle de denemek istedim. Hoşunuza gideceğini umuyorum. 
Ama damak zevkinize uymazsa ,hiç sorun yok.Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz. İstediğiniz malzemeyi çıkarabilir yada azaltabilir veya ikinci kez yaptığınızda kendi damak zevkinize uydurarak daha hoş bir yemek haline getirebilirsiniz. Bende çoğu kez öyle yapıyorum ve sonuçtan memnun kalıyorum. Örneğin, bu tarifi domateslerin yarısını rendeleyerek ve parmesan peyniri yerine kaşar ve beyaz peynir kullanarak ta yaptım. Sonuç yine çok lezzetliydi.
PATLICANLI PENNE MAKARNA TARİFİ:
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1 paket penne (kalem) makarna
  • 4 ad. orta boy domates
  • 2 ad. patlıcan
  • 1 paket (25 gr.) dolmalık fıstık
  • 4 dal taze fesleğen
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı makarna haşlama suyu
  • Parmesan peyniri (isteğe göre)
  • Frenk soğanı (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Karabiber
Patlıcanın kabuklarını alacalı soyun. Kuşbaşı büyüklüğünde küpler halinde kesin. Acısının çıkması ve kararmaması için bir  çay kaşığı tuz attığınız suda bekletin. Daha sonra sıkarak fazla suyunu alıp bir kağıt havlu ile kurulayın.
Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra patlıcanlar gibi küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı ince kıyın. Derin bir kaba bolca su koyup içine 1,5 yemek kaşığı tuz atın. Kaynamaya başlayınca makarnaları ilave edin ve 9 dakika aldente (az pişmiş) pişirin.
Makarna pişerken bir tavaya zeytinyağını koyun. Yağ ısınınca önceden suyunu sıkıp kuruladığınız patlıcanları ilave edin. Renkleri değişene kadar kavurun. Bu arada patlıcanlar çok yağ çektiği için kavururken malzemelerin yanmaması için ocağı düşük ateşe getirin ve isterseniz biraz daha yağ ekleyin.
Dolmalık fıstıkları da ekleyin. Patlıcanlar  ve fıstıklar  renkleri dönene kadar kavrulduktan sonra domatesleri ilave edin. Bir çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra aldente pişirdiğiniz ve süzdüğünüz makarnaları katın. Makarnanın pişme suyundan ayırdığınız suyu da ilave edin. Tatların birbirine karışması ve makarnanın sosu emmesi için 1 dakika karıştırarak pişirin. Ocağı kapattıktan sonra ince kıyılmış fesleğeni ve frenk soğanını ekleyin.
Servis sırasında parmesan peyniri rendesi serpin.

Pazartesi, Ağustos 27, 2012

Teriyaki Soslu Bonfile


Teriyaki Soslu Bonfile tarifi, Et yemekleri, Soslu tarifler, Kişniş Otu
Bu yemekte kullandığım bonfile, hem lezzet hemde görüntü olarak etlerin kralı kabul ediliyor. Bonfile, dana ve sığır gibi büyükbaş hayvanların sırt bölümünün iç kısmından elde edilen bir et. Yumuşacık ama eğer çok inceltirseniz piştiğinde kuruyup sertleşiyor. Genelde çok fazla ezilmemeli. Bir kaç santim kalınlığında olmalı. İşte bu güzel etle yapılan yemek, çok güzel iştah kabartıcı bir et yemeği oluyor. Tabii benim yaptığım Çin yemeği de çok güzel oldu. Et yumuşacıktı ve kullandığım sosla birleştiğinde harika bir lezzete kavuştu. Eşim ve kızlarım yapmamı beklerken o kadar  acıktılar ki neredeyse fotoğrafını çekmeme izin vermeden elimden alıp yemeye başlayacaklardı. Biraz aceleyle çektiğim fotoğrafımı umarım beğenirsiniz. Eti, yanında pirinç pilavı ile ikram ettim. Umarım sizde beğenir ve yaparsınız. Şimdiden afiyet olsun.

Teriyaki Soslu Bonfile Tarifi

4 kişilik
Malzemeler:

  • 500 gr. bonfile
  • 3 adet sivri biber
  • 2 orta boy kırmızı soğan
  • 1 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
  • 2 dal biberiye (kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış kişniş
  • 2 yemek kaşığı teriyaki sos
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı
    1. Derin bir kapta, 3 yemek kaşığı zeytinyağını ve 1 dal kıyılmış biberiyeyi karıştırın. 
    2. Bonfileyi bu karışımla kapladıktan sonra marine olması için en az yarım saat bekletin. Daha sonra yaklaşık işaret parmağı uzunluğunda ince uzun parçalar halinde kesin.
    3.  Wok tavaya (yoksa normal tavaya) kalan 3 kaşık zeytinyağını dökün. Bonfileyi ekleyip yüksek ısıda 3 dk soteleyin.
    4.  Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölüp ince halkalar halinde piyazlık doğradığınız soğanları ilave edin. 
    5. İnce doğradığınız sarımsağı, rende zencefili ve uzun parçalar halinde doğradığınız sivri biberleri ekleyin. 
    6. Orta ateşte biber ve soğanlar yumuşayana ve renk değiştirene kadar soteleyin.Yağı az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz. 
    7. Son aşamada ise biberiye ve kişnişi ekleyin. Bir iki kez karıştırdıktan sonra teriyaki sosu ve tuzu ilave edin. 
    8. Servis ederken kıyılmış frenk soğanı ile süsleyin. Bu lezzetli, yumuşacık bonfileyi pilav ile servis edin.
    9. Afiyet olsun.

    NOT: Teriyaki sos büyük marketlerde küçük şişeler halinde satılıyor. Ama bulamazsanız üzülmeyin. Yukarıda 'teriyaki sosu' kelimesiyle bağlama yaptığım sitede tarifi var. İsterseniz oradaki tariften yararlanarak sosu kendiniz yapabilirsiniz. Yemeğin tuzunu, teriyaki sosu yemeğe kattıktan sonra tadarak ayarlamanız iyi olacaktır.

    Çarşamba, Ağustos 22, 2012

    KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

    Kırmızı mercimek çorbası tarifi, Çorba tarifleri,Sağlıklı tarifler, Kişniş otuBugün, güzel bir tatlı tarifim vardı. Sizlerle onu paylaşacaktım. Ama günlerdir Ramazan Bayramı nedeniyle o kadar çok tatlı gördüm ve yedim ki, yeterince tatlıya doymuş durumdayken, canım tatlı tarifi vermeyi istemedi.

    Klasik, bildiğimiz Kırmızı Mercimek Çorbası tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Biliyorum, çoğumuzun bildiği bir tarif ama bilmeyenler ve öğrenmek isteyenler için ve çorba kategorisinde mutlaka olmasını istediğim lezzette bir çorba olması nedeniyle tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.