Pazartesi, Ekim 15, 2012

Portakal ve Havuç Suyu ile Elma Reçeli Tarifi


ELMA REÇELİ TARİFİ / REÇEL TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU

Bu elma reçeline bayılacaksınız. Değişik bir tat. Değişik bir lezzet. Bir kere deneyin müptelası olacaksınız. Malzemeleri yaz kış bulunabildiğinden her zaman yapabilirsiniz. Ben kışa hazırlık olarak yaptım ama o kadar beğenildi ki sanırım yaz kış mutfağımda olacak. Size de öneririm.

Cumartesi, Ekim 13, 2012

Yoğurtlu Köfte Kebabı

Kebap tarifleri, Tarifler, Et yemekleri, Yemek tarifleri, Kıymalı tariflerBugün sizlere evdeki herkesin çok severek yiyeceği,  bir lezzet tarif edeceğim. İçinde ekmek var. Domates sosu, tereyağı, yoğurt ve çok lezzetli köfteler. Emin olun, çocuklarınız da dahil herkes çok sevecek. Ayrıca hem görünüm hem de lezzet açısından o kadar güzel ki davetlerinizde ana yemek olarak gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz.

Perşembe, Ekim 11, 2012

KUMPİR



KUMPİR TARİFİ / PATATESLİ TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU
Mayonez ve Amerikan Salatası yapımı derken son aşamaya geldim. Dün akşam yaptığım kumpir o kadar güzel olmuştu ki. farkına varmadan kocaman kumpiri tek başıma bitirmişim. İnanın dışarıda yediğim kumpirlerden daha lezzetliydi. Bolca Amerikan salatası, biraz mısır, mantar, turşu yani bir kaç malzemeyle bile harikaydı.
KUMPİR TARİFİ:
Malzemeler:
    KUMPİR TARİFİ / PATATESLİ TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU
  • 1 adet çok büyük patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı rende kaşar peyniri
  • 2-3 yemek kaşığı amerikan salatası
  • 2 kaşık konserve mısır
  • 1-2 adet siyah ve yeşil zeytin
  • 1 kaşık kornişon turşu
  • Damak tadınıza göre seçeceğiniz malzemeler
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ketçap
Kumpir yapmak için aldığınız patatesleri önce bol suda yıkayın. Sonra kurulayıp, üzerini bir bıçağın ucu ile bir kaç yerinden delin. Alüminyum folyo ile her tarafını sarın. 200 dereceye ayarladığınız fırında 1- 1,5 saat pişirin. Patatese batırdığınız bir bıçak kolayca çıkıyorsa pişmiş demektir.
Patatesi folyodan çıkarıp birazcık derin bir servis kabına alın. Ortasından uzunlamasına derin bir çizik atın. Sonra bir kaşık yardımıyla patatesi fazla parçalamadan oyuğu genişletecek şekilde içini ezin. Yalnız patatesin dış kabuğunu biraz kalın bırakın. Tıpkı bir çanak gibi.
Patates içine, sıcakken tereyağını,  kaşar rendesini ve tuzu katıp,  kaşar ve tereyağını iyice karıştırarak, püre haline getirin. Bu lezzetlendirilmiş patates çanağına, istediğiniz, evinizde bulunan, hoşunuza giden her şeyi koyun.
Yoğurtlu makarna, mayonez, amerikan salatası, turşu , mısır, zeytin çeşitleri, bezelye, mantar gibi malzemeleri yerleştirin. Üzerini ketçapla süsleyin. Afiyet olsun.

Çarşamba, Ekim 10, 2012

MANTAR ÇORBASI

Mantar çorbası, çorba tarifi, Kişniş otu, Kremalı çorba tarifi, Mantarlı tariflerBugün mantar çorbası yaptım. Evde geçen gün yaptığım yemekten arta kalan mantar vardı. Ben de ziyan olmasın diye çorba yapmaya karar verdim. Ve sizinle paylaştığım 6. çorba tarifim de şekillenmiş oldu. Güzel ve hafif, lezzetli bir çorba oldu. Hafif olması için krema katmadım. Sadece süt kullandım. Umarım beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 

AMERİKAN SALATASI

AMERİKAN SALATASI / SALATA TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU / MEZE
Ben mayonezi patates kızartması yanında yememeye başlayalı bilmiyorum ne kadar zaman oldu.
Aslında artık doğru dürüst patates kızartması da yiyemiyorum. Malum önce kilolar diyorsunuz sonra kolesterol, sağlık, yaş derken yemekten büyük zevk aldığınız ve çok sevdiğiniz bir çok lezzete hasret kalıyorsunuz.
Patatesi yemenin daha sağlıklı şeklini bulduğum için ondan yana bir sorun kalmadı.
Canım kızartma çekince patatesleri doğrayıp fırın tepsisine koyuyorum. Üzerine tuz, karabiber, birazcık zeytinyağı gezdirip fırında pişiriyorum. Enfes oluyor.
Ancak, mayoneze pek bir çare bulamadım. Ama az yememizi sağlayacak bir kaç seçenek var tabi. O da Amerikan Salatasıdır. Daha doğrusu salatalara katılmasıdır.
Amerikan salatasının içindeki malzemeler o kadar çok ki mayonezi bir iki kaşık kattığınızda kocaman bir salata elde ediyorsunuz. Böylelikle sevdiğiniz bir şeyi suçluluk veya korku duymadan yiyorsunuz.
İşte bende evdeki mayonezi değerlendirmek istedim. İlk olarak Amerikan salatası yapmaya karar verdim.
Çünkü Amerikan salatası her şeyin yanında çok güzel gider. Mesela Kumpirle. Şu anda kumpirlik patateslerim fırında pişiyor.
Bugün Amerikan Salatasının tarifini vereceğim. Sanırım yarın Kumpir tarifimi sizlerle paylaşacağım.
AMERİKAN SALATASI TARİFİ:
AMERİKAN SALATASI / SALATA TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU / MEZE4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı yoğurt(isteğe göre)
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 1 kavanoz konserve yada dondurulmuş garnitür
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber
Dondurulmuş garnitür kullanacaksanız çözdürmeden, kaynayan suya atıp, içindeki  havuçlar yumuşayana kadar 7-8 dakika pişirin.
(Donmuş sebzeler pişme süresinde değişiklik gösterebilir. Arada kontrol ediniz. Özellikle donmuş bezelye süre olarak 15 dakikaya kadar çıkabilir.)
Konserve kullanacaksanız suyunu süzüp tekrar yıkayın ve iyice süzün.
Kornişon turşuları, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Haşlanmış yumurta isteğinize göre ister dörde bölüp süslemede kullanın ister küçük parçalara bölüp salata içinde kullanın.
Daha önce verdiğim tarife göre hazırladığınız mayonezi ve  tüm malzemeyi karıştırın. En son tuzunu ilave edin. Salatada tuzlu malzeme çok olduğundan tuzu kontrol ederek ekleyin.
NOT: Mayonezin çabuk bozulabilir olduğunu unutmayın. Mümkün olduğunca az ve taze yaparak kullanın. 
Amerikan yada bir zamanlarda ki adıyla Rus salatası da bir kaç gün içinde tüketilmesi gereken bir salata. Bir de malzemeleri mutlaka iyice süzdürün. Hatta kağıt havluyla fazla sularını alabilirsiniz. Tuzunu da mutlaka kontrol edin.
Servis miktarını 1 yemek kaşığı olarak hesaplarsanız 6 kişilik miktar çıkıyor.
Donmuş sebzelerde özellikle donmuş bezelyede pişme süresi olarak sorun yaşadım. Genelde kaynadıktan sonra 15 dakika da pişiyor. 1-2 dakika fazla da sürebilir. Kontrol ediniz.

Salı, Ekim 09, 2012

Çilek Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?



Kış mevsimine girmek üzere olduğumuz bu günlerde, genelde çoğumuzun evinde, yaza ait rengarenk ve birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerden konserveler, soslar, reçeller yapılır. Ben de bir şeyler yapayım dedim ama bu sene çok fazla kış hazırlığı yapamadım. Yaptıklarımı bugünden itibaren Kış Hazırlıkları kategorisi altında sizlerle paylaşacağım. İlki Çilek Reçeli.