Bugün Mutfak Okulumu açıyorum. Mutfakta pasta, börek veya yemek yapmanın yanı sıra temel bazı bilgileri de öğrenmemiz gerektiğinden yola çıkarak, bugünden itibaren Mutfak Okulu kategorisi altında temel soslar, hamurlar ve yapımlarındaki püf noktalar gibi konuları sizlerle paylaşacağım.
İlk bahsedeceğim Mayonez tarifi olacak. Mayonez tek başına ve bir çok tarifte kullanılan, yumurta sarısı, ayçiçek yağı, limon yada sirke ve tuzdan oluşan lezzetli bir sostur. Kızartmaların yanında tek başına yada salatalarda, soslarda çok sık kullanılır. Yapımı gerçekten kolaydır. 5 dakikada hazırlanır. Evde her zaman bulunan malzemelerden oluşur. O zaman neden içinde ne tür katkı maddelerini kullanıldığını bilmediğimiz hazır mayonez alalım. Şimdi mayonez tarifini vermeden önce yapım aşamasındaki bir kaç püf noktasını sizlerle paylaşacağım.
- Kullanılan yumurta sarısı oda sıcaklığında olmalı
- Tercihen ayçiçek yağı kullanılmalı
- Limon suyu yerine sirke de kullanabilirsiniz.
- Hafif olması için bir yumurta sarısına yarım yemek kaşığı yoğurt katabilirsiniz.
- Yine isteğe göre yarım çorba kaşığı hardal katarak daha da lezzetli yapabilirsiniz.
- 2 Yumurta sarısı
- Yarım adet limon suyu
- 400 ml yada 2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- Çay kaşığı ucuyla karabiber
Oda sıcaklığında ki yumurta sarılarını derin bir kaba alın. Limon suyunu veya sirkeyi ve bir kaşık sıvı yağı ekleyin. Önce düşük devirde sonra yükselterek mikserle yada blendırla çırpmaya başlayın. Devamında sıvı yağın hepsi bitene kadar yavaş yavaş katarak ve her defasında yedirerek yağı bitirin. Tuzunu ve isterseniz karabiberini katın. Mayonez hazır.
NOT: Ben hem normal hemde hardallı mayonez hazırladım. İkisi de birbirinden lezzetli ve kıvamlı oldu. Hardallı da tavsiye ederim. Özellikle belirtmem gereken bir nokta var: aslında günümüzde artık neredeyse her evde mikser yada el blendırı var bu yüzden de mayonez gibi bazen tutturması zor olan sosları yapmak artık çok kolaylaştı ama yine de terslik olursa eyvah bu kadar malzeme boşa gitti, mayonezim olmadı diye telaşlanmayın. hemen başka bir kaba oda sıcaklığında bir tane yumurta sarısı daha kırın. Bir kaç damla sıvı yağ ve bir kaç damla sirke veya limon suyu ile aynı uygulamayı tekrar yapın. Yoğunlaştığı zaman diğer tutmayan malzemeyi yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ilave edin. İşte bu kadar kolay. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder