Cuma, Nisan 19, 2013

KISIR


Kısırı her gün yesem yine de doymayacak kadar çok seviyorum. Bazen sadece kendime yetecek kadarını yapıyor, sonrada afiyetle yiyorum. Tek başına bir öğün yemeği olacak kadar besleyici ve yararlı malzemelerden oluşan kısır, bence çay saatlerinin vazgeçilmez tadı.
Bir kaç değişik yapılışı var. Benim yaptığım gibi, bulguru ıslatıp şişirerek malzemelerle karıştırmak. ya da çiğ köfte yapar gibi hafif hafif ıslatıp yoğurarak bulguru şişirip sonra malzemeleri katmak. Malzemeler ise isteğe göre biraz değişiklik gösterebiliyor. Salatalık, dereotu, kişniş, domates, kuru soğan, yeşil soğan, sivri biber ve salça gibi zengin malzemeler katılabildiği  gibi temel malzemeler olan salça, domates, yeşil soğan ve maydanozla da yapılabiliyor. Malzemeler damak zevkinize kalmış. Nasıl yaparsanız yapın. Harika bir kısır oluyor.
KISIR
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 3 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 tutam dereotu (isteğe bağlı)
  • 1 limonun suyu
  • 3 adet orta boy salatalık
  • 4-5 acı veya tatlı sivri biber
  • 5-6 adet yeşil soğan
  • 1-2 dal taze nane 
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça (domates- biber salçası karıştırabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Marul veya kıvırcık (servis için, isteğe bağlı)
İnce bulgurun üstüne kaynar suyu dökün. Karıştırın ve üstünü örterek 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
O sırada domateslerin kabuğunu soyup, küçük parçalar halinde doğrayın. Salatalıkların da kabuğunu soyup aynı ebatta doğrayın.
Dereotu, maydanoz ve naneyi bolca yıkayıp süzdükten ve kuruladıktan sonra saplarından temizleyip incecik kıyın. Sivri biberleri de küçük doğrayın.
Yeşil soğanların dış soluk, pörsümüş dallarını ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp, suyunu süzüp kuruladıktan sonra incecik kıyın. Kuru soğanı incecik, minik parçalar halinde doğrayın.
Tavaya zeytinyağının yarısını koyun ve ısınınca kuru soğanı ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ilave edin. Salça eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alın ve demlenip şişen bulgura ekleyin. Karıştırın ve soğuyunca  kadar üstünü örtüp biraz daha demlendirin.
Limonu sıkın.   Soğuyan bulgura katın ve elinizle 1-2 dakika yoğurun. Hazırladığınız baharatları  katın. Karıştırın.
En son çiğ malzemelerin hepsini, tuzu ve zeytinyağının kalanını katın. Ezmemeye dikkat ederek bir kaç kere karıştırın. İster marul ve kıvırcık yaprakları ile isterseniz sade olarak servis edin.
NOT: Yeşilliklerin yıkandıktan sonra iyice kurulanmasına dikkat edin. Özellikle yeşil soğan çok su çekebiliyor. Islak kalırlarsa kısırın nem dengesi bozulabilir ve yumuşak sulu bir kısır olabilir. Domateslerde de durum aynı. Çok yumuşak olmamalarına dikkat edin. Kısırın içinde eriyip gidebilir. 
Baharatlar, limon ve nar ekşisini damak zevkinize göre koyun. İsterseniz önce yarısını koyup, tattıktan sonra ekleme yapabilirsiniz. 

Perşembe, Nisan 04, 2013

BAL KABAKLI YAŞ PASTA


Bugün, sizlerle 100. tarifimi paylaşacağımı fark ettim  Ne kadar çabuk 100 tarif olmuş. Mutluyum, duyguluyum, heyecanlıyım. Şimdi hedefim, bu senenin sonuna kadar 200. tarifimi yayınlamak. 100. tarifimi bir pasta ile kutlamak istedim. Uzun zamandır, merak ettiğim bir tarifim vardı. Onu yapmaya karar verdim. Herkesin hoşuna gitti. Umarım sizlerin de hoşuna gider. Evdeki bal kabağı ile yaptım. Deneyin derim. Değişik bir tat.

Perşembe, Mart 28, 2013

ERİŞTELİ YOĞURT ÇORBASI


erişteli çorba tarifi, yoğurt çorbası tarifi, çorba, sağlıklı tarifler, kişniş otuÇorba, yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan bir başlangıç yemeği. Başlangıç yemeği dedim ama öyle çorbalar var ki içtikten sonra ana yemek veya başka hiç bir şeye ihtiyaç duymayacak kadar doyurucu özellikte. Malzemeleri çok çeşitli ve besleyici. O yüzden çorba severim. O yüzden sizlere elimden geldiğince çok çorba tarifi vermek istiyorum. Bir gün baktığımda 1000 adet çorba tarifi sayısını görmeyi çok isterim. Acaba sayıyı fazlamı abarttım. Bilmiyorum zaman gösterecek. Şimdi yeni bir çorba tarifi vereceğim. O doyurucu dediğim çorbalardan. Erişteli Yoğurt çorbası gerçekten çok lezzetli bir çorba. Deneyenler biliyordur. Denemeyenlere öneriyorum.

Çarşamba, Mart 27, 2013

BEYAZ ÇİKOLATALI PUDİNG


Önceki gün canım tatlı çekti. Tatlı tariflerine bakarken bu basit, hemen yapabileceğim tarifi buldum. Puding seviyorsanız hem size hem çocuklarınıza günü mutlu geçirtecek bu tatlıyı denemenizi isterim.
BEYAZ ÇİKOLATALI PUDİNG:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 100 gr. beyaz çikolata
  • Yarım çay bardağı su
  • 100 ml. krema 
  • 4 adet kakaolu bisküvi yada kek parçası (isteğe bağlı)
  • Çilek, muz gibi mevsim meyvesi (üzerini süslemek için)

Salı, Mart 26, 2013

NOHUTLU KABAK YEMEĞİ

Nohutlu, Kabak, Yemeği, Tarifi, sebze yemekleri, yemek, kişniş otu
Sağlıklı, hafif ve lezzetli bir yemek tarifi vermek istiyorum. Günlük, ev halkına yapabileceğiniz bir yemek.  Tavuk etiyle yapılıyor. Ama isterseniz kırmızı etle yada etsiz de yapabilirsiniz. Umarım beğenirsiniz. Kabakla ne yemek yapsam diye düşünenlere değişik bir tarif. Deneyin derim.
NOHUTLU KABAK YEMEĞİ:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı nohut
  • 2 adet kabak
  • 1 tavuk göğüs eti yada 3 tane kalça şiş
  • 3 adet domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri İçin:
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
Nohudu geceden ılık suya koyun ve sabaha kadar şişmesini sağlayın. Sonra suyunu süzün ve tekrar su koyup yaklaşık 1 saat pişirin. Bu arada kuru soğanı çok küçük doğrayın. Çarliston biberleri de küçük doğrayın. Kabakların kabuklarını soyup uzunlamasına dörde bölün ve  biraz büyük kareler halinde doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Eti küçük lokmalık ebatlarda yada isteğinize göre doğrayın. Bir tencereye yağı koyun. Isınınca etleri ekleyin ve 5- 6 dakika renkleri dönüp hafif kızarıncaya kadar kavurun. Suyunu bırakırsa, çektikten sonra kızarana kadar kavurun. Soğan ve biberleri katın. Yumuşayıp renkleri değişene kadar 5-6 dakika daha kavurun. Salçayı ekleyin. Bir dakika karıştırdıktan sonra nohutları ve 1,5 su bardağı suyu ve kabakları ekleyin. Tuz ve karabiberle ve pul biberle tatlandırın. Domates rendesini yemeğin üstüne yayın ve 30 dakika pişirin. Yemek pişince ateşi kapatın. Bir sos kabına tereyağını koyun ve eriyince kuru naneyi ekleyip güzel bir sos yapın. Pişen yemeğin üstüne dökün. Yoğurtla servis yapın. Afiyet olsun.
NOT: Ben dondurucum da her zaman haşlanmış, küçük büyük miktarlarda paketlenmiş nohut bulundururum. Pilava koyarım. çorbaya koyarım. Acil imdat ne yapacağım yemeğimdir. Yapacak bir şey bulamadığım da nohut yemeği yaparım. Hem lezzetli hem besleyici. Eğer sizde bu şekilde yaparsanız geceden ıslatamadım, eyvah bir türlü pişmiyor derdi olmaz. Gerçekten çok büyük bir kolaylık. Bu yemekte de onlardan kullandım. O yüzden nohutu pişirme süresini tahmini verdim tencere de pişirecekseniz arada kontrol ederek pişip pişmediğini anlarsınız. Düdüklü de pişirecekseniz 20 dakikanın sonunda kontrol ederseniz iyi olur.

Pazar, Mart 24, 2013

BESİNLERİN KALORİ DEĞERLERİ

Bugün, besinlerin kalori değerlerini yazmaya karar verdim. Her ne kadar şu anda diyet yemekleri tariflerine ağırlık verememiş olsam da, zamanla kalori miktarlarını da belirterek tarifler vermeye  ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için, beslenmenize yardımcı olacak bilgileri sizlerle paylaşmaya başlayacağım. Zaten, besinlerin yararları ve zararları hakkında bilgiler vermeye başlamıştım. Şimdi onlara ek olarak kalori değerlerini vereceğim. Beslenmede kalori değeri çok önemlidir. Bazen az miktarda yemek fayda vermez. Çünkü yediğiniz besinin kendisi küçük ama kalorisi çok büyük olabilir. Eksik olanları da zaman zaman ekleyerek umarım her aradığınız besinin kalori değerini bulmanıza yardımcı olurum.  Ayrıca bazı değerlerde 5 ile 10 kalori arasında oynamalar olabilir. Bilginize.