Salı, Temmuz 16, 2013

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Muhallebili, kadayıf, Tatlısı, Tarifi, nefis, sütlü tatlı, kişniş otu, misafir, ikram, çay saati

Bugün tarifini vereceğim tatlı, davet sofralarınızda rahatlıkla yapacağınız çıtır çıtır ve arasında yumuşacık "muhallebi" ile misafirlerinizin tarifini isteyeceği türden bir "tatlı". Umarım siz de çok beğenirsiniz.

Pazar, Temmuz 14, 2013

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


Dün akşam iftarda dışarıda olmamız nedeniyle hiç bir tarif paylaşamadım. o yüzden bugün 3  tarif paylaşacağım. Bu akşamki menümde Erişteli yoğurt çorbası, kabak püreli  tavuk, pirinç pilavı, Deniz Börülcesi salatası ve Muhallebili kadayıf tatlısı var. Tavuk, salata ve tatlıyı sizlerle paylaşacağım. İlk tarifim lezzetler karışsın diye erkenden yaptığım Deniz Börülcesi Salatası. İşte tarifi.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 demet deniz börülcesi
  • 2-3 adet sarımsak
  • 1/2 adet limon suyu
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Deniz börülcesinin topraklı kök kısımlarını kesin. İçinde kararmış çürümüş dallar varsa ayıklayın.
Kalanı bol suda bir kaç defa yıkayın. Üzerlerini örtecek kadar su koyduğunuz bir tencerede kaynayınca altını kısıp, 10 dakika kadar pişirin. o sırada börülcelerin sığacağı büyüklükte bir kaba buzlu veya soğuk su hazırlayın.
Pişen börülceleri süzerek buzlu suyun içine alın. Buzlu suda şoklama börülcelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. 1-2 dakika sonra iyice süzün ve bir kaba çıkarın. 
Bundan sonrası birazcık zahmetli. Deniz börülcesinin içinde incecik ama ağza gelince rahatsız edici sert dallar vardır.(yandaki resimdeki)
Bunların tek tek çıkarılması gerekir. Dallar, bir ucundan tutarak yumuşak kısımları yavaşça itekleyerek sıyırdığınız zaman kendiliğinden çıkacaklardır.
Bütün dalları tek tek aynı işlemden geçirin. Bittikten sonra bir kez daha inceleyip aralarında gözden kaçan saplar olmamasına dikkat edin.
Derin bir kaseye sarımsakları ezin. Zeytinyağını ve limon suyunu da ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra Deniz börülcesini ekleyin. Tekrar karıştırın. Servis yapın
NOT: Öncelikle çok tuzlu bir sebze olduğu için, kesinlikle tuz katmayın. Bol suda yıkayın. Hatta 5-6 dakika suda bekletin. Ve yukarıda da dediğim gibi içlerindeki sert dalları iyice temizleyin. Sağlığa çok yararlı bir sebze olduğu için mümkün olduğunca çok yemelisiniz. Limon ve zeytinyağının miktarı zevkinize kalmış. Afiyet olsun.

Cuma, Temmuz 12, 2013

KÖY ÇORBASI

 bulgurlu tarifler, çorba,  köy, Patatesli Tarifler, sağlıklı yaşam, Kişniş otu
Bugün yataktan kalkma konusunda tembellik yapınca saatler o kadar çabuk geçmeye başladı ki, kızıma söz verdiğim için dışarı çıktığımızda saat çoktan 3,5 olmuştu. O yüzden eve geri gelmemiz geç vakte kaldı. Bende bugünkü tarifimi vermeye geciktim. Şimdi bir yandan bugünkü yemeklerimi pişiriyor, bir yandan vereceğim tarifi yazmaya çalışıyorum. Dün İftar menümde Köy Çorbası, Saç kavurma, pilav, semizotu yemeği ve salata vardı. Tarifini vermek için Köy Çorbasını seçtim. Çünkü çok lezzetliydi. İşte tarifim.

Perşembe, Temmuz 11, 2013

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi, Nasıl Yapılır?


Semizotu salatası sevdiğim salatalardan bir tanesi. Lezzetli oluyor. Semizotunun mayhoş tadı yoğurdun serin rahatlatıcı lezzetiyle birleşince bir de sarımsak eklediğinizde bence çok lezzetli ve şifalı bir salata ortaya çıkıyor. İftarda mümkün olduğunca yoğurtlu bir yemek yapmaya çalışıyorum. Sağlık için mutlaka yenmesi gereken bir yiyecek. Size bugün bu basit ama çok yararlı salata tarifini vermek istiyorum. 

Saray Köfte

saray köfte nasıl yapılır, Köfte tarifleri, Yemek tarifleri, Kıymalı tarifler, Yöresel
Patlıcanla yapılan tüm yemekler çok lezzetli oluyor. Bizim evde de en sevilen sebzelerden birisi. Eşim de çok seviyor. O yüzden iftar için patlıcan yemeği yapayım istedim. Yapmışken de biraz değişik, şık sunumlu olsun istedim. Yemeğim o kadar çok beğenildi ki 10 üzerinden 10 puan aldı. Bu arada iftar menümde Çorba, Saray Köfte, Pilav, Yoğurtlu Semizotu Salatası ve Meyve vardı. İşte bunların arasından Saray Köfte ve Yoğurtlu Semizotu Salatası tariflerini vereceğim. İşte Saray Köfte tarifim.

Çarşamba, Temmuz 10, 2013

Sütlaç


Sütlü tatlı tarifleri, sütlaç, Sütlaç nasıl yapılır, sütlaç tarifi kolay fırında
Bir haftayı aşkın zamandır maalesef bloğumla ilgilenemedim. Önce biraz sağlık koşturmaları yaptım. Annemin ve benim yıllık sağlık kontrollerimizi yaptırmamız gerekiyordu. Sonrasında da davetli olduğumuz düğün töreni için Isparta'ya gittik. Hastane koşuşturmasından sonra o kadar dinlendirici geldi ki. Isparta'da konakladığımız http://www.baridahotels.com/  Barida Hotel tek kelimeyle  her türlü konfora sahip, pırıl pırıl bir Oteldi. Spa, havuz, her akşam canlı müzik derken 4 günün nasıl geçtiğini bilemedim. Güler yüzlü çalışanlarına ve Otel sahibi Sami beye gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum. Bu güzel moladan sonra ramazana girmenin telaşı ve heyecanı beni sardı. İstiyorum ki her gün size, ramazanda yapacağınız lezzetli tarifler vereyim. Bu konuda elimden geldiğince her gün en az bir tarif vermeye çalışacağım. Bugünkü tarifim Sütlaç olacak. Dün iftar menümde Çorba, kuşbaşı etli yeşil fasulye, pilav, cacık ve sütlaç vardı. İşte bu menüden tarifini vermek için sütlacı seçtim. Hem çok lezzetli ve hafif hemde yapması çok kolay. Umarım beğenirsiniz.
Sütlaç Nasıl Yapılır? Fırın Sütlaç Tarifi !
6 Kişilik
Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt (1 litre)
  • 1 çay bardağı kırık  pirinç
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı  mısır nişastası veya pirinç unu
  • 4 çay bardağı su
Üzeri için:
  • Fındık, ceviz, tarçın
Pirinci ayıklayın. Su ile bir kere yıkayın. Sadece suyun altına tutup süzün. Nişastalı kalması gerek.
Sütü tencereye dökün. Suyu ekleyin. Lapa olana ve suyu çekene kadar pişirin.
Sütü ekleyin. 30 dakika pişirin.
Toz şekeri ve bir kaşık su ile erittiğiniz ve biraz sütten alıp ılıştırdığınız nişastayı ekleyin. İyice karıştırıp 5-6 dakika pişirin.
Normal sütlaç yapacaksanız servis kaplarına paylaştırın.
Buzdolabında bir kaç saat bekletin.
Eğer fırın sütlaç yapacaksanız kapları bir tepsiye koyun.
Fırını ızgara kısmına ayarlayın. Tepsiyi yerleştirin. Bu aşamada tepsiye 1 parmak yüksekliğinde  su koyun.
Sütlacın üzeri koyulaşana kadar 200 derece fırında 5-6 dakika pişirin.
Fındık, ceviz ve tarçın gibi malzemelerle süsleyin. Soğuyunca kıvamını bulması için buzdolabında 1-2 saat bekletin. Servis yapın.
Afiyet olsun.
NOT: İçine vanilya koyabilirsiniz. Yine yumurta sarısı ekleyenler var. İsterseniz sizde yumurta sarısı kullanabilirsiniz. Ama bence bu tarif hem basit hemde çok çok lezzetli.