Salı, Ekim 08, 2013

NOHUTLU PİLAV

NOHUTLU PİLAV TARİFİ, PİLAV TARİFİ, NOHUTLU TARİFLER, GLÜTENSİZ, KOLAY, PRATİK, KİŞNİŞ, OTU

NOHUTLU PİLAV
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı su.veya et suyu.
Pirinci ayıklayın ve bir tutam tuz attığınız ılık suda 20 dakika bekletin. Sonra bol suyla yıkayıp süzün.
Pilav tenceresine sıvı yağı ve tereyağını koyun. 
Pirinci ekleyin arada karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Nohudu ekleyin.
Suyu katın. Tuzla tatlandırın.
Kaynamaya başlayınca ocağı en kısık ateşe alın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
NOT: Pilavı pişerken karıştırmayın. Pişip pişmediğini mutlaka kontrol edin. Dişe gelir haldeyse 2-3 yemek kaşığı sıcak su ekleyin. 
Ocağı kapattıktan sonra temiz ince bir bezi veya kağıt havluyu tencerenin ağzına yaydıktan sonra kapağını kapatıp mutlaka demlendirin. 
Karıştırırken çatal kullanın. Çatalla karıştırmak pirinçlerin arasına hava girmesini ve yapışmamasını sağlar. Bir de isterseniz kuru soğan da katabilirsiniz ayrı bir lezzet veriyor. Ben soğanlı yapmayı seviyorum.

HAVUÇLU MANTAR ÇORBASI

Havuçlu, Mantar, Çorbası, Tarifi, Çorba tarifleri, Sağlıklı, Mantarlı, tarifler, Kişniş, Otu

HAVUÇLU MANTAR ÇORBASI

4  kişilik
Malzemeler:

  • 8 orta boy mantar (400 gr)
  • 2 orta boy havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su veya et suyu
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 6-7  dal dereotu

Pazartesi, Ekim 07, 2013

MAKARNA SALATASI


Makarnayı çok severim. Çoğunuzun da benimle aynı fikirde olduğuna eminim. Makarna salatasını ilk olarak bir arkadaş toplantısında yemiştim. Çok uzun zaman oldu ama hala mayonezin baskın tadı damağımda gibi. Aslında mayonezi severim ama gerçekten minik miktarlarda olursa. O gün ağzımda çok yağlı bir tat bıraktığı için Makarna Salatasını sevmemiştim. Uzun zaman sonra yine bir arkadaşıma davetliydim. Makarna salatası ikram etti. Kibarlık olsun diye şöyle çatalın ucuyla aldım. Çok hoşuma gitti. Mayonezini çok az koymuş bol yoğurtlu, turşulu lezzetli bir salata olmuştu. O günden beri salata yaptığımda mayonezini sadece tadımlık koyuyorum yada hiç katmıyorum. İnanın çok hafif oluyor. Mayonezi çok çok seven birisi değilseniz size de önerim benim gibi yapmanız olacaktır.
MAKARNA SALATASI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 4/3 paket boncuk makarna
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1-2 yemek kaşığı mayonez
  • 3 yemek kaşığı  bezelye
  • 10 adet kornişon(minik salatalık) turşusu
  • 2 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı  mısır
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 2-3 dal dereotu (isteğe bağlı)
Havuçların kabuklarını soyup, bezelye ebadında küçük parçalar halinde doğrayın.  Taze veya donmuş mısır ve bezelye kullanacaksanız onları da ekleyerek tüm sebzeyi kaynayan suya atıp yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Süzün ve soğumasını bekleyin.
Kornişon turşuları da aynı şekilde doğrayın. Sarımsağı ezin.
Makarnayı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ kattığınız tuzlu suda 9-10 dakika haşlayın. Süzün. Soğuk sudan geçirip tekrar süzün. 
Derin bir kapta yoğurdu, mayonezi, ezdiğiniz sarımsağı, süzülmüş ve soğumuş olan makarnayı,  bezelye, havuç, kornişon turşusu ve mısırı ekleyin. Tuzu da ilave edip karıştırın.
Dereotu seviyorsanız incecik kıydıktan sonra onu da ekleyin.
Izgara et veya tavuk yemekleriyle servis edin. Çay saatlerinde de ikram edebilirsiniz.
NOT: Bu salata için size söyleyebileceğim pek bir şey yok. Tüm malzemelerin miktarını azaltarak yada çoğaltarak kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Cuma, Ekim 04, 2013

ARNAVUT CİĞERİ

Arnavut, ciğer, Arnavut cigeri,kızartma, sakatat, ciğer kavurma, soğan piyazı,
"ARNAVUT CİĞERİ"
ciğer, ciğer zarı soyma, piyaz doğrama, kuru soğan, sakatat4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 adet kuzu ciğeri veya yarım kilo dana ciğeri
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
Garnitür için:
  • 4 orta boy patates
  • 1-2 adet kırmızı kuru soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
Ciğerinizi kasaptan alıyorsanız üstündeki ince zarı ve sert  kısımlarını tamamen temizletin. Yada kendiniz temizleyin. Ciğeri küçük kareler şeklinde doğrayın. Bol suda yıkayıp iyice süzün. Bir kaba alın.

Perşembe, Ekim 03, 2013

İÇ PİLAV

İÇ PİLAV / PİLAV TARİFLERİ / KİŞNİŞ OTU, PİLAV NASIL YAPILIR
Dondurucudaki ciğeri görünce bugünkü yemeğime karar vermiş oldum. Arnavut Ciğeri harika gider diye düşündüm. Uzun zamandır yemediğimiz bir yemek. Sonra ciğer gözüme fazla gözüktü. Evde 3 kişiyiz. Artacağı muhakkak. Tarifini verebileceğim başka ne yapabilirim diye düşünürken aklıma İç Pilav geldi. Mutfağa girmişken onu da yaptım. Çok da güzel oldu. Bugün tariflerde ana malzeme ciğer. Umarım sevdiğiniz bir ettir. Tariflerimi beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
İÇ PİLAV
3-4 kişilik
Malzemeler:
    CİĞER, CİĞER ZARI SOYMA, İÇ PİLAV, KİŞNİŞ OTU
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 100 gr. kuzu ciğeri
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı et suyu
  • İncecik kıyılmış 7-8 dal dereotu (isteğe bağlı)
Ciğeri kasabınızdan alırken üzerindeki ince zarı ve sert kısımlarını temizletin. Yoksa kendiniz temizleyin. Fındık büyüklüğünde parçalara doğrayın. Bol suda yıkayıp süzün. 
Pirinci ılık suda 20 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
Pilav tenceresine tereyağını ve sıvı yağı ekleyin. Eriyince önce dolmalık fıstığı koyun ve altın rengi alana kadar kavurun. Sonra doğranmış soğanı ekleyin. 1-2 dakika kavurun. Ardından ciğeri ilave edip kavurmaya devam edin. Ciğerler renk değiştirip kavrulmaya başlayınca 2-3 dakika kavurun. Pirinci katın. 1 dakika kadar kavurun. Tuzunu, kuş üzümünü, karabiber, toz şekeri ve yenibaharı ekleyin. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra et suyunu katın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler suyunu çekip yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ocağı kapatmadan önce pirinci kontrol edin. Yumuşamış sa kapatın. Yoksa 1-2 yemek kaşığı su koyup 1-2 dakika daha pişirin.(Pirince göre su oranı ve pişme süresi farklılık gösterebiliyor. Mutlaka her zaman kontrol edin) Ocağı kapatıp demlenmeye bırakın. Servis etmeden önce incecik kıydığınız dereotunu katın bir çatal yardımıyla karıştırın ve servis edin. Afiyet olsun.
NOT:  Beyaz ve kırmızı etlerin yanında servis edeceğiniz harika bir pilav. Et suyu yerine bulyon katacaksanız tuzunu azaltmayı unutmayın. Bulyon da yeterince tuz var. İsterseniz yağın hepsini tereyağı veya hepsini sıvı yağ olarak kullanabilirsiniz. Damak zevkinize kalmış. Ben sıvı yağ katarak tereyağının baskınlığını hafifletmeyi seviyorum. Ciğer kuzu olursa daha iyi ama dana varsa tabiki onu da kullanabilirsiniz. Ayrıca isterseniz tavuk ciğeri de kullanabilirsiniz.

Salı, Ekim 01, 2013

KIZILCIK VE FAYDALARI

KIZILCIK, NEDİR, FAYDALARI, NELERDİR, ANTİOKSİDAN, SAĞLIKLI, KİŞNİŞ

KIZILCIK

Kızılcık, çalı şeklinde ve sarı çiçekleri olan, 5-6 metreye kadar büyüyen bir bitki. Şubat ve Mart aylarında sarı küçük çiçekler açar. Sonrasında bu çiçekler kırmızı eliptik ekşimsi meyvelere dönüşür.Bildiğim kadarıyla marmeladı, şerbeti, hoşafı ve birde tarhanası yapılır. Bu arada ağaç gövdesi ve dallarından baston ve sopa yapıldığı gibi yaprakları da boya yapımında kullanılır.