Cuma, Kasım 15, 2013

DOĞRAMA ŞEKİLLERİ

Yemek tariflerinde veya yemek yaparken karşımıza bir çok terim çıkıyor. İşte piyaz doğrayın yada jülyen kesin gibi terimler mutfakta biraz da acemi iseniz bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.
İşte ben de biraz da olsa sizlere kolaylık olması için doğrama şekillerini bir kaç fotoğrafla anlatmaya çalıştım.


 PİYAZ DOĞRAMA:
Genelde soğan için geçerli bir doğrama şeklidir. Hatta aynı isimli salata dahi vardır. Kuru soğanı boylamasına 2 ye böldükten sonra kestiğiniz kısım tahtaya gelecek şekilde yerleştirip ince yarım halka şeklinde kesme işlemine piyaz denir.

 HALKA DOĞRAMA:
Sebzenin kabuğu soyulduktan sonra yuvarlak dilimlenmesine halka doğrama veya dilimleme denir.






YARIM AY VE JÜLYEN DOĞRAMA:
Yuvarlak halka dilimlenen malzemenin, uzunlamasına ikiye bölünüp ince dilimlenmesine yarım ay doğrama ve malzemeleri ince uzun kesmeye ise jülyen doğrama denir.







YEMEKLİK DOĞRAMA:
Malzemeyi önce uzunlamasına şeritler halinde kesip, sonrasında incecik küp şeklinde küçük parçalar halinde doğramaya yemeklik doğrama denir.
KUŞBAŞI- KÜP DOĞRAMA:

Malzemenin, önce uzunlamasına doğranıp sonrasında  (1,5 -  2 cm) ebatlarında yani iri küpler halinde doğranmasına denir.





VEREV DOĞRAMA:

Malzemeyi biraz eğik şekilde kesmeye verev doğrama denir.
PATLICANI ALACA SOYMAK:

Patlıcanın kabuğunu 1-2 cm.eninde uzun bir şerit halinde kesin.
Aynı enlilikte bir sıra kabuk koyup tekrar soyun.
Bu şekilde devam edin.





Cuma, Kasım 08, 2013

ET SOTE

ET SOTE
4 kişilik
Malzemeler:
  • 700 gram kuzu veya dana eti
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 adet yeşil biber
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 adet patlıcan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul kırmızı biber
  • Maydanoz

Çarşamba, Kasım 06, 2013

KOLAY BÖREK

kolay börek tarifi, tarifi, börek, pratik, hamurişi, kolay, kahvaltıya
Pazar günü börek yapmaya karar verdim. Ancak her zaman taze yufka aldığım yufkacı kapalı olunca, marketten pakette satılan yufkadan almak zorunda kaldım. Yufkaları açmaya çalıştıkça her yerinden parçalanmaya başladı. Sinir oldum. Mecburen yufkaları parçalamak zorunda kaldım. Ve öyle pişirdim. Güzel ve çok lezzetli bir börek oldu. Bence daha da kolay oldu. Değişik bir börek yapmak isterseniz denemenizi öneririm.

Salı, Kasım 05, 2013

KARNABAHAR ÇORBASI

KARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ, KARNABAHAR, ÇORBA TARİFLERİ, SEBZE, KİŞNİŞKARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ

6 Kişilik
Malzemeler:

  • Karnabahar (500 gram)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Pazar, Kasım 03, 2013

ŞAKŞUKA


Bir kaç gündür canım kızartma çekince, şakşuka yapmaya karar verdim. Ne de olsa tarifini hala vermediğim bir yemekti. Hem yerim hem de harika bir tarif paylaşmış olurum dedim. Kızartacağım sebzeleri aldım ve her zaman yaptığım gibi şakşukanın tarifini araştırmaya başladım.
Tüm klasik ve herkesin aynı isimle bildiği tarifleri yayımlamadan önce mutlaka araştırırım. Ama bu araştırma kafamı karıştırdı. Onlarca şakşuka tarifinden hiç biri birbirini tutmuyor. Birisinde sadece biber patlıcan diğerinde her türlü sebze. Bazılarında sos bambaşka.
Yani anlayacağınız şakşukanın orijinal tarifini bulamadım. Antalya yöresine ait bir tarif olduğunu buldum. Bence domates soslu sebze kızartmasına şakşuka adı verilmiş. O yüzden de istediğiniz malzemeyi kızartıp o güzelim sosla buluşturabilir siniz. Kaç kişilik olduğunu yazmakta da zorlanacağım. Kızartma o kadar lezzetli ki bence 4 kişi de yiyebilir, 2 kişi de, 6 kişi de yiyebilir. Açlığınıza ve iştahınıza kalmış.

Cuma, Kasım 01, 2013

MANTARLI HİNDİ GÜVEÇ

Hindili tarifler, güveç, mantarlı tarifler
Gerçekten çok lezzetli bir yemek. Aslında tavukla yapacaktım. Markette hindi etini görünce onunla yapmaya karar verdim. Tavuk etindeki riskler düşünüldüğünde hindi etinin daha sağlıklı olacağını düşündüm. Umarım doğru düşünüyorumdur. İnanın hindi eti olduğu anlaşılmıyor. Kırmızı et gibi. Çok lezzetli. Denemenizi öneririm. İsterseniz tavuk etiyle yapabilirsiniz. Hatta kırmızı etle. Kırmızı etle yapacaksanız eti daha uzun süre pişirmeniz gerektiğini unutmayın. Tencereye ekledikten sonra biraz kavurun ve içine 1 çay bardağı su ekleyip yarım saat pişirin. Daha sonra tarifteki gibi devam edin. Bütün etlerle çok lezzetli olacak bir tarif.