Pazartesi, Ocak 13, 2014

ELMALI KEK (TART)


Bugün sizlere, cumartesi günü yaptığım elmalı kekin tarifini vereceğim. Elmalı kekimi tart kabında yaptım. Hem onun şeklini aldığı için hemde ince bir kek olduğu için tıpkı tarta benziyor.
Tarifi özellikle dün vermeyip, tartın bir gün sonra ki lezzetini de öğrenmek istedim. Genelde tatlılar ve pastalar, kekler bir gün sonra çok daha güzel oluyorlar. Tartım ilk gün güzel ama 2. gün çok daha güzel olmuştu. Tavsiye edeceğim bir lezzet. Mutlaka bir kere bile olsun deneyin. Beğeneceksiniz.
ELMALI  KEK (TART)
10-12 Kişilik
Malzemeler:
  • 3 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 100 gram eritilip soğutulmuş tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 adet sert tatlı kırmızı elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Fırını 180 derece ayarlayın. Tart kabını veya  düz yayvan bir kalıbı yağlayın. 
Çıkarırken kolaylık olması hem de yapışmaması için varsa kalıptan biraz daha uzun bir yağlı kağıtla kaplayın. 
Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın ve mümkünse eleyin.
Oda sıcaklığında ki yumurtaları derin bir kaba kırın. Toz şekerin 1 tatlı kaşığını elmaların üstüne dökmek için ayırın. 
Kalanını yumurtalara ekleyerek kabarana ve rengi açılana kadar çırpın. 
Sonra sıvı yağı, tereyağını ve yoğurdu katın. Bir kaç kere karıştırın. Kuru malzemeleri ekleyin. 1 dakika kadar karıştırın. Yağladığınız kaba dökün.
Elmaların kabuğunu soyun. Önce 2 ye sonra onları da 2 ye bölün. İç çekirdek kısımlarını temizleyin. İncecik dilimlere ayırın. 
Ayırdığınız 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve tarçını elmaların üstüne dökün ve iyice karıştırın.
Dilimlediğiniz elmaları kekin üstüne istediğiniz şekilde dizin.
Önceden ısıttığınız fırında önce 15 dakika turbo olarak sonrasında ise 15 dakika alttan ısıtarak pişirin. Fırından alıp 5-6 dakika dinlendirin ve kalıptan çıkarın. Soğumaya alın. Afiyet olsun.
NOT: Elmaların kesilmesi biraz zor olsa da dilimleri yine de güzel kesebiliyorsunuz. 
İsterseniz dış kısıma 1 sıra olarak elma dizerek de yapabilirsiniz. 
Pişirilirken ilk 15 dakika normal pişirip diğer 15 dakika da alt kısmının pişirilmesinin nedeni alt tarafının daha fazla kızartılarak sertleşmesini, kıtırlaşmasını ve tarta benzemesini sağlamaktır. 
Bir de elmaların yanmasını önlemektir. 
Her fırının ısısında değişiklikler olabileceğini düşünerek kekin altının yanmaması için 10. dakikadan sonra arada altını kontrol ederseniz iyi olur.
Bu çok sade bir kek hamuru oluyor. İsterseniz içine ceviz veya fındık katabilirsiniz.

Cuma, Ocak 10, 2014

ZEYTİNYAĞLI ISPANAK


ZEYTİNYAĞLI ISPANAK
3-4 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 bağ ıspanak (1 kg)
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kesme şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Sarımsaklı yoğurt (servis için)
Ispanakları bir kaç defa iyice yıkayın. Süzün. Küçük parçalar halinde doğrayın. Pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün. Soğanı yemeklik doğrayın.
Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca küçük doğradığınız soğanı katın. Soğanlar sararınca salçayı ekleyin. 1-2 kez karıştırın ve ıspanağı katın.
Ispanakları bir kaç kez karıştırdıktan sonra pirinci, tuzu, şekeri, karabiberi ve suyu ekleyin. 
Kaynayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
NOT: Zeytinyağını bir kaşık kullanır ve şekeri katmazsanız çok güzel diyet yemeği olacaktır.

SOSLU KARNABAHAR PANE



Karnabaharı herkes sevmez. Hele pişirirken ağır bir kokusu vardır ki onu koklayan kesinlikle sevmez. Kokusunu ben de sevmiyorum. Ama o kadar yararlı bir sebze ki. 
Ayrıca o kadar lezzetli yemekleri var ki. Ben bir kaç tanesini yapmıştım. Karnabahar Çorbası, Karnabahar Musakka, Karnabahar Graten. Lezzetleriyle karnabaharın kokusunu gerçekten unutturuyorlar. Ben de yararını bildiğim için tabi birde kışın çok fazla sebze çeşidi olmadığı için elimden geldiğince fazla yapmaya çalışıyorum. 
Geçen manavda küçük ve bembeyaz çiçek gibi karnabaharı görünce hem o günkü yemeğin adını koyduğum hem de yeni bir tarif bulduğum için pek rahatladım. 
Evimizde pek fazla kızartma yapılmadığı için karnabahar paneyi kırk yılda bir yaparım. O kadar uzun zamandır yapmamışım ki ne kadar lezzetli olduğunu unutmuşum. 
Sabah 9,5 ta kızartma yaparken hala kahvaltımı yapmamıştım ve tadı tuzu nasıl olmuş diye ağzıma bir lokmacık attım. Sonra 2. ve 3. derken baktım bitireceğim. Anlayacağınız çok güzel olmuştu. 
Yanına domates sosu yaptım. Biraz ekşi bir sos. Ben paneye çok yakıştığını düşündüm. Kızartmanın ağırlığını ekşiliği ile dengeliyor. Ancak kızım Yasemin çok ekşi buldu. Hardallı bir sos daha iyi olur dedi. Onu mu kıracağım. Hardallı mayonezli sosta yaptım. 
Akşam domates sosun hepsini eşim bitirmişti. Çok beğenmiş. Sizde isterseniz ikisini de yapın. İster her hangi birini. Hangisi hoşunuza giderse. İsterseniz sadece yoğurtla da çok iyi gider. Seçenekler benden,  seçip uygulamak sizden. Şimdiden afiyet olsun.

Salı, Ocak 07, 2014

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı, lahana, Salatası, Tarifi, Lezzetli, nefis, sağlıklı, Kişniş Otu, Salata tarifleriKırmızı Lahana Salatası

4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1/2 kırmızı lahana
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 dilim bayat ekmek içi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı sirke
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (üzerini süslemek için)

Pazar, Ocak 05, 2014

Baklava Yufkasından Peynirli Cevizli Börek

baklava yufkasından, börek tarifi, cevizli börek tarifi, peynirli,
Hem hafta sonu kahvaltısı için güzel bir şey yapayım dedim. Hem de yeni lezzetli bir tarif vermek istedim. 
Ne yapayım diye düşünürken canım arkadaşım Yasemin'in mutlaka yapman gereken harika bir tarif deyip önerdiği baklava yufkasından cevizli ve peynirli börek aklıma geldi. Yaptım. Lezzeti gerçekten dediği kadar varmış. Çıtır çıtır bir börek oldu. 
Ben son iki ruloyu, ayrı malzemeyle yapıp nasıl olacaklarını denemek istedim. Trabzon tel peyniri vardı. Çok yağlı ve kaşar peyniri gibidir. Onunla denedim. Bir ruloyu da tel peynir ve sucuklu denedim. Tek kelimeyle hepsi de bir harika idi. Dün yaptım ve bugün hala aynı çıtırlıkta idi. Mutlaka ama mutlaka deneyin derim. Favoriniz olacak. Yasoş'um tarif için çok teşekkürler.

Cuma, Ocak 03, 2014

GLUTENSİZ PATATESLİ EKMEK


İçinde gluten olmadan pişen ekmeğin lezzetsiz olacağını düşünüyor olabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi gluten, buğday, arpa ve çavdarda ve tabi ki bunlardan üretilen yan ürünlerde bulunan bir bitki proteini. Glutensiz un bu ürünler olmadan hazırlanıyor. Yani mısır veya pirinç gibi bitkilerden elde edilen unların karışımından oluşuyor. Piyasada büyük marketlerde bulabilirsiniz. Genelde glutene aşırı duyarlılığı olan kişilerce tüketiliyor. Çölyak hastaları gibi.
Oysa bir çoğumuz glutene duyarlılık taşıyor olabiliriz.
Çünkü günlük yaşantımızda yaşadığımız bir çok rahatsızlıklar vücudumuzun, sindirim sistemimizin glutene olan reaksiyonu sonucu oluşmaktadır. Yemeklerden sonra kendimizi yorgun hissetmek, gaz, kabız, ishal, şişkinlik, kilo problemleri, cilt sorunları, gözlerde yanma, kızarma, migren, depresyon, kronik yorgunluk vs.
Bunların hepsi  glutene olan duyarlılığınız nedeniyle olabilir. Öncelikle size kendinizi dinlemenizi öneriyorum. Yukarıda saydığım rahatsızlıklardan bir çoğu sizde var ise basit bir kan testi yaptırarak hangi gıdalara duyarlılığınız olduğunu anlayabilir. Çölyak hastası olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Bu noktada şunu da söylemeliyim ki illa hasta olmanız gerekmiyor. Glutensiz beslenme günlük hayatınızda ve devamında kendinizi daha hafif, mutlu, daha formda hissetmenizi sağlıyor. 
Küçük kızım da bir kaç haftadır glutensiz beslenmeye karar verdi. Kendisine glutensiz ekmek almaya başladım.
Özellikle beslenmemizde en sık kullandığımız buğday unu maalesef tatlı, tuzlu her yiyecekte kullanılıyor. O yüzden biraz zorlanarak ta olsa glutensiz beslenmeye devam edecek. İstanbul'da belediyenin halk ekmek büfelerinde glutensiz ekmek satılıyor. Bugün ekmek bulamayınca hemen evde yapayım dedim. Kollarımı sıvadım. Kilerimde marketten aldığım glutensiz un vardı. Az da olsa kızıma yetecek kadar ekmek yaptım. Gerçekten nefis oldu. İşte tarifi:
GLUTENSİZ PATATESLİ EKMEK
Malzemeler:
  • Glutensiz un (250 gram) (Sinangil Glutensiz un marketlerde var)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • susam veya çörek otu (isteğe göre üzeri için)
Öncelikle patatesi haşlayın. Soğuyunca iyice ezin veya rendeleyin. 
Küçük fırın tepsisini yağlayın. Mümkünse yağlı kağıt serip kağıdı hafifçe yağlayın. Fırını 180 dereceye ısıtın.
Suyun yarısını küçük bir kaba alın. İçine toz şekeri ve kuru mayayı katın. Bir kere karıştırıp üstünü kapatın. Kabarması için bir kaç dakika bekletin.
Hamuru yoğuracağınız kaba unu, rendelediğiniz patatesi, tuzu ve beklettiğiniz mayalı suyu katın. ve yoğurmaya başlayın. kalan suyun hepsini birden dökmeyin. Yavaş yavaş dökerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında (hafif ele yapışabilir) bir hamur elde edin.
İster bir adet yuvarlak bir ekmek olarak ya da 2 veya 3 parça küçük ebat ekmek şeklinde eşit parçalara ayırın ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 30-35 dakika pişiriniz.
Piştikten sonra bir kaç dakika bekleyin ve tel ızgara üzerinde iyice soğuyana kadar bekletin. Afiyet olsun.
NOT: Pişme süresini  30-35 dakika verdim. Yine de siz 25. dakikadan sonra ekmeklerin üzerinin kızarıp kızarmadığını sık sık takip edin. 
Belli dakikadan sonra çok çabuk kızarmaya başlıyor. Hamuru tepsiye koyarken elinize yapışmaması için elinize bir kaç damla sıvı yağ damlatın. Ellerinize ve parmaklarınıza yayın. Hamuru tuttuğunuzda yapışmayacaktır. Sizde kolayca tepsiye yerleştirebilirsiniz.