Cumartesi, Ocak 25, 2014

SUSAMLI TUZLU KURABİYE

SUSAMLI, TUZLU, KURABİYE, TARİFİ, ÇAY, SAATİ, KAHVALTILIK, İKRAM, KİŞNİŞ,
SUSAMLI TUZLU KURABİYE
4-5 Kişilik
SUSAMLI, TUZLU, KURABİYE, TARİFİ, ÇAY, SAATİ, KAHVALTILIK, İKRAM, KİŞNİŞ,Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı tereyağı
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı susam
Tereyağını eritin ve ılımaya bırakın. Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazını bir kaba alıp çatalla çırpın. Susamı da ayrı bir kaba alın. Fırını 170 dereceye ayarlayın.
Geniş bir kaba unu ve kabartma tozunu koyup, karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Ilınmış tereyağını, sıvı yağı, yumurta sarısını, tuzu ve toz şekeri ve yoğurdu ortaya koyun. Parmaklarınız yardımıyla sıvı malzemenin birbirine karışmasını sağlayın.
Sonra unla karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında güzel bir hamur elde edene kadar 5 dakika yoğurun.
2 parçaya bölün. 2 parmak kalınlığında rulolar yapın. İşaret parmağınız  uzunluğunda parçalar kesin.
İster her yerini isterseniz sadece üst kısmını önce yumurta akına sonra susama bulayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
NOT: Kurabiyeleri istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Çubuk, simit, yuvarlak veya dikdörtgen her türlü çok güzel oluyor.
Bu kurabiyeye tuz ve şeker aynı miktarda katıldığı için hiç biri baskın değil. Biraz tuzlu isterseniz toz şekeri azaltabilir veya tuzu biraz çoğaltarak daha tuzlu kurabiye elde edebilirsiniz. Kıtır kıtır ağızda dağılan güzel bir kurabiye. Çay saatinde ve kahvaltıda çok iyi gidecek.

Perşembe, Ocak 23, 2014

Çerkes (Çerkez) Tavuğu


Çerkes, Çerkez tavuğu nasıl yapılır ve birçok tavuklu yemek tarifleri için tıklayın!Uzun zamandır vermeyi istediğim bir tarifti. Nihayet dün aklıma geldi. Yaptım. Güzel oldu. Ben içine ceviz giren her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Çerkes tavuğunda da bolca ceviz var.
İsminden de anlaşılacağı gibi Çerkeslere özgü bir yemek. Unla yapılanına Şıpsi deniliyor. 
Çerkes tavuğunun yapılışında ufak değişiklikler olabiliyor. Ben iki türlüsünü de yaparak lezzet kontrolü yaptım. Birinde tavuk parçaları didiklenip servis tabağına yayılıyor ve boza kıvamında hazırlanan cevizli ekmekli malzeme üstüne dökülüyor. Kırmızı biberli yağ gezdiriliyor.
Diğerinde ceviz, ekmek içi ve tavuk etinin büyük bölümü boza kıvamına getirilip, kalan tavuk etleri iyice didiklenip, bu bulamaca katılıyor. Çoğunluk kararıyla 2. tarifi daha lezzetli bulduğumuz için size bu tarifi vereceğim.

Salı, Ocak 21, 2014

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
Daha önceden pirinç pilavı tarifi vermiştim. Sade, nohutlu, havuçlu, bademli şam fıstıklı ve Özbek pilavı. Bilmiyorum unuttuğum var mı? Aaa evet bir de iç pilav tarifi vermiştim.Şimdi de en sık yapılan pilav tarifini vereyim dedim. Arpa şehriyeli pirinç pilavı ilk tercih edilen ve en fazla yapılan pilav. Arpa şehriye yerine tel şehriye kullanılarak ta yapılıyor.
Bugün kuru fasulye ve pilav günüm olduğu için ikisinin de tarifini vereyim dedim. Ama inanılmaz bir şey, kuru fasulye 2. saatini devirdi. Hala pişmedi. Bu nasıl bir fasulye anlayamadım. Sanırım 10-15 senelik. Kurumuş kupkuru olmuş. Ne suya doydu ne de pişmeye. Neyse sabırla pişmesini bekliyorum. O arada pilavın tarifini vereyim dedim. Çünkü hava karardı. Şu andan sonra fotoğraf çekemem. Fasulyeyi inşallah yarına vereceğim. Tabi sabaha kadar pişerse :)))
ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 1/2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 + 1/4 su bardağı su (tavuk suyu ve su karışımı olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  1. Pirinci ayıklayın. Yıkayın ve süzün.
  2. Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun. Eriyince arpa şehriyeyi ekleyip, rengi koyu sarı olana kadar kavurun.
  3. Süzdüğünüz pirinci ekleyin. 4-5 dakika kadar kavurun. Suyu ekleyin. Tuzunu katın.
  4. Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  5. Ocağı kapatıp, demlenmesi için temiz bir bez veya kağıt havlu ile tencerenin ağzını örtün. Kapağını da kapatıp 10 dakika kadar demlendirin.
NOT: Güzel bir pilav için öncelikle pirinciniz mutlaka pilavlık olsun. Ben genelde Baldo veya Osmancık kullanıyorum.
Pirincin nişastası gidene kadar bol suda yıkanması ve süzülmesi gerekiyor. Su berraklaştığında yıkanmış demektir.
Önceden tuzlu ılık suda bekletiyseniz uzun süreli kavurmaya gerek yok. Pirinçler parçalanabilir. 1 dakika kadar kavurmanız yeterlidir.
Tavuk veya et suyu ya da hazır bulyon kullanırsanız çok daha lezzetli olacaktır. Bulyon tuzlu olacağı için tuzu kontrol ederek ve azaltarak katın.
Normalde pirinç su ölçüsü 1 bardak pirince 1,5 bardak su veya 1 bardak pirince 2 bardak su dur. Bu  pirinçten pirince biraz değişiklik gösterir.

Ben her zaman 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde yapıyorum. Genelde yeterli geliyor ancak son 5-6 dakika kala pilavı kontrol edip gerekirse 1/4 bardak kadar sıcak su ekliyorum.

Burada 3,5 su bardağı su katmamın nedeni ise arpa şehriyenin pişme suyunu eklememdir.

Pazartesi, Ocak 20, 2014

PANCARIN FAYDALARI

PANCAR NEDİR, FAYDALARI NELERDİR, SAĞLIKLI,

PANCARIN FAYDALARI NELERDİR?

Pancarın 2 çeşidi vardır. Şeker pancarı ve Kırmızı pancar. Şeker pancarı adından da anlaşılacağı gibi şeker yapımında kullanılıyor.
Kırmızı pancar ise benim burada bahsedeceğim , sofralarımızda tükettiğimiz ıspanakgillerden ve toprak altında ki yumrularını kullandığımız şifa deposu bir sebze. Yemeklerde, salatada ve turşusunu yaparak tükettiğimiz bir besin. (Bu arada turşusunu 10 gün evvel yaptım. Yarın kontrol edip sizlerle paylaşacağım.)

CEREN BÖREĞİ

börek, ceren, ıspanaklı börek, kabaklı börek, peynirli börek, börek tarifleri,
Şimdi tarifini vereceğim böreğin adını Ceren Böreği koydum. Çünkü tarifini kızım verdi. Evdeki malzemeleri katarak yapmış. Çok güzel oldu deyince ben de denedim. Gerçekten güzel oldu. Hem lezzetli hem doyurucu ve hem de bol vitaminli bir börek. Umarım siz de denersiniz.

Çarşamba, Ocak 15, 2014

KUYMAK "MIHLAMA" TARİFİ

Karadeniz yöresinin bu  lezzetli tarifini ilk olarak, yıllar evvel Trabzon'da tatmıştım. Görev gereği kaldığım 4 yıl boyunca da bolca yemiştim. Kuymak, mısır unuyla ve bol peynirle yapılıyor ve sünen peyniri gördükçe yedikçe yiyesiniz geliyor.  Aslında basit ve az malzemeli bir tarif. Biraz da kalorili. Ama o kadar lezzetli ki keyifle yiyorsunuz. Kahvaltıda ya da yemek olarak ta tüketiliyor.
İstanbul'a geldikten sonra ara sıra aklıma gelince yapıyordum. Geçenlerde Bahçelievler Yayla' da bulunan Eroğlu Peynircisinden bir şeyler almaya gitmiştim.
Peynirci dememe bakmayın aslında satmadığı şey yok. Her türlü kahvaltılık, doğal köy ürünleri, ceviz, kayısı gibi yemişler saymakla bitmeyecek lezzetler.
Kuymaklık KEBİR peyniri orada gördüm.  Üzerinde kuymağın tarifi yazıyor. Bende sizler için alıp, üzerindeki tarife göre denedim. Harika oldu. 
KUYMAK (MIHLAMA)
4-5 Kişilik
Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı rendelenmiş Kebir kuymak peyniri (paketin yarısı)
  • 1 çay kaşığı tuz
Kebir peyniri rendeleyin.
Tavaya tereyağını koyun. Eriyince mısır ununu ekleyin. 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
Suyu ekleyin. Bir iki kere karıştırarak mısır ununu dağıtın.
Kaynayıp bulamaç haline geline kadar 2 dakika pişirin. Rendelediğiniz Kebir peyniri katın. Eriyene kadar karıştırın.
Ocağı kapatın. Servis edin.
NOT: Tuzunu isteğinize göre artırabilirsiniz.