Pazartesi, Nisan 14, 2014

BAKLAVA YUFKASI İLE KIYMALI BÖREK

börek, börek tarifi, tarifi, tarifler, kahvaltılık tarifler, çay saati, kıymalı börek
Çıtır çıtır bir börek yaptım. Baklava yufkasını öğrendiğimden beri börek veya tatlı yapmak o kadar kolaylaştı ki. Bütün tariflerimi baklava yufkası ile yapmak istiyorum. Uzun zamandır kıymalı börek canım çekiyordu. Baklava yufkası ile deneyim dedim. Enfes oldu.Kıymayla dolmalık fıstığında çok güzel gideceğini düşünüyorum. Kavrulmuş dolmalık fıstıkla deneyip emin olunca sizinle paylaşacağım.

Perşembe, Nisan 10, 2014

Yoğurt Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?

Yoğurt Çorbası, Tarifi, Diyet Tarifler, Sağlıklı Yaşam, Yöresel, Kişniş, kisnis, Blog,

En sevdiğim çorbalar arasında olan yoğurt çorbası genelde pirinçle yapılıyor ancak ben bu tarifimde buğdaylı olanı vereceğim. Genel olarak ben de buğdaylı olanı tercih ediyorum.
Şimdi bu güzel çorbanın videosu ve resimli tarifi aşağıda. İkisinden de yararlanabilirsiniz. Eğer YouTube kanalım Şafaktan Kolay Tariflere (buraya tıklayın)  yolunuz düşerse tariflerimi beğenip ve takip ederek destek olursanız çok sevinirim. Yemek kanalımın geliri yardıma muhtaç canlara harcanmaktadır. Zil kısmına da basarsanız her yeni tarifimde haberdar olacaksınız. Şimdiden çok teşekkürler:)

Pazar, Nisan 06, 2014

SEBZELİ BİFTEK SOTE

Sebzeli Biftek Sote Tarifi, Etli tarifler, Kolay Tarifler, Dünya Mutfağı

SEBZELİ BİFTEK SOTE TARİFİ

Nefis yemek tarifleri, Kolay yemek tarifleri, Mantarlı tarifler, Kişniş4 Kişilik
Malzemeler:
  • 4 adet inceltilmiş biftek
  • 400 gr. kültür mantar
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet orta boy havuç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Cuma, Nisan 04, 2014

BUĞDAY SALATASI


Buğday, Salatası, Tarifi, Nefis, Vejetaryen, Yemek, Kişniş Otu, SağlıklıBu tarifi kız kardeşim Şule'den aldım. Misafirlerine yaptığını ve çok beğenildiğini söyleyince ben de hemen denedim. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Yeni bir salata tarifim daha oldu.
Kızlarım ilk tadımda maydanozu ve dereotunu eklettiler. Ben de biraz limon suyunun iyi geleceğini düşündüm. Yani bir kaç değişiklik yaptık. Zaten harika bir tarifi birazcık malzeme zenginleştirmesi yaparak daha da harika hale getirdik. Siz de isterseniz limon suyunu katmadan yapabilirsiniz. Damak zevkinize kalmış.
BUĞDAY SALATASI TARİFİ
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış  buğday
  • 1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4 adet yeşil soğan
  • 10-14 adet kornişon turşu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 adet maydanoz yaprağı
  • 4-5 dal dereotu
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
Buğday, Salatası, Tarifi, Sağlıklı, Vejetaryen, Çay saati, Kişniş OtuBuğdayı ve yeşil mercimeği ayrı tencerelerde 1 çay kaşığı tuz katılmış suda haşlayın. (Buğday yaklaşık 30-35 dakikada, yeşil mercimek ise yaklaşık 20 dakika da haşlanıyor. Arada pişip pişmediğini kontrol ederek haşlayınız.) 
Haşlandıktan sonra suyunu süzüp soğumaya bırakın.
Maydanozun dallarını ayırıp yapraklarını incecik kıyın. 
Kornişon turşuların uçlarını ayıklayıp uzunlamasına dörde bölüp küçücük doğrayın.
Ceviz içini bir poşete doldurup üzerine bir kaç kere vurarak irili ufaklı ezin. Ya da rondoda irili ufaklı doğrayın.
Dereotunu dallarından ayırıp incecik kıyın.
(Yeşil soğanı temizleyin yıkayın ve salatayı servis edeceğiniz zaman doğrayıp içine katın. Soğanın kokusu ağırlaşarak çok fazla sinmemiş olur.) 
Bir salata kasesine haşlanmış buğdayı ve yeşil mercimeği koyun. Ceviz içini, dereotu ve maydanozu katın. Kornişon turşuyu ve hemen ikram edecekseniz küçücük doğradığınız yeşil soğanı ekleyin. 
En son limon ve zeytinyağı ile tuzu iyice karıştırdıktan sonra salataya ekleyin. Karıştırın ve servis için hazırlayın. Afiyet olsun.
NOT: Bu salatada ki tüm malzemeler sizin damak zevkinize göre değişebilecek malzemeler. Azaltıp çoğaltabilir ya da tümüyle çıkarabilirsiniz. İsteğe göre karabiber ve kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz. Limon suyu tamamen zevkinize kalmış. Zaten kornişonun verdiği bir ekşilik var. Ben çok az katarak etkiyi birazcık artırdım. En son katmanız o yüzden önemli. Önce tadın. Gerek duyarsanız biraz limon suyu ekleyin.

Cumartesi, Mart 29, 2014

FISTIKLI İRMİK HELVASI

Saray mutfaklarından günümüze gelmiş güzel bir helva. Mutfağımızda en çok yaptığımız ve bildiğimiz 2. helva irmik helvasıdır. Oysa araştırma yaptım o kadar çok helva çeşidi varmış ki. İnşallah en kısa zamanda diğerlerini de deneyip sizlerle paylaşacağım.

Perşembe, Mart 27, 2014

KARNIYARIK





PATLICAN KARNIYARIK TARİFİ

4-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 6 adet kemer patlıcan (1 kg)
  • 400 gr. az yağlı veya yağsız kıyma 
  • 1-2 adet orta boy kuru soğan 
  • 2 çorba kaşığı salça 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 
  • 1/2 demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı) 
  • 2 diş sarımsak 
  • 2 su bardağı su 
  • 6 adet tatlı sivri biber (üstünü süslemek için) 
  • 2 adet domates (üstünü süslemek için)
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Sıvı yağ (kızartmak için)
  1. Patlıcanları alacalı (resimdeki gibi) soyun. Bir yüzüne cep acar gibi uzunlamasına bir kesik yapın. Alt kısmını kesmemeye dikkat edin. 1 tatlı kaşığı tuz kattığınız suda 10 dakika bekletin. Çıkarttığınızda iyice kurulayın ve kızgın yağda her tarafı altın sarısı renk alana kadar kızartın.
  2. Sivri biberleri de yıkayıp iyice kuruladıktan sonra kızartın. Kuru soğanı ve sarımsağı küçük yemeklik doğrayın.
  3. Maydanozların yapraklarını dallarından ayırdıktan sonra incecik kıyın. Bir tencereye veya derin tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve 1 tatlı kaşığı tereyağını koyun.
  4. Isınınca doğradığınız kuru soğanı ve sarımsağı ekleyin. 1-2 dakika sararıncaya kadar kavurun. 
  5. Kıymayı katın. Kıymanın rengi koyulaşana kadar 6-7 dakika kavurun. 1, 5 yemek kaşığı salçayı ilave edin. Salça karışıp eriyene kadar karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Doğranmış maydanozu da ekleyin ve karıştırın.
  6. Karnıyarığı yapacağınız yayvan ve geniş tencereye kızarttığınız patlıcanları kesip açtığınız kısım yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Kıymalı içi bu kısımlara bolca doldurun. 
  7. Domateslerin mümkünse kabuklarını soyup incecik dilimler halinde kesin. Patlıcanların üstüne yerleştirin. Biberleri de yerleştirerek süsleyin. 
  8. 2 su bardağı suya kalan 1/2 kaşık salçayı katın ve salçayı suda eritin. Salçalı suyu karnıyarık tenceresine dökün. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
  9.  Pilav ve cacık ile servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Patlıcanların her tarafını eşit şekilde kızartırsanız, pişerken her yeri aynı şekilde pişer.
Benim patlıcanlarım çok uzundu. O yüzden orta boy patlıcan alacağınızı düşünerek tarifimi 6 adet olarak verdim.
Eğer sizinde çok uzun olursa 5 adet yeterli gelecektir. 
Patlıcanları kızarırken çok yağ çekmemesi için mutlaka  kızgın yağda kızartın.