Son zamanlarda ismini o kadar sıkça duyup çok merak etmeme rağmen düne kadar denemediğim bir yiyecekti. Geçenlerde ne yemek yapsam diye düşünürken markette Dimyat marka kinoayı görünce, kinoa alıp onunla bir şeyler yapayım dedim. Herkes salatasından bahsediyor. Salatasını araştırırken çorbadan, salatasına, müsli olarak hazırlanışından pilavına kadar her türlü yemek yapımında kullanıldığını gördüm. Un haline de getirilip kullanılabiliyormuş. Ben de ilk olarak pilavını yapmaya karar verdim. Diğer tarifleri de deneyerek sizlerle paylaşacağım.
Bugün sizlere patlıcanlı kinoa pilavının tarifini vermeden önce bu bitkinin mucizevi sayılmasının ve tüm dünyada çılgınca tüketilmesinin nedenlerinden bahsetmek istiyorum.
Kinoa, bundan 4000 - 7000 yıl evvel İnkalar tarafından yetiştirilen ve bilinen bir bitki. Onların en büyük ve bolca tüketilen besinlerinin başında geliyormuş. Bilim adamları uzun ve sağlıklı yaşam konularında mayaların yaşamları hakkında araştırmalar yaparken kinoayı bulmuşlar.
Kinoanın tadı ve görüntüsü bulgura benziyor. Sarımtrak, kahverengi ve kırmızı çeşitleri var. Süt, yoğurt, et gibi hayvansal gıdalarda bulunan amino asitler barındırıyor. Hele filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var deniliyor.
Ayrıca buğdaydan 2 misli ve pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. (Bu da demektir ki bundan sonra mutfağımın baş tacı gıdası olacak.)