Cumartesi, Şubat 18, 2017

KIYMALI GÜL BÖREĞİ

kıymalı börek tarifi, gül böreği tarifi, yufkalı tarifler, hamurişleri, börek, börek tarifi, börek tarifleri

Nefis bir börek. Havuç ve mantar kıymayla o kadar uyumlu olmuş ki kesinlikle bu böreği öneriyorum.

KIYMALI GÜL BÖREĞİ

16 adet

Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 400 gram kadar kıyma
  • 1 orta boy havuç
  • 15 adet mantar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Aralara sürmek için:
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  1. Havucun kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. 
  2. Mantarların kök kısımlarını ayırın. Taç kısımlarının kabuğunu soyup, ince dilimler halinde doğrayın.
  3. Tavaya sıvı yağı koyun.Isınınca kıymayı ekleyip rengi değişene kadar 3-4 dakika kavurun. 
  4. Havucu katın 1-2 dakika daha kavurun.
  5. Mantarları ekleyin. Mantarlar sönene kadar 1-2 dakika kavurup baharatları ve tuzu katın. 
  6. Ocağı kapatıp, soğumaya bırakın.
  7. Yoğurt, yumurta, sıvı yağ ve tuzu katarak sıvı malzemeyi hazırlayın.
  8. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın.Yufkaları önce 2 ye bölün. Sonra onları da üçgen olacak şekilde 2 eşit parçaya bölün.
  9. Geniş kısmı size gelecek şekilde yerleştirip, üzerine yoğurtlu sıvıdan sürün.
  10. Geniş kenara iç malzemeden ince bir hat yayın. İnce rulo şeklinde sarın. 
  11. Sonra uç kısmından başlayarak etrafında sarıp yuvarlak bir gül şekli verin.
  12. Mümkünse yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 
  13. Kalan sıvı malzemeyi böreklerin üzerine sürün.
  14. Susam veya çörek otu serpin.
  15. Önceden ısıttığınız fırında üzeri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  16. Afiyet olsun.

Pazartesi, Şubat 13, 2017

KREMALI MİLFÖY PASTA

Kremalı, Milföy, Pasta, Tarifi, Napolyon, Sevgililer Günü, Çay, Kişniş Otu

Kremalı Milföy Pasta veya Napolyon Pasta, çok pratik olduğu için rahatlıkla yapabileceğiniz hem lezzeti hem de görseli güzel bir pasta. 
Geçen hafta yapmıştım. Sevgililer günü haftası için paylaşayım dedim. İsterseniz milföyleri kalp şeklinde yapabilirsiniz. Aslında ben de öyle yapacaktım ama nereye daldıysam bir baktım hepsini dikdörtgen pişirmişim :( 
Neyse böyle de çok güzel görünüyorlar diye tekrar yapmak istemedim. Sonuçta, bütün yaptığım tatlıları ben yiyorum. Ben hariç herkes sağlığı için tatlıdan uzak duruyor. Çok fazla misafir ağırlayan birisi de değilim. O yüzden tatlılar genelde bana kalıyor. Asosyal ve diyabet hastası Şafaktan ve tatlılar. Atom bombası gibi bir şey ve maalesef sağlığımı epey zorlamaya başladılar. Aslında uzun zamandır tariflerde, ağırlıklı olarak daha hafif ve sağlıklı paylaşımlar yapmayı düşünüp duruyorum. Sonra bir tatlı krizim tutuyor ve bir bakıyorum yine güzel ve bol şekerli tatlı tarifleri paylaşmaya başlamışım. 
Diyabetten dertli olanlarınız beni çok iyi anlıyordur. Beynim devamlı karbonhidratlı yiyecekler ve tabi ki en başta şekerli tatlılar yemem konusunda baskı yapıp duruyor. Ben de savaşıyorum ama çoğu zaman yenik düşüyorum. Bugün sabah kendimi iyi hissetmediğim için kan şekerimi ölçtüm. Her zamanki değerimden 60 puan yüksek çıktı. Resmen bir uyarı aldım. Şu anda akşam ve hala kendimi yorgun ve baş ağrısıyla sersemlemiş hissediyorum.
Ya şu yaptığıma bak. Harika bir pasta tarifi paylaşacaktım. Hem de Sevgililer Günü gibi sevgi dolu, aşk dolu, neşe dolu bir gün için yapılmış bir pastanın tarifini yazacağıma sıkıcı ve hastalık dolu bir yazı yazmış oldum. Neyse sizi dertlerimle sıkmadan tarife geçeyim. Geçmeden önce Sevgililer Gününüzü kutluyorum.

Çarşamba, Şubat 08, 2017

SODALI POĞAÇA

Sodalı Poğaça Tarifi,  Çay, Hamurişi, Kahvaltılık, Kişniş Otu, Nefis


Hamuru o kadar güzel oldu ki, normalde sadece yuvarlak poğaçalar yapacaktım ama yumuşacık  
hamurun verdiği keyifle biraz oynayayım değişik şekillerde yapayım dedim. Hem sizlere de fikir vermiş ve bir kaç seçenek sunmuş olurum.
SODALI POĞAÇA:
10 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yaş maya
  • 1 şişe soda
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 -6 su bardağı un
  • üstü için 1 yumurta sarısı
  • içi için beyaz peynir
  • süslemek için çörek otu,susam vs
  1. Ilık süt ile yaş mayayı, maya eriyene kadar karıştırın.
  2. Toz şekeri, sıvı yağı, sodayı,tuzu ilave edin. Son olarak 5 su bardağı unu ekleyin. Kalan son bardağı ele çok az yapışan  yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar ekleyin. Hamur güzel bir kıvam alana kadar karıştırın. Üzerini streç filmle kapatıp, ılık bir ortamda 1,5 -2 saat mayalanmaya bırakın.
  3. Mayalanan hamuru bir iki kere yoğurarak küçülmesini sağlayın. Cevizden biraz büyük parçalar kopararak istediğiniz şekli verin. Yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisinde tepsi mayasının gelmesi için yarım saat kadar bekletin. Üzerine içine 1 yemek kaşığı su kattığınız yumurta sarısını sürün. 
  4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. 
  5. Afiyet olsun.
NOT: Hamura katılan un az çok değişiklik gösterebilir. O yüzden son bardağı kontrollü katmanızı öneririm. 
Fırında pişirme süresi olarak değişiklik gösterebilir. 
Bu poğaçayı iç malzemeli veya sade yapabilirsiniz. Her türlü güzel oluyor.

Cumartesi, Ocak 28, 2017

Ekler Pasta Tarifi

Ekler pasta, Ekler, Pasta, Kremalı, Çikolata, Tatlı, Kedi dili, Tarifi, Şu Hamuru, Kişniş Otu

Geçenlerde paylaştığım Profiterol tarifini biliyorsunuz. İşte bu tarif aynı hamurdan ve kremadan yaptığım Ekler pasta tarifi. Aynı malzemeleri kullandım çünkü ikisinde de ortak malzeme kullanılıyor. Yani Şu hamuru ve iç dolgusu için pasta kreması ve üzerine çikolatalı sos.

Salı, Ocak 24, 2017

İSPANYA MACERASI 2

Kahvaltı: Tuzlular (Kızım CEREN'in gezisinden paylaşımlar)

Bir şeyler yazmak için bile olsa İspanya'yı düşündüğümde aklımda en tatlısından bir salsa müziği duyulmaya başlıyor. Henüz bir aylığına gelip, döndüğünde iki hafta boyunca ağlayan kardeşimin durumuna düşmüş değilim fakat korkuyorum her an bir özlem dalgası yayılabilir. Ihım hemen bu melankolik tavırları bir kenara koyup, sizlere anlatmaya başlıyorum. Günün en erken saatlerinde ne yer ne içer bu İspanyollar, kaşları gözlerinin benzediği kadar yeme alışkanlıkları da bize benziyor mu? Hayal kırıklığını önceden yaratmıştım zaten biliyorum ama tekrar hatırlayayım: Ben gezdiğim hiçbir Avrupa ülkesinde bizimki gibi bir kahvaltı görmedim. Sevgili İspanyollar tuzlu olarak tükettikleri yiyecekleri de aynen tatlılar gibi tek başlarına tüketiyorlar genellikle yani kahvaltılarında tek bir star oluyor, ona odaklanıyorlar. Kahvaltıyla ilgili beni en çok hayal kırıklığına uğratan peynir tüketiminin, benim oluruma göre, az oluşu. Çeşit çeşit peynir var ama o peynirler sofralarda aynı anda görünmüyor pek. İkincisi ve asıl şok ise zeytin cenneti İspanya'nın insancıkları, kahvaltıda zeytin yemiyorlar. Öyle ki Türk Kahvaltısı'nın olmazsa olmazlarını sayarken zeytini duyunca, irkiliyorlar. Biz zeytini yemeklerden önce iştah açsın diye ya da içkiyle atıştırmalık olarak yeriz diyorlar. Bir de bizim kahvaltıda yoğurt yemediğimizi duyduklarında yaşadıkları şok var, o da bana kalsın. Neyse hadi şimdi başlayalım bir bir incelemeye.
                                                        Pan Con Tomate. Domatesli Ekmek.

Pazar, Ocak 22, 2017

FIRINDA ÇITIR TAVUK BAGET

fırın, çıtır, tavuk, tarifi, et, yemek, lezzetli, nefis, baget, kişniş, otu, kisnisotu,
Tavuk bagetler, marine edildikleri tatlı ekşi sos sayesinde lezzet kazanıyor. Fırında da nar gibi kızardıkları için ortaya çok nefis bir yemek çıkıyor. Mutlaka tavsiye edeceğim bir lezzet. İşte tarifi:
FIRINDA ÇITIR TAVUK BAGET TARİFİ
4 kişilik
Malzemeler:
  • 8 adet tavuk baget
  • 1/2 çay bardağı soya sosu
  • 1/2 çay bardağından biraz az elma sirkesi
  • 1 limonun suyu
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Tüm malzemeyi karıştırın. Tavuk bagetleri bu sosa iyice bulayın.
Buzdolabında yarım saat bekletin.
Sürenin sonunda fırın kabına dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.
Taze kişniş veya maydanoz serpin.
Pilav, makarna veya patates kızartması eşliğinde servis edin.
Afiyet olsun.

Pazartesi, Ocak 16, 2017

FINDIKLI KUKİ

Fındıklı, Kuki, Tarifi, Kahvaltılık, İkram, Çocuklar için, Kişniş

Bugün sizlerle paylaşacağım Fındıklı Kuki tarifini kızım Ceren verdi. Anneciğim bir tarif aldım. Arkadaşım Begüm'ün annesinin tarifi. Çok nefis ve çok pratik. Mutlaka paylaşmalısın dedi. Özellikle beğeni toplamış ve bana önerilen tarifleri hiç kaçırmam. Hemen yaptım:) Gerçekten nefis oldu. Kıtır kıtır. İçindeki fındıklar o kadar güzel bir lezzet veriyor ki, yedikçe yiyesiniz geliyor.  Ancak birazcık fazla pişirmişim, yaklaşık 1 dakika kadar fazla. Kenar kısımları biraz fazla kızardı. Lezzetinde değişen birşey yok. Hatta bence öyle pişirmeli. Ama resimlerde pek güzel bir görsellik olmadı. Neyse tekrar yaparım dedim. Ve iki kere daha yaptım. Hem normal unla hem glütensiz unla. Nefis mi nefis oldu. Herkes çok beğendi.
Siz de mutlaka deneyin. Büyük küçük herkesin keyifle yiyeceği bir lezzet. Özellikle ertesi gün daha bir güzel oluyor. Sevgili Betül FIRINCI hanıma bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorum.
Kuki Tarifi, Fındıklı, Kurabiye, Çay, Kahvaltılık, Çocuklar için

FINDIKLI KUKİ TARİFİ
12 Adet
Malzemeler:
  • 1 yemek kaşığı un (30 gram)
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı toz şeker (85 gram kadar)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 250 gram kavrulmuş kabuksuz fındık içi


Yumurta, şeker, un ve sıvı yağı  iyice karıştırın. En son fındıkları ekleyin. Karıştırıp, 2 saat buzdolabında dinlendirin.
Kuki, Kurabiye, tatlı, Çay, İkram, Misafir, Kahvaltılık
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yemek kaşığı ile 1 er kaşık koyun. Araları biraz aralıklı olsun. Pişerken biraz yayılıyor. 
Pembeleşinceye kadar yaklaşık 12 dakika pişirin. Afiyet olsun.
NOT: Pişirme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir. Kuki, ince olduğu için çok çabuk pembeleşebiliyor. 10. dakikadan sonra gözünüz fırında olsun.
Bir de şekerli sevenler için verdiğim miktar çok iyi. Daha az şekerli sevenler 4 kaşık katabilir. 
Kuki, ertesi gün daha bir lezzet kazanıyor. Tabi kalırsa :))