Cumartesi, Mart 11, 2017
Pazar, Mart 05, 2017
HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI
Daha evvel elmalı kereviz salatasının tarifini vermiştim. Geçenlerde havuçlusunu yaptım. Çok güzel olunca onu da paylaşmak istedim. Ben genelde mayonez katmamayı tercih ediyorum. Sarımsaklı hoşuma gidiyor. Siz istediğinizi katabilirsiniz.
Bu salatada başrol oynayan kerevizin yararları saymakla bitmiyor. Yemeği de yapılıyor ama özellikle salatası bir başka lezzette oluyor. Kerevizin kendine has çok değişik ve hoş bir kokusu var. O yüzden salatası ıtırlı ve aromalı oluyor. Genelde sade olarak yapmıyorum. Aromasını yumuşatmak için elma veya havuçla harmanlıyorum. İnanın ikisi de çok yakışıyor. Hele bir de ceviz eklediğiniz de yemeyin yanında yatın misali nefis bir salata elde etmiş oluyorsunuz. İşte tarifi:
Bu salatada başrol oynayan kerevizin yararları saymakla bitmiyor. Yemeği de yapılıyor ama özellikle salatası bir başka lezzette oluyor. Kerevizin kendine has çok değişik ve hoş bir kokusu var. O yüzden salatası ıtırlı ve aromalı oluyor. Genelde sade olarak yapmıyorum. Aromasını yumuşatmak için elma veya havuçla harmanlıyorum. İnanın ikisi de çok yakışıyor. Hele bir de ceviz eklediğiniz de yemeyin yanında yatın misali nefis bir salata elde etmiş oluyorsunuz. İşte tarifi:
Salı, Şubat 28, 2017
DEĞİŞİK LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Bu turşu normal turşulardan biraz değişik yapılıyor. İçinde sadece lahana ve tuz var. Bir de biraz lezzet vermesi için kimyon tohumu katılıyor. Hatta ben evde kimyon tohumu olmadığı için kişniş tohumu kattım. İsterseniz katmayabilirsiniz.
Bu turşunun değişik yapılmasının nedeni B12 vitamini eksikliğine çok iyi gelmesi. Bunu ben söylemiyorum. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu söylüyor.
Ben 3 gündür yiyorum. Bir haftalık bir turşu oldu. Yarın tekrar lahana alıp yapacağım. Tavsiye ederim.
DEĞİŞİK LAHANA TURŞUSUMalzemeler:
- 2-3 kiloluk lahana
- 1 yemek kaşığı turşuluk tuz (tepeleme koymayın)
- isterseniz 1 tatlı kaşığı kadar kimyon tohumu
Üzerine tuzu ekleyin.Kimyon tohumunu katın.
Ovarak yumuşamasını, sulanmasını ve parlak bir renk almasını sağlayın.
Temiz bir kavanoza koyun. Üzerine bastırarak her tarafını eşit biçimde yerleştirin.
Lahananın altta kalmasını sağlamak için üzerine bir ağırlık koyun.
Bu sayede suyu üstüne çıkmaya başlayacak. Lahana da altta kaldığı için hava alıp bozulmayacaktır.
Kavanozun ağzına kapak yerine bir tülbent veya hava geçirir bez bağlayın.
Bu sayede turşu olurken çıkan gaz içeride birikmeyecektir.
Serin ve karanlık bir yerde 5-6 gün bekletin.
Turşunuz hazır. Afiyetle yiyin.
Pazar, Şubat 26, 2017
ÇATLAK KURABİYE
ÇATLAK KURABİYE TARİFİ
25 Adet
Malzemeler:
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 2 su bardağı nişasta
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını ve pudra şekerini beraber karıştırın.
Yumurtayı ekleyin. Karıştırın. Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin.
Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
Kakaolu yapmak isterseniz içine 1 yemek kaşığı kakao eklemeniz yeterlidir.
Salı, Şubat 21, 2017
AYVALI ADAÇAYI
Dünyada en çok çay tüketen ülkeler arasında 1. sırada olduğumuzu biliyor muydunuz? Genellikle siyah çay içmeyi seven insanlarız. Şöyle demli bir çay ve yanında toz şeker veya kesme şeker. Ben de bir zamanlar demli çay içerdim. Taki kansızlık nedeniyle çay içmem yasaklanana kadar. Ama bu yasak bile beni maalesef durduramadı. Çok açıkta olsa çay içmeye devam ettim. Sonrasında "sağlıklı olmak" adına çay tercihlerim arasına yeşil çayı ekledim. Özellikle ister yeşil ister siyah çay olsun. Çayıma karanfil eklemeyi çok severim.
Kendimi yorgun ve hasta hissettiğimde çayıma zencefil eklemeyi, kuşburnu hatta ayva, elma eklemeyi çok seviyorum.
Tarçın da katarım ama çok baskın tadını sevmiyorum. Kışın soğuklarda insanı ferahlatan içecek olarak çayı tek geçerim. Damak tadınıza göre içine istediğiniz malzemeleri katabilirsiniz.
Tabi bu kadar çaydan bahsedince tarifimin çayla ilgili bir içecek olduğunu anlamışsınızdır. Güzel, ferah sıcacık bir çay tarifi vereceğim. İşte tarifim:
Cumartesi, Şubat 18, 2017
KIYMALI GÜL BÖREĞİ
Nefis bir börek. Havuç ve mantar kıymayla o kadar uyumlu olmuş ki kesinlikle bu böreği öneriyorum.
KIYMALI GÜL BÖREĞİ
16 adet
- 4 adet yufka
- 400 gram kadar kıyma
- 1 orta boy havuç
- 15 adet mantar
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Havucun kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin.
- Mantarların kök kısımlarını ayırın. Taç kısımlarının kabuğunu soyup, ince dilimler halinde doğrayın.
- Tavaya sıvı yağı koyun.Isınınca kıymayı ekleyip rengi değişene kadar 3-4 dakika kavurun.
- Havucu katın 1-2 dakika daha kavurun.
- Mantarları ekleyin. Mantarlar sönene kadar 1-2 dakika kavurup baharatları ve tuzu katın.
- Ocağı kapatıp, soğumaya bırakın.
- Yoğurt, yumurta, sıvı yağ ve tuzu katarak sıvı malzemeyi hazırlayın.
- Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın.Yufkaları önce 2 ye bölün. Sonra onları da üçgen olacak şekilde 2 eşit parçaya bölün.
- Geniş kısmı size gelecek şekilde yerleştirip, üzerine yoğurtlu sıvıdan sürün.
- Geniş kenara iç malzemeden ince bir hat yayın. İnce rulo şeklinde sarın.
- Sonra uç kısmından başlayarak etrafında sarıp yuvarlak bir gül şekli verin.
- Mümkünse yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Kalan sıvı malzemeyi böreklerin üzerine sürün.
- Susam veya çörek otu serpin.
- Önceden ısıttığınız fırında üzeri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)