/ Kişniş Otu

Çarşamba, Mart 15, 2017

Sağlıklı Glutensiz Kısır Tarifi, Nasıl Yapılır?

< img Sağlıklı Glutensiz Kısır Tarifi, Nasıl Yapılır. jpg" >
Arkadaşım Gülhan, glutensiz kısır yapmış. Çok güzel olmuştu. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Mısır bulguru ile yapılıyor. Glutensiz gıdalar satan marketlerde bulabilirsiniz. Arkadaşımın ellerine sağlık. Benimle paylaştığı için de teşekkür ediyorum.

Pazar, Mart 05, 2017

HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI

Havuçlu, kereviz, salatası, tarifi, sağlıklı, kolay, glütensiz, glutensiz, Nefis
Daha evvel elmalı kereviz salatasının tarifini vermiştim. Geçenlerde havuçlusunu yaptım. Çok güzel olunca onu da paylaşmak istedim. Ben genelde mayonez katmamayı tercih ediyorum. Sarımsaklı hoşuma gidiyor. Siz istediğinizi katabilirsiniz.
Bu salatada başrol oynayan kerevizin yararları saymakla bitmiyor. Yemeği de yapılıyor ama özellikle salatası bir başka lezzette oluyor. Kerevizin kendine has çok değişik ve hoş bir kokusu var. O yüzden salatası ıtırlı ve aromalı oluyor. Genelde sade olarak yapmıyorum. Aromasını yumuşatmak için elma veya havuçla harmanlıyorum. İnanın ikisi de çok yakışıyor. Hele bir de ceviz eklediğiniz de yemeyin yanında yatın misali nefis bir salata elde etmiş oluyorsunuz. İşte tarifi:

Salı, Şubat 28, 2017

DEĞİŞİK LAHANA TURŞUSU TARİFİ

B12 eksikliği, lahana Turşusu, Tarifi, Ne iyi gelir, İbrahim Saraçoğlu,Turşu Tarifleri, Kişniş,
Bu turşu normal turşulardan biraz değişik yapılıyor. İçinde sadece lahana ve tuz var. Bir de biraz lezzet vermesi için kimyon tohumu katılıyor. Hatta ben evde kimyon tohumu olmadığı için kişniş tohumu kattım. İsterseniz katmayabilirsiniz. 
Bu turşunun değişik yapılmasının nedeni B12 vitamini eksikliğine çok iyi gelmesi. Bunu ben söylemiyorum. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu söylüyor. 
Bende de bildim bileli B12 vitamini eksikliği başımın belası. O yüzden denemek istedim. Zaten 5 gün gibi kısa bir sürede oluyor. Tadı normal turşular gibi.  Sadece sarımsaksız ve sirkesiz bir tadı var. Bence her zaman yapılıp yenilebilir. Bekleme süresi çok kısa olduğu için küçük miktarlarda yapıp, tükenmeden diğerini hazırlayabilirsiniz. 
Ben 3 gündür yiyorum. Bir haftalık bir turşu oldu. Yarın tekrar lahana alıp yapacağım. Tavsiye ederim.
DEĞİŞİK LAHANA TURŞUSU
Malzemeler:
  • 2-3 kiloluk lahana
  • 1 yemek kaşığı turşuluk tuz (tepeleme koymayın)
  • isterseniz 1 tatlı kaşığı kadar kimyon tohumu
Lahanayı incecik kıyın. Bir büyük kaba koyun.
Üzerine tuzu ekleyin.Kimyon tohumunu katın.
Ovarak yumuşamasını, sulanmasını ve parlak bir renk almasını sağlayın.
Temiz bir kavanoza koyun. Üzerine bastırarak her tarafını eşit biçimde yerleştirin.
Lahananın altta kalmasını sağlamak için üzerine bir ağırlık koyun.
Bu sayede suyu üstüne çıkmaya başlayacak. Lahana da altta kaldığı için hava alıp bozulmayacaktır.
Kavanozun ağzına kapak yerine bir tülbent veya hava geçirir bez bağlayın.
Bu sayede turşu olurken çıkan gaz içeride birikmeyecektir.
Serin ve karanlık bir yerde 5-6 gün bekletin.
Turşunuz hazır. Afiyetle yiyin.

Pazar, Şubat 26, 2017

ÇATLAK KURABİYE

ÇATLAK-KURABİYE-TARİFİ-NEFİS-DENENMİŞ-ÇOCUKLAR İÇİN-KİŞNİŞ-OTU

ÇATLAK KURABİYE TARİFİ

25 Adet
Malzemeler:

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 su bardağı nişasta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
    Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını ve pudra şekerini beraber karıştırın.
    Yumurtayı ekleyin. Karıştırın. Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin.
    Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
    Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
    Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
    Kakaolu yapmak isterseniz içine 1 yemek kaşığı kakao eklemeniz yeterlidir.
NOT: Tarifin yarısını yaptım. İsterseniz kabartma tozu ve vanilya hariç diğer malzemeleri 2 katına çıkarıp daha çok yapabilirsiniz.

Salı, Şubat 21, 2017

AYVALI ADAÇAYI

Adaçayı, Sağlıklı içecekler, Şifa, Bitki çayı, çay tarifleri, sıcak, Kişniş, Otu
Dünyada en çok çay tüketen ülkeler arasında 1. sırada olduğumuzu biliyor muydunuz? Genellikle siyah çay içmeyi seven insanlarız. Şöyle demli bir çay ve yanında toz şeker veya kesme şeker. Ben de bir zamanlar demli çay içerdim. Taki kansızlık nedeniyle çay içmem yasaklanana kadar. Ama bu yasak bile beni maalesef durduramadı. Çok açıkta olsa çay içmeye devam ettim. Sonrasında "sağlıklı olmak" adına çay tercihlerim arasına yeşil çayı ekledim. Özellikle ister yeşil ister siyah çay olsun. Çayıma karanfil eklemeyi çok severim.
Kendimi yorgun ve hasta hissettiğimde çayıma zencefil eklemeyi, kuşburnu hatta ayva, elma eklemeyi çok seviyorum.
Tarçın da katarım ama çok baskın tadını sevmiyorum. Kışın soğuklarda insanı ferahlatan içecek olarak çayı tek geçerim. Damak tadınıza göre içine istediğiniz malzemeleri katabilirsiniz. 
Tabi bu kadar çaydan bahsedince tarifimin çayla ilgili bir içecek olduğunu anlamışsınızdır. Güzel, ferah sıcacık bir çay tarifi vereceğim. İşte tarifim: