/ Kişniş Otu

Pazartesi, Kasım 06, 2017

EN KOLAY KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?


KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ 

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 diş sarımsak (isterseniz katmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı et suyu

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nane ( isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
Bütün malzemeyi tencereye koyun.
Daha sonra süzgeçten geçirip veya blenderle püre haline getireceğimiz için içi parçalar hainde doğrayın.
25-30 dakika kısık ateşte pişirin.
Püre haline getirin.
Sos malzemesini hazırlayıp çorbanın üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
Evde en sevilen çorbalardan birisi. Yapımı da çok kolay. Size de tavsiye ederim.

Perşembe, Kasım 02, 2017

SUSAMLI KURABİYE TARİFİ

Susamlı, Kurabiye, Tarifi, Krem, Peynirli, Çay, Nefis,Kişniş otu

SUSAMLI KURABİYE TARİFİ

6 Kişilik
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı krem peynir
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 yumurta sarısı(üzeri için)
  • Susam (üzeri için)
Derin bir kaba unun önce 2 su bardağını koyun.  Ortasını açın. Yumurta, tereyağı, süt, krem peynir, kabartma tozu ve kırmızı toz biberi ekleyin. Yoğurun. Kalan yarım su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin.  Un genelde tam yetiyor ama yine de ölçülü katmanız doğru olur.
Streç filme sarıp buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Unlanmış zeminde 1 santim inceliğinde hamur  açın.
Şekilli bir kurabiye kalıbıyla ya da elinizle şekil vererek yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Servis edin.
Afiyet olsun.
NOT: Krem peynir yerine yarım su bardağı beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri kullanabilirsiniz.

Çarşamba, Kasım 01, 2017

Mastabe

Mastabe Tarifi- borani, sarımsaklı yoğurtlu pazı yemeği, Osmanlı mutfağı

Mastabe, Osmanlı Mutfağında sıkça yapılan bir yemek. Aslında çoğumuzun bildiği Sarımsaklı Yoğurtlu Pazı yemeği. Meze olarak da kullanabileceğiniz gerçekten çok lezzetli bir yemek. Anadolu'da bazı yörelerde Borani olarak veya ayran aşı olarak biliniyor ve ıspanak gibi yeşil sebzelerle de yapılıyor.
Onların benzeri bir yemek.  Hafif ve kolay yapılan yemekleri sevdiğim için sizlerle paylaşmak istedim. İşte tarifi;

Mastabe Tarifi:

4 Kişilik
Malzemeler:

  • Yarım kilo (2 demet) pazı
  • Yarım kilo süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı su
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Pazıyı iyice yıkayın. İri parçalar halinde doğrayın. Kaynayan suyun içine koyun. 5 dakika haşlayın. Önceden hazırladığınız soğuk suyun içine çıkarın. Sonra iyice süzün.
Sarımsağı ezin. Yoğurda katın. suyu ve tuzu ekleyip karıştırın
Son olarak iyice süzülen pazıyı da ekleyip güzelce karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağını gezdirin.
Afiyet olsun.

Cumartesi, Ekim 21, 2017

KUŞ ÜZÜMLÜ BAHARATLI KEK TARİFİ

Kuş, Üzümlü,Baharatlı, Kek, tarifi, Çay, Keyfi, İkram
Değişik kek tarifi arayanlara önereceğim bir kek. Kuş üzümü katılıyor. Ayrıca baharatlarla aroması zenginleştirilmiş. Baharatlar tam kıvamında. Baskın tatları yok.  Deneyin derim.
KUŞ ÜZÜMLÜ BAHARATLI KEK
8-9 kişilik
Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağı (yaklaşık 1/2 su bardağı ediyor)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar,
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kuş üzümü (40-50 gram)
  • 1-2 yemek kaşığı pudra şekeri(üzerini süslemek için isteğe bağlı)
Kuş üzümlerinin saplarını temizleyip, yumuşaması için sıcak suda 5-10 dakika bekletin. Süzün. Havlu kağıt üzerine alıp kurulayın. 1 tatlı kaşığı un ekleyip karıştırın.
Tereyağını eritin. Sıvı yağı ekleyip karıştırın.
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Yumurtaları karıştırma kabına kırın. Toz şekeri de ekleyip rengi açılana ve pürüzsüz olana kadar çırpın. Süt, yağ, un, kabartma tozu ve baharatları ekleyip 2-3 dakika çırpın. Kuş üzümü de katın. Kaşıkla karıştırın. 
Yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.
NOT: Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebiliyor. 35. dakikadan sonra keke temiz kuru bir bıçak veya kürdan batırın. Kuru çıkarsa pişmiş demektir. Hafif nemli ise 5-10 dakika daha pişirin. 

Cumartesi, Ekim 14, 2017

Kivi Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?

Reçel, tatlı, kış, meyve, kahvaltılık, kişniş


Kivi reçelini ilk defa denedim. Çok güzel bir reçel oldu. Hafif yeşilimsi rengi, ağza arada gelen ve çıtır çıtır patlayan çekirdekleri ve nefis kivi parçaları ile bence güzel ve değişik aromalı bir reçel oldu. İlk defa yaptığım için karanfil veya tarçın gibi aromalar katmadım. Belki yakışmaz diye düşündüm. Bu haliyle de nefis oldu. Değişik reçeller seviyor iseniz deneyin derim.

Cuma, Ekim 13, 2017

AY ÇEKİRDEKLİ KURABİYE

Ay, Çekirdekli, Kurabiye, Tarifi, Kişniş, otu, Kolay, Pratik, Çay, Kahve
AY ÇEKİRDEKLİ KURABİYE TARİFİ
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 150 gram tereyağı
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Üzeri için ay çekirdeği
Yumurtanın sarısı ile beyazını ayırın. Sarısı hamura katılacak. beyazı sonra kullanılacak.
Fırını 170 dereceye ayarlayın. 
Fırın tepsisine mümkünse yağlı kağıt serin veya tepsiyi yağlayın.
Derin bir kapta un, tereyağı, yoğurt, yumurtanın sarısı, sıvı yağ, sirke, kekik, karabiber ve tuz ile kabartma tozunu iyice yoğurun. 
Cevizden büyük yuvarlaklar yapın.
Önce yumurta beyazına sonra ay çekirdeğine bulayın.
Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri üzeri çok hafif kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Not: Unu kontrollü koyun. Tam yetebilir ama gerekirse hamurun durumuna bakarak biraz ekleyebilirsiniz.