Cumartesi, Kasım 10, 2012

YEŞİL MERCİMEK SALATASI


 Eşimin dediğine göre kurban bayramından bu yana çok fazla kırmızı et yemişiz. Azaltmamız ve sebzeye ağırlık vermemiz gerekiyormuş. Bu uyarıyı almasam, ben aynı şevk ve hızla yeni tarifler yapmaya devam edecektim. 
Anlamıyorum ki sonuçta yaptığım yemekler en sağlıklı şekilde yapılmış yemekler. İçlerinde evet et var ama sebzede var. Baharatlar da  var. 
Yani diyeceğim bir günde almanız gereken besin gruplarının önemli bir kısmını içeriyor. Biraz sinir oldum. Başka erkekler et yemeği der başka bir şey istemez. Benim eşim ise sebze hemde etsiz sebze yemeği istiyor. O yüzden bu hafta onu bıktırana kadar sebze yemekleri yapacağım. 
Mesela bugün menüde çorba ve tarifini birazdan sizlerle paylaşacağım harika bir salata tarifi var. 
Değişik salata tariflerini çok severim. Bu tarifte onlardan birisi. Size önerim ızgara bir tavuk yada ızgara etle servis etmeniz. İnanın birbirini harika tamamlar. İşte o renk ve lezzet cümbüşü salatanın tarifi.
YEŞİL MERCİMEK SALATASI:
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü (isteğe göre)
  • 1 adet havuç
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 büyük boy domates
  • 4-5 adet taze nane yaprağı
  • 5-6 dal dereotu
  • 7-8 dal maydanoz yaprağı
Salata sosu için:
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 1 büyük diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Kuş üzümünü, yumuşaması ve şişmesi için suda bekletin.
Mercimek ve pirinci ayıklayın ve bolca yıkayıp ayrı kaplarda  1 er çay kaşığı tuz ile birlikte bol suda haşlayın. Mercimeği hafif diri kalacak şekilde 16-17 dakika haşlayın.
Pirinci ise yaklaşık 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Sonra ikisini de süzün ve soğuk sudan geçirip tekrar süzün. Salata kasesine alın.
Havucun kabuğunu temizleyip, rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyup, fındık büyüklüğünde doğrayın.
Yeşil soğanı, naneyi  ve dereotu ile maydanozu bol suda yıkayın. süzün ve ince doğrayın. Şişmiş kuş üzümlerini, kıydığınız yeşillikleri, havucu ve domatesi katın.
Salata sosu için.  zeytinyağı, toz şeker, kimyon, sirke, limon suyu, ezilmiş sarımsak, karabiber ve 2 çay kaşığı tuzu iyice karıştırın.
Hazırladığınız sosu salataya dökün. Bir kaç kere daha karıştırın. 1-2 saat tatların birbirine karışması için bekletin. Izgara et veya tavukla servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Limon suyu ve baharatların miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Kuş üzümü de isteğinize kalmış.

PEYNİRLİ POĞAÇA


Bilmem hatırlar mısınız  daha önceden mahlepli ve peynirli  poğaça tarifini sizlerle paylaşmıştım. Kızım Ceren, 'annecim poğaça güzel ama neden puf puf değil ?' diye sormuştu. Bende, mayalı hamurdan yapmadığımı, bir daha ki sefere istediğin gibi puf puf poğaça yaparım demiştim.  Ve yaptım. Un olarak kepekli un kullandım. Siz beyaz un kullanabilirsiniz. Ceren beğendi. Görüntüsünden ve puf pufluğundan sınavı geçtim. Çok sevinçliyim.

PEYNİRLİ POĞAÇA:
16 Adet
Malzemeler:
  • 100 gr. tereyağı
  • 250 ml. su(25 tepeleme yemek kaşığı)
  • 25 gr. zeytinyağı (3 tepeleme yemek kaşığı)
  • 500 gr. kepekli veya beyaz un(27 tepeleme yemek kaşığı)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı tuz veya deniz tuzu
  • 25 gr. yaş maya
İç malzemesi :
  • 50 gr. beyaz peynir
  • 8-10 dal maydanoz
Üzeri için:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1-2 yemek kaşığı su
  • susam, çörek otu
Yaş mayayı ufak parçalara ayırın. Şeker ve  ılık su ile birlikte karıştırın. 10 dakika bekletin. Üzerinde köpükler oluşmaya başladıysa mayalanma işlemi aktifleşmiştir. Tereyağını eritin. Ilık hale getirin. Maydanozu dallarından ayırıp, incecik doğrayın ve beyaz peynirle karıştırın.
Unu ve tuzu bir yoğurma kabına eleyin. Karıştırın. Erittiğiniz tereyağını, zeytinyağını ve mayalı suyu ekleyin. Kulak memesinden birazcık daha yumuşak elastik bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Yağlanmış bir kapta, üzerine nemli bir bez örterek yarım saat mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz yarım saatin sonunda iki katı kadar olacaktır.
Hamurlara işlem yapacağınız tezgahınızı hafiften unlayın.Yarım saatin sonunda eşit büyüklükte 15-16 tane  bezeye bölün.
Elinizle yuvarlak biçim verin ve üzerine hafifçe bastırarak yassılaştırın. Hazırladığınız içten çok az koyup, alt kısmı, üste gelecek kısımdan biraz daha ileride olacak şekilde katlayıp, elinizin iç aya kısmıyla üzerine hafifçe bastırın. Sonra  baş parmağınızla uç kısımdan biraz içeriye, baskı yaparak hamurun kenarının birbirine yapışmasını sağlayın.
Yağlı kağıt serili yada yağlanmış tepsiye dizin. Yarım saat tekrar mayalanması için bekletin.
Eğer yuvarlak poğaça  yapacaksanız yine yuvarlak bezeleri yassılaştırın ve iç malzemeden koyup, tüm kenarları ortada büzüştürerek birleştirin (foto 7) ve kapattığınız kısmı alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Yarım saat kadar, ikinci mayalanma için tepside bekletin. Sürenin sonunda yumurta sarısı ve su ile hazırladığınız bulamacı tüm poğaçalara sürün. Üzerlerine susam, çörek otu serpin.
Daha önceden 180 dereceye ayarlanıp, ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Perşembe, Kasım 08, 2012

ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK

Sizlerle bugün aslında basit ama davetlerinizde misafirlerinize ikram edeceğiniz kadar lezzet ve görüntüsü olduğunu iddia ettiğim bir tarif paylaşacağım.
ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK:
4 Kişilik
Malzemeler
  • 4 adet tavuk budu
  • 3 su bardağı arpa şehriye
  • 1 demet maydanoz 
  • 2 adet domates (küp doğranmış konserve de olur)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kırmızı veya çarliston biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı sıcak su.
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Terbiye için:
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan İnce kıyılmış veya rende)
  • 2 çay kaşığı biberiye veya kekik
  • 4 çorba kaşığı sirke
Terbiye için verilmiş malzemeleri karıştırın.
Tavuk butlarını yıkayın ve her taraflarını terbiyeye bulayıp, mümkünse terbiye içinde, 1-2 saat yada en az yarım saat buzdolabında bekletin.
Kuru soğanları ince yemeklik doğrayın. Kırmızı yada çarliston biberleri ince halkalar olarak doğrayın. Sarımsakları ezin.
Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozları bol suda yıkayıp, incecik kıyın.
Bir tencereye sıvı yağı koyun. ısınınca ince doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin ve kavurun.
Tavukları terbiyeden çıkarıp kavurduğunuz soğana ekleyin. 7-8 dakika tavuklar kızarana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulmuş tavuklara 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kaynayınca ocağı kısın ve 30 dakika pişirin.
Sürenin sonunda, ince halka şeklinde doğradığınız biberleri ilave edip yine kısık ateşte 8-9 dakika daha pişirin. 
Ayrı bir tencerede, tereyağını eritin. Arpa şehriyeleri katın ve altın sarısı olana kadar kavurun.
Küp doğranmış domatesleri ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tuzunu, karabiberini ekleyin.
Kaynayınca ateşi iyice kısarak, şehriyeler suyunu çekene kadar pişirin.
Ateşi kapatmadan hemen önce kıyılmış maydanozları (2 yemek kaşığını servis sırasında süslemek için ayırın) şehriyelerin üstüne serpin.
En az 15 dakika bekleterek pilav gibi demlenmesini sağlayın. 15 dakika sonra şehriyeyi bir iki kere karıştırdıktan sonra servis tabaklarına alın.
Üzerine tavuk butlarını yerleştirip, kekik ve maydanoz serpin. Afiyet olsun.

Pazartesi, Kasım 05, 2012

ZEYTİNYAĞLI MANTAR

Zeytinyağlı Mantar Tarifi, Mantarlı Tarifler, Zeytinyağlı, Kisnis, Yemek
Bunca zaman oldu mantarı seviyor muyum sevmiyor muyum hala karar verebilmiş değilim. Çorbasını sevmiyorum ama fırın mantara bayılıyorum. Pizzada sevmezken,  etli patatesli kavurmasına hiç hayır demem. Gerçekten mantar hakkındaki düşüncemin ne olduğuna hala karar veremedim. Bugün zeytinyağlı mantar yaptım. Ve beğendiğim bir mantar yemeği daha oldu. İşte tarifi:
ZEYTİNYAĞLI MANTAR TARİFİ
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. mantar
  • 20-25 adet arpacık soğanı yada 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates yada 500 gr. kiraz domates
  • 5 adet çarliston biber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • yarım limonun suyu
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  1.  Mantarları mümkünse yıkamadan temiz bir bezle yada peçeteyle temizleyin. Çünkü mantarın çok çabuk su emme özelliği vardır. Yada mantarın çok ince olan kabuğunu soyun. Çok büyükleri varsa 2 ye bölün.
  2. Soğanların kabuğunu soyun. Büyük soğan kullanacaksanız 4 e veya 6 ya bölün veya iri parçalar halinde doğrayın.
  3. Çarliston biberleri iri halkalar halinde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyup ezin. Maydanoz ve dereotunu bol suda yıkayın . İncecik doğrayın.
  4. Büyük domates kullanacaksanız, kabuklarını soyup iri parçalara bölün. Kiraz domates kullanacaksanız kabuklarını soyup, ikiye bölün yada tam olarak kullanın.
  5. Bir tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Arpacık soğanları katın ve sararıncaya kadar kavurun. Mantarları ekleyin. Kavurmaya devam edin. Suyunu salıp tekrar çekene kadar kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.
  6. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri ekleyin. Biberleri ve sarımsakla, şekeri ilave edin. Tuzunu, karabiberini katıp tatlandırın. 5-6 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatın.
  7. Kalan zeytinyağını ve limon suyunu bir kapta çırpıp pişmiş olan yemeğinizin üstüne gezdirin. 
  8. Dereotu ile maydanoz karışımını üzerine serpin. Soğuyunca servis yapın.

Pazar, Kasım 04, 2012

KREMALI ETLİ BEZELYE

  Şunu söylemeliyim ki kremalı yada kremasız, nasıl yaparsanız yapın lezzetli bir yemek. İçine katılan krema yemeği yoğunlaştırıyor.
Yeşillikler  özellikle yeşil soğan ise ayrı bir lezzet katıyor. Güzel değişik bir yemek. Pirinç pilavı yemeği harika tamamlıyor. Tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun. Sevgilerle.
KREMALI ETLİ BEZELYE TARİFİ:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1/2 kg dana eti
  • 500 gr donmuş yada taze bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı yada sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı su veya et suyu
  • 9-10 dal dereotu
  • 3-4 yaprak taze nane
  • 6 adet taze soğan
  • 1 su bardağı krema(200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Dana etini ince uzun şeritler halinde doğrayın.( ince ve işaret parmağınızın 1,5 katı uzunluğunda). Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Taze soğanı, dereotunu ve naneyi bol suda yıkayın. Taze soğanı bir kaç santim uzunluğunda doğrayın. Dereotu ve naneyi ince kıyın.
Bir tencereye yağı koyun. Eriyince eti katın. Biraz kavurduktan sonra soğanı ilave edin.
Soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine unu serpin karıştırın. Et suyunu ilave edin ve kaynayınca ocağı kısıp 15 dakika pişirin.
Sonra bezelyeleri katın  tuz ve karabiberi ilave edin. Yemeğin suyu azalana kadar 25- 30 dakika daha pişirin. Yemeği ateşten almadan hemen  önce kremayı, yeşil soğan, nane ve dereotunu ekleyin.
Bir iki kere karıştırıp kapatın. Pirinç pilavı ile servis edin.
NOT: Bu yemeği dana eti yerine kuzu etiyle yaparsanız, pişme süresi daha kısa olduğundan süreleri 5 er dakika kısaltmanızı öneririm.
Bir de koyun eti dana etinden daha yağlı olacağından kremayı yarı yarıya azaltmanızı öneririm. Yeşil soğanlarınız mümkünse çok kalın olmasın. Eğer kalınsa beyaz kısımlarını ya ikiye bölün yada yemeğe 1-2 dakika önce katın.

Cuma, Kasım 02, 2012

PATLICANLI VE PİRİNÇLİ KÖFTE


Köfteyi çoluk çocuk herkes sever. Herkesin damak tadına hitap eden bir köfte mutlaka vardır.
Hamburger köfte, İzmir köfte, kuru köfte, içli köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, dalyan köfte,   kadın     budu   köfte saymakla bitmeyecek sayıda köfte çeşidi var. 
Hepsinin tadı da birbirinden farklı, birbirinden lezzetli. Özellikle çocuklar köfteyi çok severler. Bence, köftenin bir büyük yararı da içine envai çeşit malzeme katılabildiğinden çok besleyici olmasıdır.
Mesela çocuğunuza yediremediğiniz bazı yiyecekleri köfteyle büyük bir rahatlıkla yedirebilirsiniz. Örneğin birazdan size tarifini vereceğim köftede patlıcan var. Hiç fark edilmiyor ve rahatlıkla yediriyorsunuz. 
Değişik bir köfte. Kadın budu köfteye benziyor. Merak edip denerseniz umarım beğenirsiniz. 
Ben evdekilerden tam puan aldım . O yüzden de hemen yayınlamak istedim. Sevgilerle.