Pazar, Şubat 17, 2013

Ayva Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır?



Reçelleri ve marmelatları severim. Etkileyici lezzetleriyle kahvaltı sofrasına renk katar, tat katar. Çilek reçelinin kokusunu, vişnenin  hafif mayhoş tadını, ayvanın hem kokusunu hem tadını çok severim, hepsi birbirinden güzeldir. Kızarmış sıcacık ekmek diliminin üzerine tereyağını sürüp, sonra da reçelle kaplayıp afiyetle yemek kadar güzeli var mı? Daha evvel sizlerle çilek ve elma reçeli tarifimi paylaşmıştım. Dün canım ayva tatlısı çekince biraz fazla aldırayım dedim.

Çarşamba, Şubat 13, 2013

KALPLİ YAŞ PASTA


14 Şubat Sevgililer Günü bir kaç gün sonra kutlanacak. Nereye baksam bununla ilgili yazılar, reklamlar, alınacak verilecek hediyeler görüyorum. En iyisi bende bu heyecana katılayım dedim. Ne yapayım diye düşünürken en iyi seçeneğin  kalp şeklinde yapacağım bir yaş pasta olacağına karar verdim. Evde sevginizi katarak yapacağınız lezzetli bir pastadan daha güzel bir hediye düşünemiyorum. Hemde çok fazla uğraşmadan rahatlıkla herkesin yapabileceği bir pasta. Vakitten kazanmak için hazır pasta tabanı kullandım. Bana sadece kremayı hazırlamak ve süslemek kaldı. Pastamın süslemesini yapan Ceren'ime çok teşekkür ediyorum. Sonuç çok güzel bir yaş pasta oldu. Sevgililer Gününüz kutlu olsun.

Pazartesi, Şubat 11, 2013

CEVİZLİ TAHİNLİ RULO ÇÖREK


Geçen gün kahvaltılık tahinli pekmez yapmak için kocaman bir kavanoz tahin alınca olanlar oldu. Hem kızların hem de benim ilk aklıma gelen şey tahinli çörekti. Yapalım mı yapmayalım mı diye epey düşündükten sonra yapmaya karar verdim. Lezzetli ve birazcıkta kalorili bir lezzet olduğundan 1 tanecik yeriz dedik ama gelin görün ki bugüne yani pazar kahvaltısına bir kaç tane kalmıştı. İnsan yemekten kendini alamıyor. tahin ve ceviz şekerle bir araya gelince lezzet bombası oluşturmuş. Nasıl yemezsin ki. Umarım sizde merak eder ve denersiniz. Şimdiden afiyet olsun.
CEVİZLİ TAHİNLİ RULO ÇÖREK:
15 Adet
Malzemeler:
  • 65 gr. çok yumuşak margarin
  • 7 yemek kaşığı ayçiçeği veya mısır özü yağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 15-16 yemek kaşığı un
İç Harcı için:
  • 1 çorba kasesi kırılmış ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri İçin:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Sarısının içine 1 yemek kaşığı sıvı yağ katıp karıştırın. Çöreğin üstüne sürmek için ayırın.
Derin bir kaba iyice yumuşatılmış margarini koyun. parmak uçlarınızla iyice eritin. Sıvı yağı ekleyip karıştırın. Devamında yoğurt ve sirkeyi, yumurta beyazını, tuzu katın. Karıştırırken unu ve kabartma tozunu kaşık kaşık ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.  10 dakika dinlendirin. 
O sırada fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Bir çorba kasesi kadar ceviz içine tahin ve toz şekeri katıp karıştırarak iç harcı da hazırlayın.
Dinlenen hamuru unladığınız zeminde üstüne de un serptikten sonra yaklaşık 30 cm boyunda ve 15-20 cm eninde dikdörtgen şeklinde açınız. Cevizli tahinli harcı üstüne serpiştirin.
Uzun tarafından bükerek rulo şekline getiriniz. Keskin bir bıçakla yaklaşık  2 parmak kalınlığında kesiniz. Üst  kısımlarına yumurta sarısı sürdükten sonra, önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika üstü kızarana kadar pişiriniz. Ilınınca servis yapınız.
NOT: Bu çörekte fark ettiğiniz gibi sadece iç harcında şeker var. Bu yüzden çok şekerli değil. Hafif ve insanı baymayan bir tadı var. 
Siz daha şekerli seviyorsanız isterseniz iç harcındaki şekeri arttırabilir yada hamura bir kaşık şeker ekleyebilirsiniz. Hatta yumurta sarısını sürdükten sonra üstüne toz şeker serpebilirsiniz. Her türlü güzel olacağına eminim. Ceviz yerine fındıkta kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Pazar, Şubat 10, 2013

ELMALI KEREVİZ SALATASI

Normalde kerevizi pek sevmem. Ama konu salatası olunca, kereviz sevmeyen birisi olduğuma inanamıyorum. İnsan sevmediği bir sebzenin salatasını nasıl bu kadar sevebilir ki. Bence sizde kerevizi sevmeyenlere,  bu enfes salatayı yaparak sevdirebilir ve yedirebilirsiniz. İşte tarifi:
ELMALI KEREVİZ SALATASI:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 adet yeşil elma
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 yemek kaşığı limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı ceviz içi
  • 2-3 adet ceviz içi( süslemek için)
Derin  bir kaseye mayonezi, yoğurdu ve limon suyunu koyun. Karıştırın. Kerevizin kabuğunu soyun ve rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Kereviz çok çabuk karardığı için hemen mayonezli sosa ekleyip karıştırın. Elmayı da iri kısımla rendeleyin. Onuda hemen kerevizli karışıma ekleyin. Çünkü elmada çok çabuk kararır. Tuzu isteğe göre ekleyin tuzsuz da olabiliyor. Cevizi küçük parçalar halinde ezin. Salataya katın. Salatayı son kez bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde harmanlayın. Servis tabağına alın. Ceviz ve elma dilimleriyle süsleyin. Afiyet olsun.
NOT: Kereviz ve elma çok çabuk kararan yiyecekler olduğu için bu salatayı servise yakın zamanda yapın. Tuzlu veya tuzsuz hazırlanabilen bir salata. Tuz isteğinize kalmış. İsterseniz yoğurt kullanmadan sadece mayonezle de yapabilirsiniz. Yada yoğurt mayonez oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Birde isterseniz  sadece kerevizli yapabileceğiniz gibi elma yerine havuçta kullanabilirsiniz. Bu salataya oda çok yakışıyor. 

Çarşamba, Şubat 06, 2013

Hardal Soslu Ispanak Yatağında Dil Balığı Tarifi

Hardal, Soslu, Ispanaklı, Dil, Balığı, Balık Tarifi, Kişniş otu

Bugün, ilk defa bir balık tarifi ile karşınızdayım. Şimdiye kadar yüze yakın tarif paylaştım hatta aralarında Karides Güveç bile vardı. Ama balık tarifi hiç olmadı. Bunun nedeni balık sevmediğimden değil. Tabii ki seviyorum. Sadece evde yapmıyorum çünkü kokusu günlerce siniyor ve benim başım ağrıyor. Biraz koku alma duyularım fazla gelişmiş. 

Neyse sonuçta bir yemek blogum var ve evde balık yapmama kararımı yeniden gözden geçirmem gerekti. Birkaç tarif incelememden sonra basit bir şey ile başlayayım dedim. Hardallı sosa bulanmış ıspanak ve üzerinde lezzetli kılçıksız, yemesi kolay dil balığı. Muhteşem oldu. Eşim yemeği bitirene kadar 3-4 kere "Nefis olmuş mutlaka bloguna koy" dedi. Umarım siz de beğenirsiniz.

Salı, Şubat 05, 2013

SU MUHALLEBİSİ

Su muhallebisi çok basit ve hafif bir tatlı. Saray mutfaklarından günümüze kadar ulaşmış sütlü tatlılardan bir tanesi. İçinde yağ olmadığı için kalorisi az bir tatlı. Sütlü tatlı seviyorsanız rahatlıkla yiyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
SU MUHALLEBİSİ:
6 kişilik
Malzemeler:
  • 1 lt. süt (1 bardağı su olabilir)
  • 5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 9 yemek kaşığı nişasta(tercihen buğday nişastası)
  • 15 yemek kaşığı su
  • !/2 su bardağı gül suyu (üzeri için)
  • 6 tatlı kaşığı pudra şekeri veya
  • 6 yemek kaşığı pekmez 
Nişastaya suyu katarak karıştırıp sulanmasını sağlayın. Tencereye sütü, şekeri ve tuzu koyup karıştırarak bir taşım kaynatın. Sütü bir çırpma teli yardımıyla devamlı karıştırırken, sulandırdığınız nişastayı yavaş yavaş katın. Dibi tutmasın diye tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak orta ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Mikserle 1 dakika kadar karıştırın.Yaklaşık 5-6 cm. derinliğinde bir kabı ıslatın fazla suyunu süzün. Muhallebiyi biraz yukarıdan ıslak kaba dökün. Soğumaya bırakın. Ilınınca buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin. Servis tabağına alın. Üzerine yaklaşık bir kaşık yada ne kadar isterseniz pudra şekeri koyun. Muhallebinin dibine gül suyu dökün. Servis yapın. Pudra şekeri yerine pekmezle de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Su muhallebisi tariflerini araştırdığımda gördüm ki, bir kaç çeşit tarif var. Hepsi aşağı yukarı aynı sayılır ama bazılarında süt biraz su ile karıştırılmış. Bazılarına tuz katılmamış. Bazılarının içine 1-2 kaşık gül suyu katılmış. Ama bende ki 3 kitapta da tarif sütle yapılmıştı ve tuzda katılmıştı. O yüzden sizler de isterseniz yada evde süt azsa birazını suyla değiştirebilirsiniz. Birde gül suyunun yiyeceklere katılanlardan olduğuna emin olun. Gül suyunun kokusu ve tadı yoğun gelirse biraz suyla karıştırabilirsiniz. Şeker veya pekmez ikisi de bu tatlıya çok yakışıyor.