Cuma, Eylül 06, 2013

KAKAOLU BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI


Bugün sizlere tarifini vereceğim tatlı, yapılışı çok basit ama bir çok değişik sunumla hepsi birbirinden lezzetli tatlılara dönüşebilen bir tarif. Ne olduğunu merak ettiyseniz söyleyeyim. Sütlü irmik tatlısı. Ana malzemeler süt, irmik ve şeker. Evet aslında bu kadar az malzemeden oluşuyor. İsterseniz sadece bu şekilde pişirip ikram edebilirsiniz. Yada  alt tabana kakaolu bisküvi döşeyerek, yada üstünü meyve ve jöleyle süsleyerek yada kakaolu puding  veya marmelatla süsleyerek yapabilirsiniz. Yani bir çok çeşitli yapılması mümkün bir tatlı. Ben bugünlük kakaolu bisküvi ile olanını yaptım. Diğerlerini zaman içinde yaparız.
KAKAOLU BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI
12 kişilik
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 10 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 11 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket Eti kakaolu bisküvi (150 gr.lık)
  • 1/2 su bardağı ufalanmış ceviz veya fındık
  • 1 paket vanilya
  • Üzerini süslemek için Hindistan cevizi
Borcamın dibini biraz ıslatın. Sulu kalmasın ama ıslak olsun. Bir tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri koyun. Ocağı yakın ve devamlı karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ateşi kısın ve yine karıştırarak 5 dakika kadar yoğunlaşarak pişmesini sağlayın. Kapatmadan önce vanilyayı ekleyin. bir kaç kere karıştırıp kapatın. Ilıyınca birazını borcamın tabanına yayın. Bisküvileri üstüne yerleştirin. (Borcamım  4 lü olmak üzere 4 sıra yani 16 adet bisküvi alıyor) Cevizi serpiştirin ve kalan irmiği de en üste dökün. Islak bir kaşık veya spatula ile üzerini düzeltin. Hindistan cevizi ve istediğiniz malzemelerle süsleyin.
NOT: Benim kullandığım borcam ebadında bir kap kullanacaksanız ki yukarıda dediğim gibi 16 adet kare bisküvi dizilebiliyor. Tatlıyı döktüğünüz zaman fazla kalın bir tatlı olmuyor. O yüzden ya 12 kişilik bölün yada biraz daha küçük bir kaba yaparak daha küçük porsiyon hazırlayabilirsiniz.

Salı, Ağustos 27, 2013

DOMATES ÇORBASI

Çorba, domates, DOMATES ÇORBASI TARİFİ, KİŞNİŞ OTU, VEJETARYEN TARİFLER
Domates çorbasını yaz-kış içmeyi seven birisiyim. Üstünde kıtır ekmekle ve bol kaşar rendesiyle sevilmeyi hak eden bir çorba. Zaten başlı başına şifa kaynağı.İçindeki domates çok güçlü bir antioksidan olan likopen barındırıyor. Vücudumuzun kansere karşı savaşmasını sağlıyor. O yüzden bol bol tüketmenizi önereceğim. Şimdi tarife geçiyorum.

Çarşamba, Ağustos 21, 2013

TARÇINLI UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi nasıl yapılır, Kurabiye malzemeleri nelerdir?
Uzun zamandır kurabiye tarifi vermiyordum. O yüzden bu kurabiyeyi sizlerle paylaşmak istedim. Çayla ikram ettiğinizde misafirleriniz bayılacak. Çocuklar bayram edecek. Birazcık kalori bombası bir şey ama lezzeti  o kadar güzel ki. Bence 1-2 tane yemenin bir zararı olmaz diyorum. Sonuçta kırk yılda bir yeniyor. Öyle değil mi :)

TARÇINLI UN KURABİYESİ:
18 adet
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı veya margarin
  • 6  yemek kaşığı pudra şekeri (108-110 gram)
  • 10 veya 11 yemek kaşığı un (160 gram kadar)
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 yemek kaşığı tarçın
  1. Margarini oda sıcaklığına gelene kadar bekletiniz.
  2. Bir yoğurma kabına alarak pudra şekeri ile birlikte krema halini alana kadar bir kaşık yardımıyla karıştırınız. 
  3. Devamında unu, tarçını ve vanilyayı ekleyip, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurunuz.
  4. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak yuvarlak şekiller veriniz.
  5. Yada isterseniz ince uzun rulo şeklinde yuvarlayıp bıçakla biraz eğik kesimler (verev) yaparak yağlı kağıt serilmiş yada direk fırın tepsisine diziniz. (hamur yağlı olduğu için tepsinin yağlanmasına gerek yok)
  6. Önceden ısıttığınız 160 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişiriniz. 
  7. Afiyet olsun.

Pazartesi, Ağustos 19, 2013

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI

Yeşil Mercimek, Erişte, Çorbası, Sağlıklı, Vejetaryen, Tarif, Kişniş Otu, Tohumu
Bu çorbanın birçok adı olduğunu keşfettim. Yöreden yöreye isim değişiyor ama neredeyse malzemeler aynı. 
Bazı yörelerde Kesme çorbası, Erişteli yeşil mercimek çorbası, Dul avrat çorbası, yeşil mercimekli erişte çorbası, Erişteli çorba ve daha bilmediğim isimler almış. Bence isminin ne olduğunun hiç önemi yok. Lezzeti bir harika. Hangi isimle olursa olsun yapacağınız ve herkesin beğenerek yiyeceği bir çorba.

Cumartesi, Ağustos 17, 2013

İzmir Köfte

Köfte tarifleri, İzmir köfte tarifi, Nefis yemek tarifleri için tıklayın!Bu klasik yemeğin tarifini paylaşma zamanı çoktan gelmişti. Pratik bir yemek olması nedeniyle, hemde malzemeleri her zaman evde bulunan şeyler olması nedeniyle tarifini bilmemiz gerektiğini düşündüm. Eminim çoğunuz zaten biliyorsunuzdur ama yemek pişirmeye yeni başlayanlar için işte tarifi:

Cuma, Ağustos 16, 2013

DOMATES SOSLU KÖZDE PATLICAN

Üst üste 2 gündür patlıcanlı tarifler denedim. İkisi de çok beğenildi. Sizlere de zeytinyağlı ve salata olarak ikram edeceğiniz bu tarifleri denemenizi önereceğim.
DOMATES SOSLU KÖZDE PATLICAN
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 4 orta boy patlıcan
  • 3 orta boy domates
  • 1-2 sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
Patlıcanları bir kaç yerinden bıçakla deldikten sonra varsa közleme tenceresinde yada fırında yada kızgın bir tavada yada ocağın üstünde her tarafı pişene kadar közleyin. Biraz soğuyunca kabuklarını soyun ve kararmamaları için önceden hazırladığınız limonlu suyun içinde bekletin.
Patlıcanlar közlenirken sarımsağı ezin. Domatesi rendeleyin.
Kuru soğanı çok küçük parçalar halinde doğrayın. Sos tenceresine sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyin. İyice yumuşayıp sararana kadar kavurun.
Sarımsağı ekleyin. Salçayı katın. Bir iki karıştırdıktan sonra domates rendesini katın. Tuzun 1 çay kaşığı ayırın. Diğerini katın. Karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip tatlandırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10-15 dakika ara sıra dibinin tutmaması için karıştırarak ve kontrol ederek pişirin. 
Limonlu suda beklettiğiniz patlıcanları hafifçe sıkarak fazla suyunu aldıktan sonra bıçakla rast gele doğrayın. Kalan 1 çay kaşığı tuzla tatlandırın. Servis tabağına alıp, eşit miktarda yayın. Üstüne hazırladığınız sosu ekleyin. Ilık veya soğuk servis edin.
NOT: Özellikle belirteceğim pek bir şey yok. Sadece tuzunu ve baharatını kendinize göre ayarlayın diyeceğim. Limonu, patlıcanı beklettiğimiz su için kullandım ama siz isterseniz birazını ayırıp sosa ekleyebilir ve sosa mayhoş bir tat verebilirsiniz. Bir de sosu çok kaynatıp suyunun tamamıyla çekilmesine izin vermeyin. Eğer öğle bir şey olursa 2-3 yemek kaşığı su katın. Bir dakika kaynatın. Sosun sulu olması gerekiyor.