Cuma, Aralık 13, 2013

MANTAR SALATASI

Mantar, salatası, Tarifi, Salata Tarifleri, Mantarlı tarifler, Çay, Glütensiz,
MANTAR SALATASI

Mantar, salatası, Tarifi, Salata Tarifleri, Mantarlı tarifler, Çay, Glütensiz,2  Kişilik
Malzemeler:
  • 6 adet orta veya büyük mantar
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet havuç
  • 5-6 dal dereotu
  • 6-7 dal maydanoz
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Mantarları çiğden incecik yaprak gibi doğrayın.
Domatesin kabuklarını soyun. İkiye bölün. Sonra onları da ikiye bölün. İnce şekilde doğrayın.
Havucun kabuklarını soyun ve rendeleyin.
Dereotu ve maydanozu incecik kıyın.
Hepsini karıştırın
Limon suyunu, zeytinyağını ve tuzu karıştırın . Salatanın üstüne dökün. Afiyet olsun.

Perşembe, Aralık 12, 2013

SICAK ÇİKOLATA

çikolata, sıcak çikolata, sıcak içecek, içecek, tarif, tarifi, nefis, kakao
Kış, bir çok şehrimize çoktan merhaba diyerek buz gibi soğuk ve karla gelmişti. İstanbul'a da  bir iki haftadır geliyorum diyordu.. Ve nihayet birden kar, soğuk, tipi derken öyle bir geldi ki. Bir kaç gündür aralıksız olarak lapa lapa kar yağıyor.  Dün alışveriş yapmak için dışarı çıkmıştım. Eve geldiğimde titriyordum. İnanılmaz bir soğuk var. Oysa evde camdan bakarken güzelliği baş döndürücü. Her ne kadar hoşuma gitse de bir yandan da dışarıda sığınacak  yerleri olmayan canlılar aklıma gelince ya da ısınacak yakacakları olmayan insanlar aklıma gelince üzülmemek elimde değil.
Pencerelerimin önünü görseniz, her yer bulgur ve ekmek dolu. Elimden geldiğince kuşları ve dışarıda ki kedi ve köpekleri beslemeye çalışıyorum. İşte her mevsimin güzelliği olduğu kadar, bu güzellikleri gölgeleyecek üzücü durumları da var.
Yine dışarıda harika bir kar yağıyor. Kızımla evde oturuyoruz ve birden aklıma sıcacık bir çikolatalı  içecek yapmak geldi. Malzemeler bolca var. Neden olmasın. Hadi yapalım, içimiz ısınsın dedik ve yaptık. Her ne kadar hepsini içemesem de içimi ısıtıp, ruhumu çikolatanın güzelim tadıyla ve kokusuyla besleyip, mutlu olacak kadar içtim. 
Size de öneriyorum. Hemen kalkın. Kendinize ve sevdiklerinize yapın. Mutlu olun. İçiniz sevgiyle, keyifle dolsun. Afiyet olsun.

Rulo Köfte

Rulo köfte, Köfte tarifleri, Nefis yemek tarifleri, Lezzetli tarifler
Rulo Köfte, sıkça yaptığım bir yemek sayılmaz. Geçenlerde televizyonda  bir yemek programında yapılışını gördüğümde aklıma geldi. Bunca zaman neden yapmadığımı merak ettim. Aslında cevabı pek bulabilmiş değilim. Sanırım içine konulan haşlanmış yumurtadan dolayı pek sevmiyordum. O yüzden yumurtasız yapmaya karar verdim. Gerçekten de güzel oldu. Siz isterseniz içine katı haşlanmış 3 adet bütün yumurta da koyabilirsiniz.

Salı, Aralık 10, 2013

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Yeşil mercimekli bulgur pilavı / Kolay yemek tarifleri                                                 YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
6-8 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 2 adet yeşil köy biberi
  • 1-2 adet domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 su bardağı su (et suyu da olur)


Yeşil mercimeği ayıklayın.
Yıkayıp süzün. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynayınca ateşi kısarak 5-10 dakika kadar pişirin. Tekrar süzün.
Pilavlık bulguru da ayıklayın. Sudan geçirip süzün.
Kuru soğanı biraz iri  yemeklik doğrayın.
Köy biberlerini ve domatesi de biraz iri küpler halinde doğrayın.
Tencereye yağları koyun. 
Isınınca kuru soğanı katın. 
Sararana kadar kavurun ve yeşil biberleri ekleyin. 5-6 dakika kavurun.
Domatesi ekleyin. Yine 5-6 dakika karıştırarak pişirin.
Bulguru ekleyin. 5-6 dakika kavurduktan sonra yeşil mercimeği, tuz ve karabiber ekleyin. 
Suyu da ilave ettikten sonra, baharatların karışması için yavaşça 1 kere karıştırın. 
Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, bulgurlar yumuşayana ve suyunu çekene kadar yaklaşık 30  dakika pişirin.
NOT: Suyun miktarı sizin kullanacağınız mercimeğin ve bulguru
n su çekme kapasitesine göre değişiklik gösterebilir. 25. dakikada bulgurun yumuşaklığını ve  suyu kontrol edin. 
Su çekmiş ve hafiften çıtırdama sesleri geliyorsa ve bulgur pişmemişse bir kaç yemek kaşığı su ekleyin.
 Eğer tam tersi durum varsa pilav pişmiş ve hala suluysa ateşi en yükseğe getirip tencerenin kapağını açın. Suyunu hemen çekecektir. Afiyet olsun.

Pazar, Aralık 08, 2013

BAHARATLI FIRIN PATATES


BAHARATLI FIRIN PATATES 
4-5 kişilik
Malzemeler:

  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı paprika(tatlı toz kırmızı biber)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Patateslerin kabuklarını soyun veya taze patatesse kabuklarını soymadan iyice fırçalayarak yıkayın. Elma dilimleri şeklinde kesin.
Yani önce uzunlamasına ikiye bölün sonra her parçayı kestiğiniz düz kısım yere gelecek şekildeyken ,bıçağı hafif eğik tutarak 3 e bölün.
Derin bir kaba alın ve tüm malzemeyi katıp iyice karıştırın. 15-20 dakika dinlendirin.
O sırada fırını 200 dereceye ayarlayın. Yağlı kağıt kapladığınız fırın tepsisine  patatesleri yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırında patatesleri yaklaşık 15 dakika pişirin.
Et ve tavuk yemeklerinin yanında yada tek başına servis edin.  Şimdiden afiyet olsun.
NOT:  Baharatların miktarı tamamen size kalmış. Azaltıp çoğaltabilirsiniz.