Pazartesi, Mart 10, 2014

CEVİZLİ YEŞİL ZEYTİN SALATASI

Salataları çok seviyorum. O yüzden bolca salata tarifi vermek istiyorum. Her değişik salata yaptığımda, yeni bir tarifim daha olduğu için çok keyifleniyorum.
Bu tarifimi de çok beğendim. Neredeyse yarısını ben bitirdim. İçindeki ceviz ve zeytin müthiş bir lezzet ikilisi olmuş. Yedikçe yiyorsunuz.
Kızım Ceren'e salatadan ve içindeki malzemelerden bahsedince kuskusun da içine yakışabileceğini söyledi. Benim de aklıma yattı. Siz de bu salatayı sevdiğiniz başka malzemelerle daha da zenginleştirebilirsiniz. Şunu da söylemeliyim ki bu haliyle hiç bir ekstra malzemeye gerek duyulmayacak lezzette bir salata. Şimdiden sizlere afiyet olsun diyorum.



YEŞİL ZEYTİN SALATASI
5-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 2 su bardağı yeşil zeytin veya hazır satılan 1 kavanoz (340 gr) dilimlenmiş yeşil zeytin 
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 3-4 adet taze soğan
  • 1-2 adet sivri biber (İsteğinize göre acı veya tatlı)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/3 demet dereotu
  • 1/3 demet taze nane
  • 1 yemek kaşığı limon suyu veya nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Halka dilimleyin.
Ceviz içini irili ufaklı parçalar haline getirin.
Maydanoz,dereotu ve naneyi bolca yıkayın. Dallarını ayırıp, yaprak kısımlarını incecik doğrayın.
Sarımsakların kabuklarını ayıklayıp ezin veya incecik doğrayın.
Sivri biberi incecik doğrayın.
Taze soğanların baş kısımlarını ve dış kötü kabuklarını temizleyin. Sadece beyaz sert kısımlarını ince halka halinde doğrayın.
Tüm malzemeyi servis kabına alın.  Zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip tatlandırın. Karıştırdıktan sonra servis yapın.
NOT: Ceviz yerine fındık veya badem kullanabilirsiniz. Ama ceviz çok yakışıyor.
Yeşil zeytin çekirdeklerini çıkardığınızda parçalanmış ve halka dilimlenemeyecek hale gelmiş olabilir. Hiç önemli değil. 
Çekirdek çıkarmakla uğraşmak istemezseniz, Hatay zeytini diye açık satılan çok küçük ve çekirdekleri çıkarılmış zeytin var ondan alabilirsiniz. 
Yada kavanozda salamura satılan çekirdekleri çıkarılıp halka doğranmış zeytinler var onu da kullanabilirsiniz. 
Hatta içinde kırmızı biber olan kokteyl zeytinler var onlardan da kullanabilirsiniz.
Nane, maydanoz ve dereotundan sevmediğiniz var ise azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Tabi limon ve zeytinyağının miktarı da size kalmış.

Cumartesi, Mart 08, 2014

TARÇINLI KARANFİLLİ ŞİFA ŞERBETİ

loğusa şerbeti,şifa, şerbet, şerbet tarifi, tarifi, tarifler, içecek tarifi, sağlık, sağlıklı içecekler,
Rengini gördüğümde ve kokusunu içime çektiğimde aklıma ilk gelen şey loğusa şerbeti oldu. Bazı yörelerde kaynar adı da verilen loğusa şerbeti sıcak ikram ediliyor. Üzerine biraz da ceviz veya fındık serpiliyor. İçindeki nöbet  şekeri denilen kırmızı renkteki taş gibi kalıp şeker nedeniyle çok hoş bir rengi oluyor. Ama bildiğim kadarıyla "loğusa şerbeti" 7 baharattan oluşuyordu. Neyse, sonuçta içindeki baharatların şifa kaynağı olması nedeniyle özellikle kışın sıcak içtiğinizde içinizi ısıtarak bir hatta terleterek zararlı toksinleri vücudumuzdan atmamıza yararlı oluyor. Yazın ise soğuk ferahlatıcı ve yine baharatlar nedeniyle rahatlatıcı bir "şerbet" olarak ikram edilebiliyor.

Salı, Mart 04, 2014

KABAK TATLISI

Nefis, Tatlı, Tarifleri, Kabak tatlısı, Çay, İkram, Vejetaryen, Glütensiz,
Aylardır balkonumda duran ve artık bir kenarından siyahlaşmaya başlayarak beni yapmazsan bu gidişle çöpe atacaksın sinyalleri vermeye başlayan bal kabağını üşenmeyip yapmaya karar verdim. Biliyorsunuz bal kabağının kabuğu çok kalın ve serttir. Biraz ben biraz da eşim uğraştıktan sonra kabukları soyabildik. 4-5 kilo kabak çıktı. Ben de dilimledim.  Birazını buzluğa birkaç poşete bölerek koydum.2 kg. kabak tatlısı yapmak için ayırdım.  Kalanları da, önümüzde ki günlerde değişik, lezzetli tatlılar yaparak değerlendireceğim.
Bizde, bal kabağının genelde tatlısı yapılıyor. Bal kabaklı yaş pasta tarifimde onlardan birisi. Oysa yurt dışında yemeği, çorbası, tatlısı yapılarak her çeşit değerlendiriliyor. Ben de çorbasını yaparak sizlerle paylaşmıştım. Ama çorba gibi tuzlu tarifleri bizim damak zevkimize  pek hitap etmiyor. O yüzden ben de tatlı olarak kullanılmasından yanayım. Yine de elimden geldiğince yemeklerini de deneyip sizlerle paylaşacağım.
İster tatlısını ister tuzlusunu yiyin. Bal kabağını mutlaka tüketin. Çünkü saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olan bir sebze.

Çarşamba, Şubat 26, 2014

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI


Geçenlerde yemeğini yapmak için aldığım pazının yapraklarının güzelliğini fark edince, sarmasını yapmaya karar verdim. Sağolsun annem o kadar güzel sardı ki. Çok lezzetli oldu. Ev ahalisi, sarma daha sofraya gelmeden  tencereden birer birer aşırınca bir de baktık ki 1 tabak kalmış.
Biliyorsunuz daha önceden zeytinyağlı yaprak sarma tarifini vermiştim. Pazı sarması da iç malzeme olarak aynısı. Lahanayı da bu iç malzeme ile sarabilirsiniz.
Ayrıca, pazının ayırdığınız saplarını atmayın. Bir kaç yemek kaşığı su ile kısık ateşte 7-8 dakika haşlayıp zeytinyağlı limonlu sos gezdirip yiyebilirsiniz. Harika oluyor.

Çarşamba, Şubat 19, 2014

GLUTENSİZ MEYVELİ PASTA

 Nefis, Tatlı, Tarifleri, Meyveli Pasta, Çay, Kek, İkram, Vejetaryen, Glütensiz,Geçenlerde sevgili arkadaşım Gülhan çay içmeye gelmişti. Glütensiz besinler yediğini bildiğim için ona uygun bir kaç ikram hazırladım. Bunlardan bir tanesi şimdi tarifini vereceğim meyveli pasta idi. Sadece Gülhan değil hepimizin beğendiği hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Ne zaman glütensiz unla hazırlanmış şeyler yesem, aklımdan bundan sonra tüm pasta tariflerimi bu unla yapmalıyım harika oluyor diye geçireceğim kadar güzel ve hafif oluyorlar. Deneyin eminim bu fikrime siz de katılacaksınız.

Pazar, Şubat 16, 2014

MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER

Mutfakta sadece yemek yapmakla iş bitmiyor. Yaptığınız yemeğin veya tatlının ya da böreğin beğenilmesi için yapım aşamalarında dikkat etmeniz gereken şeyler olabiliyor. Bu önemli noktalar yemeğinizin lezzetini kat kat arttırabilir ve beğenilmesini garanti edebilir.
Yapım aşamasına dikkat etmekle de iş bitmiyor. Kullanacağınız malzemelerin. tarifinize azami tat vermesi için önemsemeniz gereken noktalar da var.
Hatta onları sunarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da var.
Satın alırken bile tazelikleri veya görünümleri ile ilgili bir kaç bilgiye sahip olmanız her şeyi değiştirebilir.
Aslında mutfakla ilgili sadece yemek yapımı ile değilde her konuda önemli püf noktaları var.
Eğer bunları biliyorsanız ve yaptığınız şeyleri, püf noktalarını uygulayarak yaparsanız her şey daha iyi , çok daha temiz, çok daha verimli ve çok daha lezzetli olacaktır.
İşte ben bu köşede, mutfakla ilgili her konuda bulabildiğim pratik bilgileri sizlerle paylaşacağım. O kadar çok püf noktası var ki tümünü şu anda yazamayacağım için, düzenli olarak sayfaya eklentiler yapacağım.
Sizlerden ricam ara sıra girerek paylaştığım yeni bilgilerden de haberdar olmanız.. İşte başlıyorum.