29 Kasım 2012 Perşembe

ISPANAK KÖKLÜ YEŞİL MERCİMEK


Bugün sabah sizlerle paylaştığım, ıspanaklı peynirli börek için kullanılan ıspanakların köklerini ve sap kısımlarını atmayın ayırın, başka bir tarifte kullanacağız demiştim. İşte ne zaman evde ıspanak kökü olsa ilk aklıma gelen ve hemen yaptığım yemek ıspanak köklü yeşil mercimektir  Ispanak yeşil mercimeğe çok yakışan bir sebze. Ayrıca ikisi de çok sağlıklı besinler. Denemeyenler için yeni, lezzetli ve sağlıklı bir yemek. Öneririm. İşte tarifim:
ISPANAK KÖKLÜ YEŞİL MERCİMEK :
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • Ispanağın kök ve sapları (2-3 bağ ıspanağa ait) 
  • 1 orta boy soğan 
  • 1 adet çarliston biber 
  • 1 tepeleme yemek kaşığı salça 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 3,5 su bardağı su 
  • 1-2 diş sarımsak 
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • Yarım limonun suyu (isteğe bağlı)
Yeşil mercimeği ayıklayın ve mümkünse 1 saat  suda bekletin. Ya da üstüne çıkacak kadar suyla doldurup 2-3 dakika kaynatın ve bu suyu süzün.
Tencereye sıvı yağı koyun. Soğanı ilave edin ve renk değiştirinceye kadar kavurun. Biberleri , sarımsakları incecik  kıyın ve tencereye ekleyin. Kavurun.
Salçayı katın. Karıştırın ve mercimekleri ekleyin. Suyu ekleyin. Tuz ve baharatlarla tatlandırın.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 5-6 dakika pişirin. En son ıspanak köklerini ve saplarını ilave edin. Bir iki kere karıştırın ve tekrar kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 8-10 dakika kadar pişirin. Ocağı kapatmadan önce mercimeklerin pişip pişmediğini kontrol edin. Dişe gelecek sertlikte ise bir iki dakika daha pişirin. Dinlendirin ve servis yapın. 
NOT: Ben, mercimek yemeğine normalde limon katmıyorum. Canım arkadaşım Yasemin, limonun çok yakıştığını söylediği için limonu da ekledim. Zevkinize kalmış. Eminim limonlu da çok lezzetlidir. Bir de yemek bekledikçe tüm kuru baklagiller gibi mercimekte, yemeğin suyunu çekerek azaltıyor.  Eğer suyu çok azalırsa birazcık kaynar su ekleyerek sorunu çözmüş olursunuz. Sevgilerle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder