Pazar, Temmuz 28, 2013

KÖRİLİ VE SOYA SOSLU TAVUK

Körili, Soya, Soslu, Tavuk, Tarifi, Nefis, Yemek, Kişniş Otu, Tavuklu tarifler,Bugün tavuk yemeği yapmak istedim. Geçenlerde körili ve soya soslu, sebzeli tavuk tarifi okumuştum. Tüm malzemelerin evde olduğunu fark edince onu yapmaya karar verdim. İyi ki yapmışım. Çok güzel oldu. Hem lezzetli hem sağlıklı. Bugünkü iftar menüm  Tarhana çorbası, Körili ve soya soslu tavuk, Pilav ve Güllaç.

Cuma, Temmuz 26, 2013

FESLEĞENLİ PATATES ÇORBASI

ÇORBA, TARİFİ, FESLEĞENLİ, YOĞURT ÇORBASI, SAĞLIKLI, PATATESLİ, KİŞNİŞ
Annem her çarşamba semtimizin pazarına gider. Çok bir şey almaz ama pazarı gezmekten o kadar keyif alır ki gelirken bana da ufak tefek bir sebze alır gelir.
Geçen gittiğinde taze fesleğen almış. Ben de kitaplara bakarken birazdan vereceğim çorbanın tarifini gördüm. Hemen yapmaya karar verdim. Malzemeleri hazırladım. Hatta et suyum kalmamıştı. Buzlukta kocaman bir kemiğim var ama yapmaya zaman yok diye 2 küçük parça kuşbaşı eti çıkardım.
Patatesleri soğanları doğradım. Fesleğenleri çıkarıp yıkayım diye sebzeliği açtım ama fesleğeni bulamadım. Meğer annem bir gün evvel fesleğeni kullanmış. Neyse ki kurutulmuş fesleğenim vardı. Çorbayı onla yaptım. Siz hangisi varsa onla yapabilirsiniz. Tabi öncelik taze fesleğen.

BÖRÜLCE SALATASI


Zeytinyağlı yemekleri ve salataları çok seviyorum. Hatta öyle ki ana yemekten bile çok seviyorum. O yüzden elimde olmadan bu tür tarifleri daha çok vereceğim kesin. Yazın o kadar çok sebze çeşitliliği var ki, mümkün olduğunca fazla yaparak bu sağlıklı yiyeceklerden yararlanmak istiyorum. İşte şimdi sırada beğenerek yaptığım Börülce Salatasının tarifi var. Keyifle yiyeceğiniz, ekmeği suyuna bandırıp ne kadar lezzetli olduğunu söyleyeceğiniz bir salata. Yine aynı sözleri yazacağım. En azından bir kere deneyin ve ne kadar haklı olduğumu görün. Şimdi iftar menüsünü veriyorum. Fesleğenli patates çorbası, Kuzu pirzola ve Bulgur pilavı, Börülce Salatası.
BÖRÜLCE SALATASI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1/2 kg. börülce
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 limonun suyu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz
Börülcelerin uçlarını temizleyin. Sert olanların tanelerini çıkarıp, yeşil kısımlarını atın. Kılçıklı olanların kılçıklarını temizleyin. İyice yıkayın. 2 ye 3'e bölün. Tencereye koyun ve üstünü 2 parmak geçecek kadar su ekleyin 1 tatlı kaşığı tuz katın. Kaynamaya çıkınca ocağı kısın. Yaklaşık 8-10 dakika haşlayın. Yumuşayınca börülceleri süzerek soğuk suya aktarın. Bir iki karıştırıp iyice süzün.
Domatesleri rendeleyin. Sos tenceresine 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Rende domateslerin yarısını ve sarımsakları da ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Ocağı kapatın. Soğuyunca, limon suyunu ve sirkeyi, kalan domates rendesini ve zeytinyağını, tuzu ekleyin. Börülcelerin üzerine dökün.
Lezzetlerin karışması için bir iki kere karıştırın. Servis tabağına alın.
NOT: Börülceler taze olduğu için pişme süresi çok çabuk  olabilir. Genel olarak 8 dakika ama siz arada pişip pişmediğini kontrol edin ki çok pişip ezilecek hale gelmesin. Piştikten sonra süzüp soğuk yada buzlu suya aktarmak şok ederek renginin yeşil kalmasını sağlamak içindir. Limonu çok seviyorsanız bu salata 1 limonun suyunu da kaldırabiliyor. Limonu çoğaltabilirsiniz. Ancak, tüm malzemeleri kattıktan 5-6 dakika sonra tadına bakıp, limon miktarı için karar verin. Çünkü salata iyice soğuyup, börülcelerin sosu içine çekip tadını bulması için biraz zaman tanımak gerekiyor. Her türlü çok lezzetli ve sağlıklı bir salata. Afiyet olsun.

Çarşamba, Temmuz 24, 2013

KABAK BEĞENDİ EŞLİĞİNDE KUZU İNCİK


Geçen günkü iftar menümde, Kabak püreli tavuk yapmıştım ve tarifini sizlerle paylaşacaktım. Ama bir aksilik oldu. Maalesef tarifi veremedim.
O yüzden bugün yine kabak tarifli bir yemeği sizinle paylaşacağım. Aslında, et sevenlerin çok beğendiği bir yemek olan Kuzu inciği, Kabak beğendi ile servis yapmayı denedim. Çok  güzel bir tarif ortaya çıktı. İsterseniz Beğendiği ızgara et veya tavukla da servis edebilirsiniz. Hepsiyle çok iyi gidiyor. En azından bir kere denemenizi tavsiye edeceğim bir yemek.
Eğer isterseniz Kuzu inciği beğendisiz tek başına da yapabilirsiniz. İçindeki sebzeler ve suyuyla muhteşem bir yemek oluyor. Yanına da pilav yapabilirsiniz. Şimdi İftar menümü vereyim. Kırmızı Mercimek Çorbası, Arap tavası, CacıkZeytinyağlı bamya, , salata.
KABAK BEĞENDİLİ KUZU İNCİK
2 Kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet kuzu incik
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1-2 adet küçük veya orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı su
Kabak Beğendi İçin:
  • 4 adet orta boy kabak 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı rende kaşar yada dil peyniri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İncikleri iyice kurulayın. Derin bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı koyup ısıtın ve incikleri yerleştirip, orta ateşte her tarafını kızartın. Suyu ekleyin. Etleri birazcık geçecek kadar su eklemelisiniz. 6 su bardağı yetmezse 1 bardak daha ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 1 saat pişirin.
O sırada havuç, patates ve soğanın kabuklarını soyun. Havucu 4 parçaya bölün. Patatesleri orta boyda seçtiyseniz ikiye bölün. Soğanları tam olarak hazırlayın ve 1 saatin sonunda incik bulunan tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 30 dakika daha pişirin. Süre sonunda, havuç ve patatesleri kontrol edin. Pişmişlerse ateşi kapatın.
İncikler pişerken, Kabakları yıkayın. Kabuklarını soyun ve rendeleyin. Bir tencereye koyun. Kendi suyunu bırakınca altını kısıp, suyunu çekene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Sürenin sonunda hala sulu ise ateşi yükseltip ara sıra karıştırarak suyunu çektirin.
Başka bir tencereye tereyağını koyun. Eriyince unu ekleyip biraz kavurun. Sürekli karıştırarak sütü ekleyin. Pürüzsüz muhallebi haline gelene kadar karıştırın. Kabağı ekleyin. Tuzu ve peynir rendesini ekleyip  karıştırın. Beğendi hazır.
Servis ederken İnciği süzerek alın. sebzeleri de süzün. Beğendiyle servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Kabakların hala suyu varsa, benim bu tür haşlamalar da her zaman kullandığım metot, kabı hafif eğik koyarak suyunun bir kenara toplanmasını sağlayıp, peçete veya kağıt havluya, hatta onlar da yoksa bir dilim ekmeye suyunu çektirme yöntemidir. Her zaman işe yarıyor. Bu arada, incikleri 4 adet hazırlayabilirsiniz. Beğendinin miktarı 4 kişiye de yeter. Sebzelerin miktarı ise isteğinize bağlı. Tuz ise gördüğünüz gibi hala standart verdiğim miktarda, siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca inciğin suyu da çok lezzetli. taneleri süzüp et suyu olarak kullanabilirsiniz. 

Salı, Temmuz 23, 2013

KAYISI HOŞAFI


Ramazanda her gün bir tarif vereceğim dedim. Ama sözümü tutamadım dostlarım. Özür dilerim.
Biliyorsunuz, geçenlerde bahsetmiştim. Kızımın düğününden sonra, artık sağlık kontrollerimi yaptırma zamanı geldi demiştim. Önce annemin sonra benim yıllık sağlık kontrollerini yaptırdım.
Çok şükür çok kötü bir şey çıkmadı ancak, safra kesemde oluşmuş taşlar maalesef bir operasyon geçirmeme yol açtı. Geçen perşembe ameliyatımı oldum. Nihayet bana sancılar yaşatan taşlardan kurtuldum ama onlar yüzünden safra kesemden de oldum.
Şimdi evde dinleniyorum. Günlerdir bilgisayarımı açmamıştım. Bugün düğmesine bastım. Ama kısa süreliğine. O süreyi de sizlerle geçirmek ve beni çok yormayacak basit bir tarif paylaşmak istedim. Malum ramazan ve ramazan da küçüklüğümden beri sofralarımızda gördüğüm hoşaf yada diğer bir adıyla komposto tarifi paylaşmak istiyorum.
Bu arada eğer yanlış bilmiyorsam taze meyveden yaptığımızda komposto, kuru meyvelerden yaptığımızda hoşaf adını alıyor. Genelde her yaş ve kuru meyveyle yapabiliyorsunuz. Şekerinde aşırıya kaçmazsanız, içimi hafif, ferahlatıcı, susuzluk giderici harika bir şey.
KAYISI HOŞAFI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 250 gram kuru kayısı
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1-2 adet karanfil
Kuru kayısıları bir kaba koyun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su dökün. 1-2 dakika bekletip süzün. Kayısıları 4'e bölün. Tencereye koyun. 6 su bardağı suyu ekleyin. 10 dakika kaynatın. Şekeri ekleyin 5 dakika daha kaynatın. Ilıyınca buzdolabına koyun. Soğuk servis yapın.
NOT: Şekerini ne çok tatlı ne de çok tatsız olacak kıvamda ayarladım. Eğer çok şekerli sevenlerdenseniz 1 yemek kaşığı daha ekleyebilirsiniz. 

Salı, Temmuz 16, 2013

DOMATESLİ YOĞURT ÇORBASI

DOMATESLİ, YOĞURT, ÇORBASI, TARİFİ, DİYET, SAĞLIKLI, ÇORBA TARİFLERİ, KİŞNİŞ

Evdeki bir kaç kaşık kalan yoğurdu değerlendirmek istedim. Aklıma bu tarif geldi. İçimi ferahlatıcı hafif bir çorba ortaya çıktı. Yapımı çok basit, malzemesi az ama lezzeti tam tersine çok zengin bir tarif. Yapmanızı öneriyorum. Bugün vereceğim iftar menüm, Domatesli Yoğurt Çorbası,  Kabak Beğendili Kuzu İncik, Kayısı Kompostosu, Salata.