Perşembe, Şubat 28, 2013

ETLİ KARIŞIK DOLMA

Etli; Karışık, Dolma, Tarifi, Nasıl, Yapılır, yemek, Tarifi, Sebze, Kişniş OtuEtli dolma için diyebileceğim pek bir şey yok. Klasik bir yemek. Herkesin, her yemek yapma sevdalısı kişinin bilmesi gereken bir yemek. O yüzden klasik yemekler kategorisinde yerini almış oldu. Ben domates, kabak, dolmalık biber ve patlıcanla yaptım. Ama siz isterseniz orta boy patatesi oyarak onu da ekleyebilirsiniz. Hatta kenarlarına yaprak sarıp onu da ekleyebilirsiniz. Salçalık kırmızı biber var. O da olabilir. Hepsi çok lezzetli olacaktır. İşte tarifi:
ETLİ KARIŞIK DOLMA:
4-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 8 adet orta boy dolma biber
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet domates(birisi süs için)
  • 300 gram kıyma
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 10 dal kadar maydanoz yaprağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2,5 - 3 su bardağı su
Dolmalık biberlerin kapaklarını kesip içini temizleyin. Patlıcanları ikiye bölüp bir oyucu veya çay kaşığı yardımıyla iç kısımlarını oyun. Hemen tuzlayıp kararmamaları için tuzlu suda bekletin. Kabakların kabuklarını sıyırıp onları da patlıcanlar gibi oyun. Domateslerden bir tanesinin etli kenar kısımlarını dolmaların üstüne süs yapmak için küçük parçalara bölün. Diğer 2 domatesin üst kısmını bir kapak şeklinde kesin. İçinin yumuşak kısmını oyun. Üçünden çıkan yumuşak iç malzemeleri rendeleyin. Maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp incecik kıyın. Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde küçücük doğrayın. Bir kaba ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri koyun. Kıymayı ilave edin. Kuru soğanı, 1 yemek kaşığı salçayı, 1 tatlı kaşığı tuzu, maydanozu, domates rendesini, sıvı yağı ve karabiberi katın. İyice karıştırın. Sonra çok sıkı olmayacak şekilde üzerinde bir parmak boşluk bırakacak şekilde sebzeleri doldurun. Domates parçalarıyla üstlerini kapatın. Bir tencereye yan yana mümkünse devrilmeyecek şekilde dizin. Yada yatay koyacaksanız içlerinin boşalmayacağı şekilde birbirlerine yapışık dizin. Kalan 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı tuzu suyla karıştırın. Bir kaşık yardımıyla dolmaların üzerinden gezdirerek dökün. kaynamaya çıkınca ateşi kısarak yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Çarşamba, Şubat 27, 2013

PATATES SALATASI EŞLİĞİNDE TAVUK ŞİNİTZEL

Tavuk Şinitzel, Patates Salatası, Tavuklu Tarifler ve kolay yemek tarifleri Bloğumda
Bugün vereceğim tarifim  Tavuk Şinitzel, ülkemizde en çok tanınan şinitzeldir. Aslında şinitzel,  her türlü etle yapılır. Mesela Viyana'da tavuktan çok et şinitzel meşhurdur. orijinal adı; Schnitzel dir. Anlamı ise; Etin dövülerek inceltilmesi ve ekmek kırıntıları gibi malzemelerle kaplanarak kızgın yağda kızartılması işlemidir. Dışarıda herhangi bir restoranda bir sürü para vererek yediğimiz şinitzeli aynı görsellik ve lezzette hemde çok çok ucuza evde de yapabilirsiniz. İşte hem videolu hemde anlatımlı tarifim. Aşağıda ikisini de bulacaksınız. Videomu izleyip beğen butonuna basarak ve abone olarak beni desteklerseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)

Salı, Şubat 26, 2013

TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI

Tavuklu tarifler, Çorba tarifleri, Pirinç çorbası, tavuklu çorba, glütensiz tarifler
Evde tavuk suyu katılmış yemekleri sevmeyenler var. Pirinç çorbası sevmeyen de var. Hele hele ikisinin bir arada olduğu bir çorbayı duyduğu anda of anne sevmediğim her şey bu çorba da, kesinlikle yemem diyen bir de kızım var. Ve ben  kızıma,  yaptığım çorbayı tattırıp puan vermesini istedim.
Sonuç: İnanılmazı başardım. Kızım 10 üzerinde 10 puan verdi ve koca bir kase çorbayı silip süpürdü. İşte bu lezzetli çorbanın tarifi.

Cumartesi, Şubat 23, 2013

HAVUÇ TATLISI


Bütün içtenliğimle söylemeliyim ki en sevdiğim tatlılardan birisi. O kadar da pratik bir tatlı ki, misafirlerinize kolayca yapabilirsiniz. Sonunda ise övgüleri kabul etmekten başka yapacak bir şeyiniz kalmıyor. Genellikle bütün pasta ve tatlılarda söylediğim gibi bir gece evvelden yaparsanız  yani en azından 6-12 saatlik bir dinlendirme süresi olursa lezzetler birbirine karışıp daha da güzelleşiyor. İşte tarifi.
CEVİZLİ HAVUÇ TATLISI:
6 dilim
Malzemeler:
  • 500 gr.(5-6 adet orta boy) Havuç
  • 5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz (80-100 gr.)
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1/2 su bardağı su (100 ml)
  • 1 paket bisküvi (kakaolu olmayacak)
  • 1/2 su bardağı veya 1 paket hindistan cevizi
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Havuçları, kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Yarım su bardağı suyu ve toz şekeri ilave ederek kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp iyice yumuşayana kadar pişirin. Yaklaşık 25 dakikada suyunun çoğunu çekiyor ve yumuşuyor. Ateşi kapatıp ılımaya bırakın.
O sırada cevizleri biraz iri parçalar halinde ezin. Krem şantiyi 1 çay bardağı süt ile çırpın ve buzdolabına koyun. Havuç ılıyınca isterseniz bir çatal yada blendır yardımıyla biraz daha ezebilirsiniz. Ya da piştiği şekilde de olabilir. İçine sırasıyla cevizi, elinizde rastgele parçaladığınız bisküvileri, hindistan cevizinin birazını, tarçını katın. Kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Eğer malzeme çok yoğun yada kuru olursa 4 yemek kaşığı sütü de ilave edin. İyice karışınca önceden ıslattığınız nemli olan borcam kabına 2-3 parmak kalınlığında olacak şekilde yayın. Üstünü düzeltin. İyice soğuduğu zaman krem şantiyi üstüne yayıp, ince bir tabaka halinde tamamiyle kaplayın. Üstüne bolca hindistan cevizi serpin. Buzdolabında servise kadar dinlendirin.
NOT:Havuç pişerken suyunun çoğunu çekiyor ama eğer sulu olursa ateşin altını açıp kalanını çektirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey havucun dibinin tutmamasıdır. Hem havucun şeker ihtiva etmesi nedeniyle hemde kattığımız toz şeker yüzünden çok çabuk yanabilir. Krem şantiyi kalın sürmenizde bir sakınca yok ama yoğun yağlı bir krema tadı hissetmemek ve tatlınızın hafif bir tatlı olması için ince sürmenizi tavsiye ediyorum. Eminim çok beğeneceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Perşembe, Şubat 21, 2013

ISPANAKLI ÇANAK KÖFTE


Misafirlerinize gururla sunabileceğiniz bir tarif daha vermenin sevinci içindeyim. Hem görselliğinin hemde lezzetinin harika olduğu kolay yapılan bir yemek.
Aslında yemeği biraz geç yaptığım için resmini akşam çekmek zorunda kaldım. O yüzden çok net ve güzel bir fotoğraf olmadı. İnanın resimdekinden daha  güzel görünümlü. En kısa zamanda yemeği tekrar yapıp daha güzel çekilmiş fotoğrafını yayınlayacağım. 
ISPANAK HARÇLI ÇANAK KÖFTE:
8 Adet
Malzemeler:

  • 500 gr. kıyma 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 yemek kaşığı galeta unu 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kekik 
Ispanaklı Harç için:
  • 500 gr. ıspanak 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 çay bardağı rende kaşar 
Sosu için:
  • 1,5 çorba kaşığı salça 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5  su bardağı su 
İlk önce ıspanakları köklerinden ayıklayıp, mümkünse bir kaç kaşık sirke ilave ettiğiniz suda bekletin.  Sirke tüm yabancı maddelerin ve kumların dibe çökmesini sağlayacaktır.
Yoğurma kabına kıymayı, rendelediğiniz soğanı, galeta ununu, tuz, karabiber, kimyon ve kekiği katın. Yumurtayı da kırıp ekleyin. 6-7 dakika yoğurun. 8 eşit parçaya bölüp yuvarlak şekil verin. 
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın kabını yağlayın. 8 parçaya bölüp yuvarladığınız köfteleri kaba yerleştiriniz. Parmağınızı ıslatıp köftelerin ortalarını çukurlaştırın. Fırında 15 dakika pişin. 
Köfteler pişerken ıspanağı iyice yıkayıp süzün ve irice doğrayın. Tavaya incecik doğradığınız soğanı, ezdiğiniz sarımsakları katın. Bir kaç dakika kavurun. Soğanlar sararınca ıspanakları katın ve sadece sönene kadar bir kaç kere karıştırıp, ateşi kapatın.
Sos içinde salçayı ve yağı bir sos kabına koyun. Kısık ateşte hafif kavrulunca suyu ilave edip 5 dakika kaynatın.
Fırındaki köfteleri çıkarıp çukur kısımlara ıspanağı yerleştirin. Salçalı sosu da köftelerin sadece etli kısımlarını kaplayacak şekilde kaba dökün. Tekrar fırına verip 20 dakika daha pişirin. 
Sürenin sonunda rendelediğiniz kaşarları ıspanakların üstüne yerleştirip sadece eriyinceye kadar 5 dakika pişirin.
Biraz dinlendirdikten sonra pilav eşliğinde yemeğinizi servis edebilirsiniz.
NOT: Yemeğin püf noktası köfte harcını iyi yoğurmaktan geçiyor. Aşama aşama olması hariç çok basit bir yemek.  Yine uyaracağım tek nokta tuz. Tuz ayarını kendi damak zevkinize göre ayarlayın.

Pazar, Şubat 17, 2013

Ayva Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır?



Reçelleri ve marmelatları severim. Etkileyici lezzetleriyle kahvaltı sofrasına renk katar, tat katar. Çilek reçelinin kokusunu, vişnenin  hafif mayhoş tadını, ayvanın hem kokusunu hem tadını çok severim, hepsi birbirinden güzeldir. Kızarmış sıcacık ekmek diliminin üzerine tereyağını sürüp, sonra da reçelle kaplayıp afiyetle yemek kadar güzeli var mı? Daha evvel sizlerle çilek ve elma reçeli tarifimi paylaşmıştım. Dün canım ayva tatlısı çekince biraz fazla aldırayım dedim.