Pazar, Aralık 10, 2017
Ispanaklı Kiş Tarifi, Nasıl Yapılır?
Perşembe, Aralık 07, 2017
Ispanak Borani Tarifi
Bir çoğunuzun Borani nedir? diye sorduğunuzu duyuyorum. Borani; Ispanak, pazı, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan gibi yeşil sebzeleri sıcak suda haşlayıp, suyunu sıktıktan sonra, yağda kavurup, sarımsaklı yoğurtla servis etmeye deniyor.
Ben bugün Ispanak Borani tarifi vereceğim. Kesinlikle önereceğim nefis bir yemek.
İşte tarifi:
Ispanak Borani Tarifi
4 kişilikMalzemeler:
- 500 gram ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
Kaynar suda 6-7 dakika haşlayın. Süzgece alıp üzerine biraz bastırarak iyice süzün.
Tencerede tereyağını eritin. İncecik doğradığınız kuru soğanı ekleyip kavurun.
Ispanağı ve tuzu ekleyin. 5 dakika karıştırarak kavurun.
Ateşi kapatıp. Ispanağı ılımaya bırakın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. İyice ezin. Yoğurdu bir kapta ılık su ve sarımsak ile karıştırın.
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket dolmalık fıstık (çam fıstığı)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kaynar suda 6-7 dakika haşlayın. Süzgece alıp üzerine biraz bastırarak iyice süzün.
Tencerede tereyağını eritin. İncecik doğradığınız kuru soğanı ekleyip kavurun.
Ateşi kapatıp. Ispanağı ılımaya bırakın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. İyice ezin. Yoğurdu bir kapta ılık su ve sarımsak ile karıştırın.
Bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.
Yoğurtlu karışımı ıspanağa ekleyin. Servis tabağına alın.
Bir tavada tereyağını eritin. Dolmalık fıstıkları hafifçe sararana kadar kavurun. Kırmızı toz biberi ekleyin.
Sosu ıspanağın üzerine gezdirin. Servis edin.
Afiyet olsun.
Salı, Aralık 05, 2017
NAR SOSLU MOZAİK TART TARİFİ
8 kişilik
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1,5 su bardağı un
- 1,5 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 300 ml krema
- 320 gram beyaz çikolata
- 2 su bardağı Nar suyu(4 adet Nar)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı su
Pazar, Aralık 03, 2017
TERBİYELİ PAÇA ÇORBASI TARİFİ
Havalar soğudu. Memleketimin bir çok bölgesinde kış kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Tabi soğuk hava nedeniyle hastalıklar çoğaldı ve bir çoğumuzun bağışıklık sistemi zayıflamaya başladı.
İşte tam bu noktada sağlıklı beslenme daha çok önem kazanıyor. Hastalanmamak ve ağır ilaçlara maruz kalmamak için şifa niyetine yenilecek içilecek bir çok yemek ve içecek var. İşte bunlardan bir tanesi de Paça Çorbası. Ben terbiyeli olarak hazırladım. İnanın nefis oluyor. Sevmeyenler bile ilaç niyetine içsin. Şimdiden afiyet olsun diyorum.
Perşembe, Kasım 30, 2017
MANTAR DOLMASI TARİFİ
Salı, Kasım 21, 2017
SOSİSLİ ZEYTİNLİ PEYNİRLİ MUFFİN
Kahvaltı en sevdiğim öğün. Her zaman favorim olmuştur. Günün her saati kahvaltıya evet diyebilirim. Kahvaltıyı bu kadar favorim yapan şey, içinde tatlı tuzlu, proteinli, meyveli yani kısacası her türlü besin ögesini içinde barındırması. İşte bu renklilik kahvaltıyı favorim yapıyor.
Bugün kahvaltıda keyifle yiyebileceğiniz, misafirlerinize ikram edebileceğiniz, okuldan gelen çocuklarınızın iştahla yiyebileceği bir Muffin tarifi vereceğim. İçinde sosis, peynir ve zeytin gibi çok lezzetli ve çoğunluğumuzun çok sevdiği malzemeler var. O yüzden de çok güzel oldu.
SOSİSLİ KEKİKLİ MUFFİN TARİFİ12 Adet
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet büyük sosis
- 15=20 adet siyah zeytin
- 50 gram kadar beyaz peynir
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam tatlı veya acı toz kırmızı biber
- Yarım paket kabartma tozu
- 3-4 dal taze kekik
Sosis, zeytin ve beyaz peyniri küçük küpler halinde doğrayın.
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Yumurtayı derin bir kaba kırın. Sütü ve sıvı yağı katıp çırpın. Unu, kabartma tozunu, tuz ve baharatları ekleyin.
Bir kaşık yardımıyla karıştırın. Sosis, siyah zeytin ve peynir ile taze kekiki ekleyin. Spatula ile karıştırın.
Muffin kaplarına doldurun. Üzerine susam, çörek otu gibi sevdiğiniz malzemelerden serpin. Sade de olabilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Perşembe, Kasım 16, 2017
KREM ÇİKOLATALI POĞAÇA TARİFİ
Çocuklar bu poğaçayı çok sevecekler. Hem yumuşacık hem de tatlımı tatlı.
KREM ÇİKOLATALI POĞAÇA:
30 adet
Malzemeler:
NOT: İsterseniz krem çikolata yerine fıstık ezmesi, sade fındık ezmesi kullanabilirsiniz. Yine çikolatalı kremanın içine muz ezip daha değişik bir iç malzeme hazırlayıp katabilirsiniz.
Ayrıca reçel veya marmelat da güzel olur.
Aynı hamuru tuzlu yapabilirsiniz. Toz şekeri yarı yarıya azaltmanız yeterli olacaktır.
KREM ÇİKOLATALI POĞAÇA:
30 adet
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 çay bardağı erimiş tereyağı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 6 su bardağı un
- İçine Krem Çikolata(ben Nutella kullandım)
Derin bir kaba unun 5 su bardağını koyun. ortasını açıp ılık süt, su,sıvı yağ ve tereyağını, kuru mayayı ve toz şekeri ekleyin. Tuzu unun üzerine dökün. Parmak uçlarınızla mıncıklayarak hamur haline getirin. Kalan 1 bardak unu azar azar ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan ama yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Un tam gelebilir veya biraz artabilir.
Bir kaç dakika yoğurup kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üstünü streç filimle veya nemli bir bezle kapatıp 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur 2 katı olunca bir kere daha yoğurun. Cevizden büyük parçalar koparıp. Avuç içiniz kadar açın. Ortasına çikolatalı fındık kreması koyun. uçlarından büzerek kapatın. Tekrar yuvarlayıp, poğaça şekli verin.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.NOT: İsterseniz krem çikolata yerine fıstık ezmesi, sade fındık ezmesi kullanabilirsiniz. Yine çikolatalı kremanın içine muz ezip daha değişik bir iç malzeme hazırlayıp katabilirsiniz.
Ayrıca reçel veya marmelat da güzel olur.
Aynı hamuru tuzlu yapabilirsiniz. Toz şekeri yarı yarıya azaltmanız yeterli olacaktır.
Cumartesi, Kasım 11, 2017
BULGURLU YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Havalar iyiden iyiye soğumaya başladı. Gerçi güzel memleketimin bir yöresinde kar lapa lapa yağarken diğer bir yöresinde hala güneşleniliyor. Bu çorbayı işte o üşüyen ve sıcak bir çorbayla içini ısıtmak isteyenler için paylaşıyorum. Güzel ve doyurucu bir çorba. İçindeki yeşil mercimek sağlığımız için bulunmaz bir gıda. kalp-damar hastalıklarına, bağışıklık sistemine, kansızlığa ve bir çok soruna iyi geliyor. Mutfağımızdan eksik etmememiz gereken bir bakliyat.
BULGURLU YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI:
6 kişilikMalzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı (sıvı yağla karışık olabilir)
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- kırmızı biber, karabiber
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği ayıkladıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kadar kaynatın. Suyu kararacaktır. Bu suyu dökün. 7 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
- Bulguru, et suyunu ve tuzu ekleyip karıştırın. Bulgur pişene kadar yine kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. (Suyunu çekip fazla lapalaşırsa kaynar su ekleyin)
- Bir sos tenceresinde incecik doğradığınız kuru soğanı ve sarımsağı tereyağı ile kavurun. Soğanlar sararınca salçaları ekleyin. Salçanın iyice karışması için 1-2 dakika kavurun.
- Kuru naneyi ekleyin. İsterseniz çay kaşığı ile kırmızı pul biber ve karabiber ekleyebilirsiniz.
- Kaynayan çorbanın üzerine dökün. Karıştırın. 1-2 dakika kaynatıp ocağı kapatın. Bir kaç dakika dinlendirip servis edin.
- Afiyet olsun.
Limon yakışıyor. Limonla servis edebilirsiniz.
Perşembe, Kasım 09, 2017
Mis Gibi Kabak Tatlısı Tarifi
"Bal kabağı" çıkmışken bir kaç tarif vermek lazım. O güzel ve nötr tadıyla hem tuzlu hem de tatlılara yakışan bir meyve. Uzun zaman önce çorbasını paylaşmıştım. Ama itiraf etmek gerekirse çorba olarak pek sevdiğimi söyleyemem. Benim damak tadıma göre değil. Geçenlerde de börek tarifini okumuştum. Şimdiye kadar hiç denemedim. Eğer, unutmazsam ve vaktim olursa denerim. Tadını çok merak ediyorum. Aslında, bence Bal kabağını tatlılarda kullanılmalı :) Tatlılara daha çok yakışıyor. Mesela tartını ve pastasını yapmıştım. Çok güzel olmuştu. Yine tatlısını da yapmıştım. Yeniden paylaşmak istiyorum. Bu da Gülhan'cığımın yaptığı. Paylaşmazsam olmaz :)
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi:
8 kişilik
Malzemeler:
- 2 kilogram Bal kabağı
- 3 su bardağı Toz şeker
- 1 su bardağı Ceviz içi
- 1 çay bardağı Hindistan Cevizi
- Bal kabağını iri parçalar halinde doğrayın. Toz şekeri kat kat serpin. Mümkünse geceden sabaha kadar bekletin. Vaktiniz yoksa bir kaç saat bekleterek şekerin eriyip, kabağın sulanmasını sağlayın.
- Kısık ateşte kabaklar pişip yumuşayıncaya kadar (süre kabaktan kabağa değişiklik gösterebilir) 25-30 dakika kadar pişirin.
- Son dakikalarda pişip pişmediğini kontrol ederek süreyi uzatıp kısaltabilirsiniz.
- Pişen tatlıyı soğumaya bırakın.
- Servis ederken kalan şerbetinden üzerine yayın. Kıyılmış ceviz ve Hindistan Cevizi ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Eğer kabağın sulanmasını bekleyecek vaktiniz yok ise üzerine şekeri döktükten sonra 2 su bardağı su döküp, hemen pişirmeye başlayabilirsiniz. Eğer kabak pişmeye başladığı halde suyu fazla kalırsa ateşi en yükseğe getirip kapağını da açarak suyunu çektirebilirsiniz.
Pişmiş kabak çatalı batırdığınız da kolayca batmalı ama dağılmamalıdır.
Bir gün ya da en azından 12 saat dinlendirirseniz daha lezzetli olacaktır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)